zaterdag 19 augustus 2017

Salade (7 en laatste)




Tomaten-salade


Gebruik natuurlijk erg goede tomaten, Roma- of pruimtomaten bijvoorbeeld.
Ze moeten goed rijp zijn maar niet overrijp.
Het probleem is dat echt goede tomaten gerijpt zijn aan de plant en dus meestal niet in de handel.
Wijk uit nmaar trostomaten of Tasty Tom.

Snij de tomaten, doe ze in een houten sla-kom die goed ingewreven is met halve knoflooktenen, en werk er gesnipperde ui door en grofgesneden ontpitte zwarte olijven.

Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout (beter nog: rotszout!).

Serveer met goede olijfolie en goede wijnazijn, en met ciabatta of pizza bianca.





Feta-salade


Leg ongeschilde rode uien een drie kwartier in de oven op 200 graden.

Leg er later ook rode paprika bij tot ze zwart geblakerd zijn.

Laat de paprika iets afkoelen en daarna in een plastic zak tot volledig koud.

Maak ui en paprika schoon en snijd fijn.

Meng met flink gebrokkelde Feta en breng op smaak met wijnazijn, zeezout, verse tijm en versgemalen zwarte peper.




Geroosterd brood met salade


Panzanella

Italië


Rooster boerenbrood met wat olijfolie erover en wat zout.
Laat het brood goed koelen.

Snijd tomaat, komkommer, wortel, ui en bleekselderij in kleine stukjes.

Verkruimel het brood grof en meng met de groenten, basilicum, p/z en wat witte wijnazijn.
Koel goed.

Serveer op gekoelde borden, met olijfolie en eventueel met gekookte eieren.




Oosterse salade met mandarijn


Meng koude rijst met stukjes gekookte of gebakken kip, stukjes mandarijn, geblancheerde en koudgespoelde peultjes, en in kwarten gesneden waterkastanjes.

Maak aan met zwarte Chinese rijstazijnazijn, arachide-olie en wat sesamolie.

Koel de salade goed.