dinsdag 13 februari 2018

Boekweit

















Ik maakte boekweitpannenkoekjes met amandelmelk. Ik vind boekweitmeel iets gereformeerds hebben, dat ik na het nuttigen ervan met net zo’n gluiperig hoofd als van die schoolmeester met kind op dat schilderij van Co Westerik zou gaan zitten kijken.
Ik zet hierbij een foto omdat ik me afvraag of er van die “putjes” in de koeken moeten vallen. Het smaakt eigenlijk lekkerder dan gewone bloem.

Ik had paté van het Livarvarken wat door de slager behandelt wordt alsof het een nagelaten borduurwerk van een oude boer is. Ik liet een plakje van die livarpaté smelten in een koekenpannetje en deed er dan een halve soeplepel boekweitpap over heen.
Het staat nu bij kennis Piet genoteerd met stip op een. Ik nam er een paar met Chinees spek en het smaakte goed. Ik ga ze vanmiddag met spek en aardbeien maken, maar blijf zitten met de vraag: die putjes?

Het is lente, althans volgens kennis Piet: in het plantsoen trapt hij, gehuld in zwart pak, met zijn poten het zand met een vaart achteruit en lanceert daarna zichzelf richting stuk grond, tot kniehoogte beplant met struiken. Die hele border beweegt daarna, totdat hij kauwend tevoorschijn komt.
Zijn moment van starten doet me sterk aan motorraces denken, de border is daarna het juichende publiek en hij de winnaar.

De ekowinkel is verbouwd en erg aangenaam geworden. Deed het eerst een beetje denken aan “graai maar raak", alsof alles voor een bodemprijs verkocht werd, ziet het er nu zeer smaakvol en niet patserig uit. Ze hebben kleine “aanbiedingen” en ik koop die, omdat ik veronderstel dat die zeer vers zijn. Ik kwam dus thuis met een flespompoen  en een zak bami/nasigroenten.

Een halve flespompoen  verwerkte ik tot blokjes en verder in combinatie met gesnipperde ui en kippenbouillon (van een blokje) tot het een mooi zalfje was geworden helemaal d.m.v. crème fraiche. Ik at het soepje en had de andere halve pompoen bij het eten.

Vandaag liet ik spekjes bakken in mijn mooie pannetje, schudde daarna eenderde uit de zak met bamigroenten en liet het zacht worden. Uiteindelijk heb ik een aantal soepopscheplepels pompoensoep aan het pannetje toegevoegd en de boel “kalmaantijtzat”  warm laten worden. Lekker!!

Dag, Loek