vrijdag 3 november 2017

Mosterd (2)



Wat was dit ook weer?
Bulgaars?


Zie de aflevering gisteren

Vandaag de recepten



Gekookte eieren met mosterdsaus


Bak in flink boter sjalot en knof
Maak een dunne béchamel met volle melk en witte wijn

Roer er pikante mosterd door (door de warmte gaat het pikante er wat af)

Breng op smaak met citroensap
Proef op p/z

Serveer de saus bij gekookte eieren en met aardappelpuree, waardoorheen kort geblancheerde erg fijn gesneden prei



's Werelds meest verkochte
Totaal niet scherp ("Yellow"), want ook voor de Hot dogs van kinderen



Mosterd-roomsaus


Breng room aan de kook in een sauspan en laat wat inkoken

Werk er flink sterke mosterd door op laag vuur, breng op smaak met Worcestershire en Tabasco
Bedenk dat de sterkte van de mosterd door verhitting afneemt, en de room dempt ook

Roer er citroensap naar smaak dooen serveer direct

Bij witte vis bijvoorbeeld
(Of bij stokvis!!)



Die krijg je bij het Luxemburgse nationaalgerecht
Judd mat speck an gaardebounen
Judd met spek en tuinbonen
Judd [zjoed]: gerookte varkensnek


Mosterdsoep

Groningen



Bak in boter wat ui en ietsje knof

Maak een roux

Kruid met laurier, tijm, foelie, p/z

Maak er soep van met kippenbouillon

Per 200 gram bloem een half potje Groninger mosterd en twee doosje goedkope naturel smeerkaas erdoor

Serveer met zeer fijn gesneden geblancheerde prei erop en uitgebakken rookspekjes



Mosterd met uien


Courget-soep met mosterd


Bak in olijfolie ui glazig en voeg wat knof toe

Kruid met flink mosterdzaad, geplet korianderzaad en idem venkelzaad
Doe er verder peper bij, wat kruidnagel en wat foelie

Bak op laag vuur stukken courgette goed aan en doe er dan flink bouillon bij
Laat aan de kook komen en laat zachtjes doorkoken totdat de courget geprakt kan worden
Prak

Breng op smaak met mosterd, proef op p/z en pocheer er stukjes goed rijpe courgette in en roer er Crème fraiche door



Turks, jawel, maar enorm goed


Leerdammer met ongemalen mosterd


Met geel mosterdzaad een waterglas voor drievierde vullen
Wat koenjit erdoor roeren en ietsje zout
Medium sherry erbij gieten tot het mosterdzaad juist onder staat

Na een paar uur staat het zaad droog; weer wat sherry erbij, en zo doorgaan totdat geen vloeistof meer wordt opgenomen
Eventueel wat dunne honing erdoor roeren

Een schepje van het zaad serveren bij een stuk kaas

Als voorgerecht met sla, vóór het nagerecht met een glas Malaga, of als borrelhapje

Met ook zwart mosterdzaad erdoor wordt het pikanter

Mosterd maken: het zaad malen. Smeuïg maken met wat je maar wil.



Ook een mooi merk


Konijn met mosterd


Marineer op een koele plek een wild konijn 24 uur in karnemelk, of een tam konijn 10 uur; draai regelmatig

Laat het konijn uitlekken, dep het droog en wrijf het in met mosterd
Laat een uur liggen en herhaal

Bestrooi met p/z en tijm

Doe in een ovenschotel een scheut olijfolie met daarin grofgesneden ui, blokjes hamspek, laurier, rozemarijn en peterselie.
Leg het konijn in de schotel en bak 50 minuten op 200 graden, regelmatig draaiend en bedruipend; voeg eventueel nog wat mosterd toe

Haal het konijn uit de schotel en houd het warm
Giet overtollig vet uit de schotel, en roer met witte wijn de aanbaksels los
Maak met room een saus van de inhoud van de pan en serveer die bij het konijn



De beroemdste Noord-Europese mosterd


Taugé met ei en mosterd


Eieren mollet koken (met koud water opzetten, goed aan de kook laten komen, vuur uit en nog zeven minuten laten staan)

Taugé kort blancheren, in een sla-mand het water eraf slaan, grove mosterd erdoor roeren en serveren met de -halve- eieren



Voor bij de Weißwurst, op zondagmorgen in Beieren in het café
Zitten ze in herteleren broeken (lange) met Stickerei
€ 3.000 de broek
Eigenlijk is het een soort Süßer Senf