maandag 23 april 2018

Gedroogd



Foto's vandaag
Aardappelen, spek, paprika
En Salsa seca (droge salsa)

Hierboven morita pepers roosteren
Morita zijn gedroogde rode jalapeños, maar fijner van smaak dan chipotle
Sneller gedroogd en zo minder rokerig



Gedroogde aardbei


Was 250 gram aardbeien, dep ze droog en ontkroon ze

Snijd de aardbeien in dunne plakjes en dep ook die droog

Leg ze op een bakplaat (110 graden), bedekt met bakpapier of een anti-aanbak vel en zet het in de oven

Als ze na ca 1 uur wat gedroogd zijn: omdraaien

Laat ze nog 1 tot 1½ uur in de oven staan tot ze knapperig zijn, maar niet beginnen te bruinen.



Geroosterde morita



Gedroogde paddenstoelen met Pernod


Droog paddestoelen in stukjes in een lage oven met de deur open, of schijfjes aan een draad geregen
Bewaar in luchtdichte potten

Week gedroogde paddestoelen
Laat ze uitlekken en bewaar het weekwater (zeef dat door een fijne zeef, zo´n koperen, wat een paardeharen zeef heet)

Bak wat spekjes uit, wat knof en sjalot erbij, die paddestoelen meebakken, flamberen met Pernod, weekwater erbij en snel inkoken

Nog wat crème fraiche erdoor op laag vuur

Proeven op p/z

Met melkzwam smaakt het het lekkerst, maar dat is natuurlijk weer ingewikkeld hier



De ingrediënten van Salsa seca
Het recept staat op het blog en linksboven is er een zoekvenster



Gedroogde paprika

Algemeen gebruik


Gebruik liefst gedroogde stevige paprika's, die in de open lucht zijn gekweekt

Was gedroogde paprika`s (ook als ze niet stoffig zijn!)

Laat op een warme plek bijna droog worden

Leg ze in een zo heet mogelijke oven, eerst vijf minuten met de ovendeur dicht, daarna vijf minuten met de deur open

Breek in hapklare brokjes en doe ze meteen in een goed afgesloten pot

Dat kan mét en zonder olijfolie erover



Salsa seca


Gedroogde tofu

Koya tofu

Gezonde winkel


Algemeen gebruik

Maak een flinke hoeveelheid marinade, bijvoorbeeld van sake, Japanse sojasaus, Aziatische rietsuiker, sambal
Leg de plakken erin en draai ze onmiddellijk

Draai na een halve minuut, na een minuut, na vijf minuten

Laat in totaal 15 minuten marineren en knijp wat uit

Snijd in blokjes en gebruik als gewone of als gerookte tofu

Of bak ze, na een deel van het vocht eruit te hebben geknepen, met wat ui en knof op

Serveer met rijst en met de ingekookte marinade

Uhh, zo doe ik het maar het "moet" heel anders hoor
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Trouwens Japanners doe het ook wel net zoals ik, zie hier



Spek uitbakken
Aardappelen meebakken


Gedroogde tomaten


Zongedroogd, dat kan hier niet natuurlijk

Snijd goed rijpe en niet te grote pruim- of Roma-tomaten in de lengte in tweeën

Leg ze op een rooster boven in de oven met het vel naar beneden, zet die op de laagste stand en laat de deur op een kier (als de deur niet omlaag maar naar opzij klapt het rooster in het midden van de oven
plaatsen)

De tomaten zijn goed, uuuuren later, als ze zowat plat zijn

Bewaar ze in olijfolie maar pas op met anaerobe bacteriën; roer af en toe door zodat er wat lucht in komt of steriliseer de pot.



Plus paprika


Gedroogde minivijgjes


Iran

Bij de betere Turk

Eet zo, of leg een uur in warm water

Overal lekker bij





Ik had nogal wat platte peterselie over

Plande voor vandaag het super klassieke DDR feestrecept tonijn uit blik, petereliesaus, aardappelen of spaghetti

Ja want kijk, de hoofdingrediënten waren altijd te koop in de DDR, en de tonijn altijd duur

Maar goed, die saus, die is wel zo ongelofelijk lekker
Nou ja, als je het mooi maakt natuurlijk, niks DDR...
Met een roux van Isigny boter, mooie droge Loirewijn, zeer fraaie kippenbouillon, heel mooie room, nou ja, van alles wat ze in de DDR niet hadden zeg maar

God wat was het lekker

Dat houd mij wakker! Dat die Mossel en die Schele hagedis en die Vreugdeloos en die Kleynejan en die Huivers en die IkBenHomo!Klootweg, en die Broekbaard e tutti cuanti dit nooit zullen kunnen proeven...

Dat ze daar te dom voor zijn...