zaterdag 11 november 2017

Gemarineerd



Plaatjes vandaag: de Inktspotprijs
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Deze hierboven was niet de winnaar, maar wel voor mij
God God wat een mongolen, die Denkers...
Je moet voor de aardigheid eens een uitzending van hen (Uitzending Politieke Partijen) bekijken
Je wil het niet weten, de likkende lulligheid...
Je zakt van opgedrongen schaamte door de vloer
Koevoet en Neusturk
Twee platgetrapte hondedrollen

Deze prent van Collignon



Gemarineerde rauwe zalm


Neem dunne moten zalm en wrijf die aan beide zijden in met Nuoc Mam (Fish sauce)

Na een kwartier idem maar gemeng met  limoensap

Laat nog een half uur liggen op een koele plek, en draai halverwege

Een beetje cayennepeper, liefst redelijk zachte grove Koreaanse

Eet rauw, eventueel met wat plakjes lontong, en alles op kamertemperatuur



Ook een hele mooie!
Bertrams


Gemarineerd spek


Leg vingerdikke plakken doorregen spek in een marinade van droge witte wijn, wat rijstwijn (of medium sherry), iets citroensap, wat Ketjap asin of Light soy, en sambal naar smaak (of tabasco)

Draai regelmatig

Kook of bak of gril

Laat afkoelen in de marinade

Snij klein en gebruik in een salade of als borrelhapje



Dit was de winnaar
Cynischer bestaat niet



Gemarineerde tahoe


Snijd de tahoe in plakken, en haal die door rijstbloem waarin z/p
De plakken moeten juist niet droog gedept zijn of zo; er moet een pappig laagje omheen zitten

Bak de plakken op hoog vuur kort aan in pindaolie

Laat koelen en marineer de plakken in Light soy met wat Chinese rijstwijn, geperste knof, sambal, gember(-poeder en stroop) en citroensap

Snijd de tahoe in blokjes en werk door een warm groentegerecht, samen met de marinade




Gemarineerde inktvis


Snijd de schoongemaakte lijven van niet te grote inktvissen in ringetjes

Als het vel onbeschadigd is, haal het er dan niet af
Dat geeft een heel aardig effect

Doe de ringen in visbouillon, en kook tot ze gaar zijn
Giet af en spoel koud

Meng witte wijnazijn en olijfolie, en kruid met venkelzaad, korianderzaad (beide vers gebroken), groene kruiden, laurier, zout, cayennepeper en Worcestershire
Voeg gesnipperde ui en idem knof toe, en geknipt selderijblad

Doe de marinade in een pot en voeg de inktvisringen toe

Laat twee dagen marineren op een koele plek, zeer regelmatig omroerend (denk aan anaerobische bacteriën!)

Serveer op een salade van sla, tomaat, komkommer, ui en zwarte olijven

Niet bewaren!!



Janssen


Zweedse gemarineerde kip


Kook rondom kort aangebakken kipfilets in flink kokende kippenbouillon tot ze juist van binnen gaar zijn
Laat koelen

Marineer ze in repen gesneden in één deel witte wijnazijn op twee delen goede olijfolie, met zout, cayenne, geplet komijnzaad, geperste knof, oregano en basilicum, ongeveer vijf uur op een koele plek

Roer regelmatig om

Laat goed uitlekken en serveer op sla en met gegrilde paprika

Je kan ook werken met 'rauwe' casselerrib



Marijn



Zie de volgende aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)