vrijdag 30 maart 2018

Volkskrant gelul




Vandaag foto's van Deens gehaktbrood maken


Vanmorgen stond er een stuk in de krant (Welke krant? Deze krant; alle links hier in een nieuw venster), "Vette bek", over het boek Vet van "culinair journalist" Bas Robben

Dat is die tiepe die tussen elke zin een keer slurpt; binnenkort kan je het horen als je Mangiare van vandaag terug luistert

Zoals altijd in de Volkskrant stond er een hoop gelul in, en wat culinair gelul betreft had Bassie ook bij Mangiare de bek vol
* Hij ging stoofvlees van ossenhaas maken, de culinaire slingeraap
* "Reuzel wordt gemaakt van vet spek"; van varkensniervet ja
* "Yak thee is makkelijk te maken"; ja, als je toevallig een yak bij de hand hebt...
Het is trouwens überhaupt een kutprogramma; komt er een of andere suffe doos vertellen dat ze koffiebloesemhoning heeft via een nicht (van haar; niet die Bassie) "die getrouwd is met een Ethiopische prins"; nou, die honing kan je gewoon kopen bij de Werkbij hoor...

Maar goed, dat artikel

"Burrata met tonka-meringue, karnemelkgranité en geroosterde-perensap"
"Boterige aardappels met knoflook en eucalyptus-laurierkleikorst"
Lazer op zak en vreet het zelf...

"Frankrijk met zijn zware volle sauzen is een boterland", God wat een lulpraat



Net als bij Rostropovitsj elke noot, krijgt bij mij elk aardappelschijfje zijn eigen aandacht


Verdomd als het niet waar is, meer dan 95% van alle Volkskrant culinair geschrijf staat vol gelul...

En dat is dan nog exclusief het gebazel in die restaurantrecensies van Smak van Dinter, de (altijd gejatte) ovenrecepten van Yvet Retteketet, en de volledige Volkskeuken


Het ergste sedert november was een interview met die bavianenkop Joel Broekbaard
Op de foto houdt de apelul een Bowie mes in z'n hand
Of dat ooit culinair gebruikt wordt...

Trouwens, Gristus schreef ik erop, nou moet NRC Yvet Retteketet in d'r reet gaan blazen...
Voevoezela meebrengen!

Hij eet liever geen andouillette, maar wel "rotte kool met rauwe vis", zo'n zak om zoiets te zeggen is het wel ja

Hij kwam op "montere tred aangewandeld op zijn nieuwe zwarte cowboylaarzen van reptielenleer"
Zeker gemaakt van die schele hagedis van de kookboekenwinkel...

"het hele beest van kop tot staart"
Ja, tot je gaat doorvragen, dan blijken ze nul te weten
En trouwens, die andouillette dan?

(Hij schijnt trouwens zwaar aan de coke te zijn, dit tussendoor)

"Nu is de aandacht voor het koken soms op het hysterische af in de krant"
Ik zou zeggen Ga eens voor de spiegel staan



Verse zilveruitjes
Voor Petits oignons à la monogasque


Basmatirijst

Van die nepchinees van de Volkskeuken

De rijst is volgens de aanwijzingen op het pak gekookt, "en daarna gestoomd"

De smaak van "1 minuut rijst wordt positief beoordeeld"
"rijstbuiltjes van Lassie"
"rijst uit de magnetron"
Ik zou zeggen Begin eens met goeie rijst...

"Indonesiërs houden van kleverige rijst want die mengt goed met de saus"
An sich is het natuurlijk al gelul, want dan mengt juist minder goed, maar waar het om gaat: ze eten met de vingers, en dat lukt niet met losse droge korrel



Dineren in een alcoholvrij restaurant

Dorien van Slinger

"Op het bord ligt een dry-aged coquille, gecombineerd met miso-pesto, eendenlevermousse en tamarinde. Komkommerslierten en een meringue van zeewier ernaast. Het wijnglas is gevuld met groene thee met hyacint en gedroogde mandarijnenschil"

Mongool eet bij mongool




Een artikel over Jootam Otto door Otto Kleynejan

Drie culinaire apelullen bij mekaar, want het gaat over de Johannes van Damp prijs


"dankzij hem deed de granaatappelpit zijn intrede in onze keuken"
Onze??

"Maleisisch"
Nou ja, dat Otto Aap niet kan schrijven dat wisten we al

"De laatste jaren worden de lijstjes met ingrediënten van mijn recepten in The Guardian korter"
The Guardian had een erg goed idee: recepten voor culinaire veenlijken van Jootam Otto, en voor mensen die kunnen koken van Slater



Je hebt ook de wekelijkse artikelenserie "Het nieuwe eten", waar de azijnpissende auteur wijselijk zijn naam maar niet bij zet

"Een Cordon Bleu zonder kip"

Ik denk dat die auteur Kip zonder Kop heet



Het gehaktbrood
Eindelijk
Een ansjovisfilet (met goed olie erop) op elke toekomstige snee


Jannie van der Heijden is vrijmetselaar geworden!

Met zo'n kop met van die sherry vanaf half tien ogen...

"Mijn eerste kookboek draaide om pasta. Ik heb eindeloos onderzoek gedaan"
Ik geloof het direct

Ze heeft cursussen gevolgd bij Pat van den Wall
Over een opgeblazen kikker gesproken
"Kookboek voor golfers"

Een receptenrubriek in het Haarlems Dagblad heeft ze
Like wow man!

"dat ze ziek werd na een foute beautybehandeling"
Ik denk dat ze van d'r eigen koken hep staan vreten...
"Ik maak me niet meer op achter het stuur"

Ik zal u de rest besparen want het is van een misselijk makende omhooggevallenheid
("Maakt u wel eens gebruik van uw roem?")



Geerten Meijsing bestelt zijn Linguine imperiale zonder tomaat "want dat hoort zo"
Gelul dat dat met tomaat geserveerd zou worden
Misschien in die shittent waar hij eet...

En trouwens wie eet er tong uit de Middellandse Zee...

Een Koreaanse vriendin van mij heeft Doeschka ooit op d'r bek geslagen in dat vieze Café Kerk (bestaat niet meer); Doeschka lallend: "Zo kleine blauwe, kom jij uit China?





Wordt vervolgd!



Ik ben nou aan het experimenteren met een Slow cooker

Interessant
* Hele maaltijden, itt Sous vide
* Je kan er makkelijker wat kleiner gevacumeerd spul Sous vide in koken, want het is niet zo'n badkuip als dat Sous vide ding (de twee belangrijkste temperaturen daarvoor heb je; 65° op de warmhoudstand en 85° op Low)


Je leest dat het wel een Dutch oven heet, maar dat is gelul, dat is een stoofpan
Crock pot is wel correct


Ik heb een mooie; je moet dikwijls spul eerst aanbraden, en dat kan in die van mij in de binnenbak zelf; die kan je op het vuur zetten




Heel aardig


Je moet weten hoe een bepaald onderdeel van een kasteel heet
Je zoekt kasteel op
Tekening met de namen van alle onderdelen...