zondag 21 januari 2018

Kookboeken, ingrediënten



Vandaag maar weer eens kaas

Graviera
Griekenland


Dit is bij lange na niet pas de tweede keer dat ik schrijf over
kookboeken die aan een bepaald ingrediënt zijn gewijd
maar het is wel de tweede publicatie over een stapel boeken die ik hier had liggen

Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)


Das Tomaten-Kochbuch

1977


Algemeen verhaal over keukentermen
Rumblaadjes
Papier in rum (of zo) gedrenkt, om jam of augurken af te dekken tegen schimmel
Nooit van gehoord

Tomaten met zoute haring (en room en paprikapoeder)
Tomaten met zure haring (kappertjes, paprika, mayo, basilicum, ui, olijven

O ja, Pasta asciutta
Dat is dus "droge" pasta
Dus geen soep of stoof of uit de oven maar gewoon pasta met saus

Pizza mortola
Nooit van gehoord
Deeg met boter en room
Boter, uien, paprika, tomaat
Knof, olijven, z/p, laurier, tijm, rozemarijn
Koelen
Ei loskloppen met p/z en room
Door de rest

Deeg uitrollen enz.



Amelander oude kaas


Jagen met de pollepel

Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging

1983


Een heel aardig boek met de klassieke recepten van alle soorten wild (snip mag volgens mij niet meer)

Voor mij stond er weinig interessants in, maar ook nauwelijks fouten of domheden

Negen recepten met eend alleen al

Twee rare recepten
Patrijs met kurkuma (koenjit)
Haas op zijn Japans (met zoete ketjap...

Het boek staat nu naast Kill it `n Grill it (van, jawel, Ted Nugent)



Kefalotiri
Griekenland


The Cannabis Cookbook

The Ultimate Guide to Gourmet Grass


2007


Ik houd het (met veel plezier) bij speeskeek en bij balletjes met wiet erdoor

Tip: gebruik wiet in vet spul; dat neemt het mooiste op
Varkensgehakt dus

Alice Toklas schijnt er ook mee gekookt te hebben, die pot met die snor
"Hashisch Fudge"
Ingrediënten (zie ik inderdaad in mijn boek van haar) "Canibus sativa", hahahahaha!

Er wordt erg veel gewerkt met Cannabis ghee
Ja, vet...

Het valt wel wat tegen in zoverre dat er allemaal "gewone gerechten" in staan "plus"

"Bongo Bongo Banana Bread"



Murcia al vino
Kaas wordt in Zuidoost Spanje in rode wijn gelegd


Bean Cuisine

2013


Ach...

Ook weer dat verhaal: je kent zowat alles al

Er staat ook onzin is

Dat flageolets onrijpe witte bonen zijn
En dat ze in Frankrijk enkel in blik verkocht worden

Diepvriesbonen
Hebben ze die in Engeland?





Mangiare


Een of andere truus Yolanda van der Jagt die recepten voor supermarktblaadjes schrijft

Energy food, "Gootsjie bessen"...

Ze had gewerkt in The River Café
Nou, daar heeft zowat elke Nederlandse culinaire trut of lul gewerkt, dus dan weet je het wel

"Bloemkoolpizzabodem", flikker op en vreet het zelf!

Een artikel over "Allerlei eten in de vorm van hartjes"
Wat moet dat een plank in bed zijn...


O ja, en Puck Kerkhoven
Het Grote Kliekjesboek

Kerkhoven, nomen est omen...