donderdag 16 november 2017

Hoe ontwikkelt zich een recept? (1)



In dit recept gebruik je geen witte of groene prei
Net heel lichtgroene
(Groene prei gebruiken trouwens enkel proleten)


Als je kan koken tenminste...



Tahoe-prei balletjes

Ik at ze met papadum en een ketjapsaus



Het recept kwam uit Vuyk ("De Vuyk")

Tahoe kort koken in bouillon
Uitlekken
Prakken

Prei snipperen

Tahoe mengen met de prei, ei, "knoflooksap", selderieblad, p/z en nootmuskaat

Balletjes, bakken




Kijk, dat is klets natuurlijk

Ik wist het al wel maar ik denk Give it a chance
Ik gebruikte NB op ½ blok tahoe één ei ipv de aangegeven twee
Pap, en van pap kan je geen balletjes maken

Op de eerste plaats blancheerde ik de prei (zie eerste foto), want anders wordt het ook niks

Op de tweede plaats maakte ik de pap aan met rijstebloem, maar ja, dan moet je zoveel gebruiken dat alle verdere smaak weg is
(Je zou kunnen werken als met Quenelles, maar ja, dan moet je koken, niet bakken...)

Trouwens, ik gebruikte geen zout en selderijblad, maar selderijzout
En geperste knof




Ik heb de balletjes ook niet gebakken maar gefrituurd
Als er veel bloem door zit dan moet je natuurlijk frituren

Nog een toevoeging: ik maakte een ketjapsaus, en daarin heb ik die balletjes gestoofd
Zonder zoiets is dit recept flauwekul

Pindaolie, gemberwortel, gesnipperde sereh, ui, knof, lombok...
Wat kippenbouillon en wat Light soy...
Breng op smaak met Ketjap manis

Stoof de balletjes dus, regelmatig roerend, in de saus




Hoe gaan we nu dit recept nóg meer verbeteren?

Wacht rustig op Hoe ontwikkelt zich een recept? (2)



O ja!

Ik had nog een goeie voor die Kontzicht of hoe heet die CDAer ook weer

Frans gezegde

Liegen is een beroep, ontkennen is een kunst

Als die politieke apelul nog enig fatsoen heeft, dan schaft hij zichzelf vandaag nog af