vrijdag 8 december 2017

Kool (2)




Zie aflevering 1 hier (alle links hier in een nieuw venster)

Dat is pas enkele dagen geleden, maar ja, het weer is ernaar



Aardappelpuree met kool en geitenkaas


Maak aardappelpuree (met boter, melk, zout, witte peper en nootmuskaat)

Bak fijngesneden kool (witte, savooie, groene, spits) even op met wat boter, voeg bouillon toe en laat gaarstoven.
Laat uitlekken en proef op p/z

Leg in een ingevette ovenschotel een-derde van de puree, daarop de helft van de kool en daarop geraspte of gebrokkelde Nederlandse harde geitenkaas

Weer een-derde van de puree erop, kool, kaas en dan de rest van de puree

Bestrijk met gesmolten boter, bestrooi met paneermeel en zet in een vrij hete oven tot goudbruin




Witte kool met krieltjes en komijnekaas saus


Laatst iets dergelijks, maar dit is toch ff wat anders

De kleingesneden kool met wat ui aanbakken, en met wat witte wijn en wat bouillon bijna gaar stoven

Basissaus maken (boter, ui, knof, bloem, melk, p/z, witte wijn, bouillon), en daar flink geraspte jonge komijnekaas in oplossen, met wat mosterd en wat citroensap

De kool en de saus serveren met gefrituurde krieltjes

Vlak voor het serveren nog wat mosterd en citroen door de saus



Runderbouillon trekken


Kool met aardappelen

Colcannon


Ierland


Kook aardappelen in de schil

Kook witte kool op hoog vuur in zo weinig mogelijk water gaar

Pel de aardappelen, en maak er met melk, wat boter, nootmuskaat en zout puree van
Meng daar de kool door

Op borden scheppen, kuiltje in maken en daarin een klont boter



Spekjessaus
Duits


Boerenkool met ketjap


Was de boerenkool goed, sla uit en laat drogen

Snijd de kool fijn

Bak in arachide-olie gesnipperde ui aan en voeg daarna gesnipperde knof toe

Roer even om en laat dan, roerend en op hoog vuur, de boerenkool even aanbakken

Giet er bouillon bij

Laat, als de kool zowat gaar is, op hoog vuur inkoken

Warm plakjes rookworst op in de kool, op laag vuur

Breng op smaak met ketjap kental en sambal



"Hollandse" sperziebonen