maandag 25 september 2017

Gehakt (4 en laatste)



Vandaag foto's van die gesauteerde gerookte zalm van laatst



Zie de eerste aflevering van deze miniserie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Onder elke aflevering een link naar de volgende!


Gehakt als vulling



Kwartels met chocolade

Spanje



Kruid de kwartels van binnen, en vul ze met aangemaakt kalfsgehakt

Braad ze rondom aan

Giet het vet uit de pan en flambeer ze met Armagnac
Giet er espagnolesaus over en stoof kort
Laat tegelijkertijd doperwten in de saus gaar worden of diepvriesdoperwten ontdooien

Rasp couverture over het gerecht; roer om en proef

Dit Spaanse gerecht (oorspronkelijk uit Amerika natuurlijk) moet nét niet naar chocolade smaken
De disgenoten dienen radeloos te worden van het er niet op kunnen komen wat nou dat smaakje is




Kalfshart

Corazón de ternera a la madrileña


Madrid dus


Halve schoongemaakte harten inkwasten met wat stevig smakende olijfolie

Vullen met aangemaakt gehakt, 2/3 kalfs, 1/3 mager varken

Wat zachtere olijfolie erover, en zo in de oven

Af en toe een scheut Fino erover, en ook regelmatig het bakvet erover scheppen

Een uur in de oven op 180°

Je kan ook de twee helften tegen elkaar binden
Dan de Fino door het gehakt mengen, en een kwartier langer in de oven




Gevulde zoete uien

Belgisch



Kook hele maar wel gepelde witte uien gaar in kippenbouilon

Giet af (bewaar de bouillon), laat koelen, snijd het kapje eraf en hol uit

Maak HOH gehakt aan met geperste knof, gehakte platte peterselie, gehakte sjalot, p/z, ei en paneermeel
Vul de uien en zet ze dicht tegen elkaar in een ingevette ovenschaal
Wrijf het gehakt waar zichtbaar in met olijfolie, giet er de kippenbouillon over en bestrooi met paneermeel
Strooi er het uit de uien gehaalde vlees, grofgehakt en door olijfolie gehaald, over

Bak een half uur op 180 graden

Giet eventueel vijf minuten vóór het einde van de baktijd de bouillon af, zet de oven laag, en kook de bouillon in

Serveer dan met de bouillon, eventueel gebonden




Blinde varkens


Maak grote blinde vinken van 125 gram aangemaakt hoh gehakt per stuk, met er omheen eerst dun runderfilet en daarna dun rookspek

Bak ze rondom aan en laat met een deksel op de pan en regelmatig draaiend garen

Haal ze uit de pan en houd ze warm
Giet eventueel overtollig vet uit de pan en roer er gemberjam in los
Kruid met p/z en Worcestershire

Maak er met room saus van en serveer bij het vlees.





Als je gevulde uiten uit de oven maakt (of gevulde tomaten of gevulde paprika of...), dan moet je zo'n ovenschaal hebben die aan de buitenkant gecanneleerd is, allemaal van die verticale ribbeltjes heeft

Dan is hdet buitenoppervlak groter dan het binnenoppervlak van de rand, en buiten vangt dan dus meer warmte op wat het naar binnen straalt...

Dan krijg je een fantastische korst op dat gehakt...



O ja, Loek neemt het even over want ik ben weer eens een tijdje weg
Niet zo lang hoor!


O ja! Shit man!

Je kan in Utrecht met Google Streetview op de grachten rondvaren!





O ja!

De domheid van de Nederlander kan je afmeten aan de stijging van het aantal Forum voor democatie-stemmers!

Dat is culinair zo'n beetje Vreugdeloos, Retteketet en Mossel samen!

Met, o ja!, dat "schele reptiel" van Loek erbij, Jonas Fluit!