woensdag 24 januari 2018

Het lekkerste met:



Vandaag plaatjes van kleine Eryngii met tofu
Heet ook wel kruisdistel oesterzwam of zoiets


Bonen!


Zie de eerste aflevering van deze serie hier
(alle links hier in een nieuw venster)

Maar hier ging wat fout...
Bonen deed ik al...
Zie  hier...


We hebben, gestoofd, gegrild, gekookt, gebakken, gefrituurd, gestoomd en gebraden, maar natuurlijk springt er niet altijd een gerecht uit
En bv gegrilde bonen ken ik helemaal niet...

En wat zijn de argumenten van "lekkerste"?
Daarom niet alle bereidingswijzen worden meegenomen



De lekkerste bonen gewoon uit een pot

Bonen voor kinderen die niet van bonen houden


Bak wat uien uit, in dunne ringen, in wat olie

Giet er een flink blik witte bonen op tomatensaus bij, en nog een blikje witte bonen zonder meer, in een vergiet afgespoeld

Breng roerend aan de kook met het sap bij van een blikje ananas-stukjes en een scheut zoete ketjap

Als het weer kookt die ananas-stukjes erdoor en ook stukjes knakworst

Serveren met schenkstroop erover



Tofu marineren


De lekkerste opgebakken bonen
Dat zijn de simpelste

Frijoles refritos

Mexico


Bak gekookte bonen op in olijfolie (of in reuzel), prak ze goed fijn en bak goed roerend verder op

(Persoonlijk prak ik ze niet heel erg fijn, of helemaal niet...)



Met kaas
Dat maken ze dikwijls

Zet de pan (na de bereiding als boven) op een vlamverdeler, strooi kaas over de bonen (liefst Monterrey Jack), doe een goed sluitend deksel op de pan en wacht tot de kaas gesmolten is



Opbakken met ui en knof en...


De lekkerste bonen-salade

Florida


Meng goed koude gekookte oogbonen met stukjes grapefruit, stukjes sinaasappel, dunne sjalotringetjes, stukjes jalapeño pepers zonder het zaad, en vers korianderblad

Breng op smaak met limoensap, p/z en olijfolie

Serveer, met stripjes avocado erop, bij gegrilde vis


Serveer met rijst...


De lekkerste bonensoep

Sobronade


Dordogne

Niet voor lijners


Week witte bonen een nacht

Snijd varkensstoofvlees in blokjes en doorregen spek idem, maar wat kleiner

Snij geschilde meiknol in blokjes en idem aardappel en winterwortel

Braad het vlees aan in een braadpan in reuzel
Voeg meiknol etc. toe en braad ook aan
Voeg selderijblad toe en peterselie, stukken ui, gehakte knof, z/p, kruidnagel en een bouquet garni
Voeg de uitgelekte bonen toe en voeg warme bouillon toe tot alles juist onder staat
Breng aan de kook, schuim af en laat op laag vuur garen, een uur of twee, en met een deksel op de pan

Bind met blokjes oud boerenbrood



Zie de volgende aflevering hier




Dank P
Sylvia Witteman had hem ook!



Ik ontdekte wat!

Dat je met Tapioca fantastisch mooi soep of saus kan binden

Tapioca bloem dan dus

Werkt stukken mooier, ook wat de smaak betreft, dan maizena

Gewoon het bekende systeem: papje met koud water

Het geeft een heel mooie "Chinese fluweligheid", als u begrijpt wat ik bedoel

Pas op, het bindt beter dan maizena!


Ik ontdekte lang geleden nog wat trouwens

Dat je met ietwat grof "rood" maismeel (geel) ook fantastisch kunt binden
Gewoon door soep of saus roeren...
Niks klonten...


Bestelde bij de Mexicaanse winkel zonet trouwens Masa harina
Weer een ander soort maismeel

En ik bestelde ook blauw maismeel!




Hoorde daarginds ooit "Ik nie drink nie soetwijn nie!"

Hahahahaha!