donderdag 7 december 2017

Kookboeken Frankrijk



Kaapse bes en Reine Claude met suiker fermenteren
Voor jam dan dus


Ja,
Kookboeken Frankrijk...
Boeken over de keuken van Frankrijk

Hoe moet ik het anders zeggen
(Ik bedoel niet "de Franse keuken" zoals die wereldwijd gekookt wordt)


Gisteren (meen ik dat het was) had ik het over Elizabeth David, haar French Provincial Cooking, naast French Country Cooking

Maar het zijn drie boeken
Ik heb er denk ik een ergens anders liggen

Dat boek waarin Cœur de porc à l'orange staat, en waarin Homard à l'américaine gebroederlijk beschreven staat naast Homard à l'armoricaine

Het verschil tussen de twee boeken is duidelijk: algemeen bourgeois (Provincial) naast local (Country).


Een boek wat in dezelfde klasse valt, en waarvan geen enkele Nederlandse culischrijver ooit heeft gehoord, ze hebben zelfs nooit gehoord van de uiterst culinair fameuze auteur omdat ze nooit zélf kijken of doen, dat is The Cooking of Provincial France, van M F K Fisher (Mechanicus kende haar wel)

Het boek is veel meer ingrediënt-gericht
Zeester, Pauillac lamb, squab (jonge tamme duif), schapemelk, zoethout, Moutarde de Dijon...



Gisteren of zo een plaatje van kip in taaitaai saus
Deze stoofde ik in pepernotensaus...


Twee fantastisch mooie boeken over de Cuisine provençale

Fit for a bishop
en
More fit for a bishop

Ondertitel: How to keep a Fat Priest in Prime Condition

Schitterend

Een Engelsman, Stephen Lister, die regelmatig bij een Provencaalse pastoor komt eten...

Kidneys Sauté
"Even among the olive groves of the Provence, it is generally believed that this dish should be made with butter rather then with olive oil."


Het doet steeds een beetje denken aan die fraaie boekjes van Werumeus Buning (ze zien er ook een beetje hetzelfde uit), waarvan ook geen enkele Nederlandse culischrijver ooit gehoord heeft, behalve Sylvia Witteman omdat haar vader een enorme hekel aan die man had



Paprika met witte ui


Van Franse bodem heb ik nog Le Nouveau Guide Culinaire, en La Cuisine Familiale, beide van Pellaprat

Pellaprat is uitstekend


Veel populaire boeken over het onderwerp zijn uiterst matig

Ripailles (in het Nederlands A Propos Bistro) van Reynaud

Ma Cuisine des Saisons van Blanc

French Food van Mordenti

En dat boek, hoe heet het ook weer, van die in Nederland wonende en kokende en schrijvende Fransoos, iets met seizoenen of met land en zee en lucht of zoiets, gelukkig kan ik het niet meer vinden...


Simple French Food van Olney is OK, maar niet echt goed



Prei stoven


Fantastisch is nog altijd Simenon et Maigret passent à table

(En ik weet nog steeds niet of dat hetzelfde boek is als Les recettes de Madame Maigret...)

Koop nooit de Nederlandse uitgave!!
Slakken en pens weggelaten, de troebelwatervissers...


Ja, en dan heb ik natuurlijk nog tig streekkeukens

Cuisine lorraine, noem ze maar op


Recipes from the Châteaux of the Loire is ook erg mooi

Maar ambivalent
Streek? Algemeen Frans? Wereldkeuken?



Tahoe en prei


Hahahahahahaha!

Die Marko Gluipers die had in de Volkskrant een recept overgenomen uit dat boek van die omhoog gevallen Achterdedijk van het Rijksmuseum, Poulet de Bastogne, en die had dat recept "een beetje aangepast, want zo zijn wij ook wel"

Nou komt het: Poulet de Bastogne, dat bestaat helemaal niet als gerecht! Woehahahahahahaha!

Geen twee culinaire apelullen, nee, twee mislukte culinaire apelullen, woehahahahahahaha!!


(Schrijft ie ook nog "mijn collega Sigmund Freud"; ben je dan een lul of ben je dan geen lul?; de Utrechtse kwakzalver...)