dinsdag 7 november 2017

Recepten voor E.




Toen E. vijf jaar en een maand oud was gaf ik haar moeder een recept.

E. zei "Dat maak ik wel"


Venezolaans gehakt met banaan en rijst

Kook rijst
(Die mocht ze natuurlijk niet zelf afgieten)

Wat ui en knof in olijfolie bakken (leg de uien een uur van te voren in de koeling, dan prikt het minder in je ogen)

Rundergehakt rul bakken bij de ui en knof

Kruiden met oregano en zout

Flink niet te pikante kerrie erdoor (ik gebruik kerrie djawa; je kan ook de Basic van AH nemen), even roerend aanbakken, en dan op laag vuur stukjes van buiten nog groene banaan erin opwarmen (geen bakbanaan!)

Meng alles door elkaar (maar gebruik niet al te veel bakvet) en zet even in de oven.


E. zei "Ik heb er ook komijn door gedaan; dat leek me wel lekker"




Nog een gerecht met vlees

Babi rietja


Marineer speklappen in een mengsel van Ketjap manis, iets Ketjap asin of Chinese of Japanse soy, geperste knof, gemberpoeder en Chinese rijstwijn of medium sherry.
Het moet niet veel marinade zijn, maar juist genoeg om de lappen te bedekken.
Schep regelmatig om en marineer enkele uren op een koele plek.

Bak stukken rode paprika kort in zonnebloemolie en haal uit de pan.

Bak de enigszins uitgelekte lappen aan in dezelfde olie (voeg wat toe), met ui en knof.
Kruid met komijn, gebroken korianderzaad en wat peper.

Voeg wat van de marinade toe.

Stoof gaar op laag vuur

Kook rijst.

Warm de paprika bij het vlees op.




Kip met wortel

Spanje


Verwarm olijfolie in een stoofpan, met wat nootmuskaat en wat zwarte peper.

Zout stukken kip en bruin ze in die pan.
Draai af en toe.

Bak flink schijven winterwortel in een andere pan op laag vuur, met dezelfde kruiden als boven en bestrooid met wat suiker.
Draai af en toe.

Haal de wortel uit de pan en doe bij de kip.

Voeg kippenbouillon toe en laat een uur op laag vuur stoven.

Doe er na drie kwartier wat citroensap bij.

Serveer met pasta (in Spanje met in olijfolie gebakken aardappelen)




Vis met mais

Israël


Een ovenschaal invetten.

Heek- of kabeljauwfilets (liefst halve staart-stukken) of koolvis erin leggen, op het vel, als er een vel is tenminste.
Als je diepvries vis gebruikt: eerst in een vergiet laten ontdooien en heel goed droog deppen. Vocht maakt dit recept kapot.
Witte peper erover malen en flinterdunne plakjes citroen erop (dat gaat makkelijker als je een halve  citroen (dwars) eerst in tweeën snijd (lengte).

Flink heel erg goed uitgelekte mais erover, gemengd met tomatenpuree.

In een hete oven zetten tot de saus kookt.

Eet met rijstpasta.




Chocoladetaart uit Parijs

Hetzelfde als Brownies


Vet een springvorm in.

Smelt 150 pure chocolade en idem boter langzaam in een sauspan.

Klop in een grote kom vier eieren goed op met 250 gram suiker (half om half bruine basterdsuiker en rietsuiker).

Werk er 150 gram bloem door, en een zakje bakpoeder.

Giet er beetje bij beetje het chocolademengsel bij en werk voorzichtig door elkaar, maar wel snel genoeg om klonteren van het ei te voorkomen.

Doe het mengsel in een vorm op bakpapier en bak een klein half uurtje op 225 graden.

De binnenkant van de taart moet nog net vloeibaar zijn.

Eet warm of koud, met slagroom.



Kuifje op de maan, in 3D
Klik op de witte driehoek
Sleep met de muis, of klik op de cijfers
Muiswiel = zoomen, Shift + slepen = verplaatsen