woensdag 27 september 2017

Koken


















Dag Maarten

Ik had twee porties ansjovis "op zijn Spaans" bij Lidl gekocht. Ik vind het spul niet te eten, het is enorm zuur. Een portie heb ik voor de helft afgespoeld en daarna met olie p/z , plus gesnipp. ui, weer een beetje zachter van smaak gemaakt. Weet jij nog een andere oplossing? (Later: Dank voor de tip het in melk te leggen!)

Uit het zuur zou je denken met je ogen dicht, dat je haring uit het zuur, aan reepjes gesneden, zit te eten.
Kan je die ansjovis nog even bewaren, ik heb nog het halve pakje dat opengemaakt is? Heb ik nog een dicht pakje.

Wat zijn de borlottibonen, gekookt met een beetje baksoda toegevoegd, gewoon als bonen, maar ook in de soep, onvergelijkbaar lekkerder dan die bruine bonen van bij ons...

Ik had weer eens  een soort Italiaanse saus, vleestomaten (eko) met het hele rappelement aan kruiden, olie, gesnipperde ui, en knof heel lang laten simmeren en die saus was onvoorstelbaar zacht van smaak geworden. Witte wijn er ook nog bij. De tomaten waren bleek, ik dacht: dat wordt niets, maar juist wel. Se spaghetti erbij was ook heerlijk. Op het pak stond "In de buitenlucht gedroogd".

Dag ervoor had ik tomaten AH en als je het verschil proefde!

Kende u deze al al al? Tonijn uit blik  prakken met avocado en een klein, fijn gesnipperd uitje erdoor. Presenteren? door eventueel terug in blik te doen!
Die presentatie is tegenwoordig erg in: mevrouw Van Nieuwkerk presenteerde op die manier ook de geprakte "La vache qui rit", samengeprakt met de uitgelekte en daarna weer teruggedane inhoud van een blik sardines.

Het regende dat het goot, ik ging dus niet de deur uit en pakte uit (koel)kast ui, gember, knoflook, hakte dat fijn  en voegde het toe aan spekjes die in olie/boter lagen te bakken. Daarna bloem toegevoegd en met water en slagroom tot saus geroerd. P/z en kerrie erbij. Grote zoetzure appel aan partjes bij de saus en kappertjes en een plakjes gekookte biet tot slot aan die saus toegevoegd.
Gekookte rijst op bord en schep saus erover. Zag het er mooi uit? Mooi? Beeldig! Was het lekker? Heerlijk! Niet direct voor een bouwvakker die volop bijbeunt in de avonduren, daarentegen voor een vrouw die niet weet hoe ze een middag door moet komen met een vriendin die alleen maar zit te zuchten, top! Ook de kleur roze.

Dag, Loek