dinsdag 12 september 2017

Gehakt (3)



Vandaag foto's van Boliviaanse courget met olijven
Calabacín al horno
Uithalen en goed droogdeppen


Zie de eerste aflevering van deze miniserie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Onder elke aflevering een link naar de volgende

De eerste twee afleveringen: gehaktballen



Gehakt-risotto



Bak ui en knof in olijfolie

Kruid naar smaak en bak rundergehakt in dezelfde pan rul

Voeg risotto-rijst toe en bak die ook even aan

Doe er een scheut witte wijn bij en laat die, roerend, verdampen

Doe er steeds scheutjes runderbouillon bij, en laat die roerend door de rijst opgenomen worden, tot de rijst gaar is

Er kan ook wat tomatenpuree door



Notenolie en ñora, half pikant paprikapoeder
(Niet gerookt!)
Eventueel grof gemalen Koreaanse cayenne gebruiken



Visgehaktballetjes met garnalen



Dat is ook gehakt!



Pel gekookte gamba`s of scampi`s; bewaar de koppen en natuurlijk de staarten

Maak gehakt van stevige vis zoals zeewolf of zeebaars, met in melk geweekt en uitgeknepen oud brood, knof, peterselie, p/z en eiwit
Meng ook met in iets olijfolie zachtjes uitgebakken en afgekoelde sjalot, knof en peterselie

Werk er eventueel wat paneermeel door

Maak er balletjes van
Braad ze in flink olijfolie rondom aan

Bak in een sauspan ui en knof in olijfolie
Maak er een roux van en daarvan een saus met half om half visbouillon en droge witte wijn

Werk er wat tomatensap door, proef op p/z en voeg de koppen toe

Laat een kwartier trekken en haal dan door de draaizeef (de koppen moeten goed uitgeperst worden).

Warm de balletjes op in de saus en ietsje later ook de staarten.



Die ontpitte groene olijven moeten echt heel erg goed uitgeschud zijn in een zeef
Er mag nauwelijks nog pekel aanhangen



Sateh pentoel


Breng droog rundergehakt op smaak met koriander, komijn, geperste knof, sambal, p/z en ietsje geraspte palmsuiker

Er kan ook geraspte kokos door, zeker als het mengsel te nat wordt
Laat na het toevoegen van de kokos even staan opdat dit wat vocht kan opnemen

Vorm balletjes, steek die op pennen (houten stokjes eerst even in water leggen met een gewicht erop) en rooster

Serveer met een saus zoals bij Sateh kambing (ketjap, ui, knof, pepers)


Sateh Bali

Idem maar met meer kruiden erdoor; geraspte kentjoer, laos en/of gemberpoeder, gebakken trasi en wat limoensap

En meer sambal natuurlijk, alhoewel voor de vastheid van het vlees dan beter cayennepeper gebruikt kan worden

Sateh Bali wordt meestal gevormd tot een klein kroketje en zo, per stuk, aan een stokje gestoken



In een bootje van alufolie
Kaas erover raspen
In de oven
Dekseltje in de oven als de rest richting gaar gaat


Deens gehaktbrood


Maak hoh gehakt aan met ei, paneermeel, gehakte ui, peper (geen zout!) en gehakte in melk geweekte ansjovis

Werk er wat groene kruiden door en eventueel peterselie

Stort in een cakevorm, strijk de bovenkant glad en beleg per later te snijden snede met een niet in melk geweekt ansjovisfiletje
Ik bedoel dus, ik zeg het wat moeizaam, een beetje Otto Kleynejanachtig, dat je als je er een snede van snijdt, je op die snede een ansjovisfiletje hebt liggen

Bak in een oven op 180 graden, tot er geen rood vocht meer uitloopt als er met een vork diep wordt ingeprikt

Serveer meteen.



Hier moet het dekseltje nog op terug


Mexicaans gehaktbrood


Maak een gehaktbrood met ei, paneermeel, p/z en wat cayenne, oregano, komijn, peterselie, ui en knof.

Werk er redelijk wat geraspte kaas door van een sterk smakende soort.

Bak in een vorm.



Wordt vervolgd!

Zie  hier!




Wow...


Ik kookte die courget in De Blauwe Blazer, vlak bij Wageningen
Stond verkeerd op de kaart, als Mexicaans

Ging ergens in Wageningen eten, hadden ze het ook
Ik zeg Bij de Blauwe Blazer staat dat ook op de kaart
Zegt ie Ja, maar ik ben ook in Mexico geweest!



O ja!

Kookte vandaag de lekkerste jam ever

Reine Claude en Kaapse bes...

God God wat kan ik toch goed koken...