woensdag 8 november 2017

Kookboeken, diversen



Aardappelen en gestoofde zoete ui met Langres gratineren



Gastronomisch woordenboek Nederlands-Frans

1987


Wat een verzameling kletspraat

Het lijkt wel een compendium van dat boek van Otto Kleynejan!

Wat Abondance allemaal betekent
Maar de kaas kennen ze niet

Broodboom = moerbeiboom, de achterlijke gek Dumoulin

Dat palmsuiker ook wel sago genoemd wordt, het culinaire veenlijk

Een ding moet ik toegeven: Armoricaine vs. Américaine heeft hij goed
Twee verschillende dingen

Malanzaan: melanzaan, ja

Barbe de papa: barbe à papa, ja

Bavette = klapstuk, de culinaire apelul

Heremietkreeft "heeft een spiraalvormig slakkenhuis"
Wóónt in een slakkenhuis, ja

Petit gris is een paddestoel
Een slak, ja

"een soort langoest zonder scharen"
Een langoest heeft nooit scharen, ja

demi-deuil: dat er truffels in de saus zitten
Onder het vel, ja

ecballium die "met geluid openspringt"
Die wegspuit, ja
En wat doet dat hier? Dat is niet eetbaar hoor

Dat feijoa, zwarte boontjes, in feite "vruchtjes" zijn

Op pagina 57 (van de 240) gaf ik het op



Rundvlees met Green radish, in Chu hou saus


Deltas Kookbijbel

Roni Jay


Dit is nóg een grotere apelul

Kwaak kwaak over het verschil tussen twee en vier oven fornuizen

Laat maar



Moules-frites!


De Frietkot Cultuur

Ondertitel: Het laatste boek over België

Erg leuk boek!


Waar staat het grootste frietkot van de wereld?
Op de grens van Nederland en Frankrijk

Ook hoofdstukken over het Vlaams, en over de Walen

Over de "frietkotletter"
Precies hetzelfde als van de afhaalchinees, zag ik

Twee fouten, op dezelfde pagina ook nog
Dat Curnonski een kok was
En dat friet in Frankrijk altijd Pommes Pont-Neuf heet

De oudste friettent was van Max Consael
Goh, van de poffertjes familie!

Eén Vlaminisme in het boek
"reisde doorheen Vlaanderen"

O ja! De Grote Nutteloze Werken!
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
En ja! Die mastodonten! Het Justitiepaleis, het Cinquantenaire en de Koekelbergbasiliek
(Maar ja, het Cinquantenaire kocht een theepotje van me voor f 65.000,- waar ik f 5,- voor had betaald...)

Het Eerste Belgische Principe: "Wat iedereen doet dat mag"
Het Tweede: "Comfort is onaantastbaar"

O ja! Een dieselauto op afgewerkt frituurvet laten rijden!
Een vriend van me, Toontje, deed dat ooit; je rook friet op een kilometer afstand...



Omelet risotto cantharellen
Een grote Italiaanse klassieker


Het spek van slager Blom

Diny Schouten

2003

Ondertitel: "Over wat er nog te eten is"


Langdradig wollig slowfood gezeur
Goede onderwerpen, dat wel
Te pruimen als er eens in de week zo'n stukje in de krant staat, maar een heel boek vol, dat is teveel van het goede
Je valt in slaap met acht pagina's over zuurdesembrood...

Lulpraat over stokbrood
Dat de inkepingen in Nederland zich veelal weer gesloten hebben
Dat je zelfs in Parijs geen fatsoenlijk stokbrood kan vinden

Gelul over dat een huishoudoven 80° kouder wordt als je even de deur open doet

Dat je als het warm is geen foie gras zou moeten eten

Dat er vanilline in leverworst gaat

Hure: "mager schoudervlees", wat een klets

"sleedoorn eau-de-vie", klets

Dat men in Nederland hammen zout met keukenzout, de kletskoek

En ja hoor, daar gaat ie weer: die zwartpootvarkens eten eikels
Steeneikvruchten, ja
Wat een eikel...

"In Frankrijk kennen ze eigenlijk alleen nog Maille en Amora mosterd"
Kwaak! Kwaak!

Dat je Geuze-Lambiek (Gueuze, ja, als je van fatsoenlijke afkomst bent) buiten Brussel nauwelijks kunt kopen...

Dat Dupuy en Dupuis linzen hetzelfde is als Du Puy
De onnozele doos laat zich oplichten

Die kent het verschil tussen desem en zuurdesem niet
Maar wel in de krant kwaken dat het met een natte doek uitvegen van een houtoven een "extra rijsimpuls geeft"

Dat in het Vlaamse Broodhuys desembrood met de hand wordt gevormd
Van echt desembrooddeeg kán je enkel plakken afsnijden, en die plakken bakken
Niks vormen met de hand, onnozele trut

Dat kokosolie "het goedkoopste" is "maar nog net geen smeerolie"

Dat Thon blanc donkerrood blijft als je het verhit
Ik zou zeggen trek eens een blik tonijn open, want daar zit dat in (skipjack, bonito)

Dat je goed moet oppassen geen giftige buisjeszwammen (eekhoorntjesbrood en zo) te plukken
Maar die bestaan helemaal niet! Enkel vies smakende

"Kastanjeboleten slaan gifblauw uit op de plek waar je ze hebt aangeraakt"
Melkzwam ja, trut van Troje

Dat je eekhoorntjesbrood "in het duin" kan vinden, het culinaire veenlijk...



Paprika en velderwten
Heerlijke combinatie


Culinary Ephemera

2010


Een erg aardig boek over 19e eeuwse en vroeg 20e eeuwse culinaire advertenties, etiketten, menu's, prentbriefkaarten, noem maar op

Verder valt er niks over te zeggen



Pasta prei smeerkaas