donderdag 31 augustus 2017

Rijst!




Dat kan zo gebeuren:

Op vijf rijstgerechten drie met witte rijst...



Rendang telor


Kook eieren hard
Schrik (vertel over Otto Kleynejan's levenswerk), pel

Maak asemwater

Pinda-olie, trasi...
Ui, knof, verse laos, sereh, lombok, zachtjes sudderen met salamblad...

Boemboe erbij van kemiri, flink koenjit (niet vers!), versgemalen korianderzaad, geplet komijnzaad, goela djawa....
(Rendang, ja, maar geen kokos!)

Rijstwijn (Chefoo), asemwater...

Proef op zoet-zuur
Corrigeer zout met Ketjap asin

Halve eieren erin laten sudderen, regelmatig kerend...

Kook rijst

Ik deed er gesauteerde haricots verts door



(Hier moest de saus er nog over!)


Risotto milanese

De klassieke risotto, maar met saffraan


Ik wilde er meteen ook Arancini van maken, Suppli al telefono, maar ik vond de Arborio niet, maakte het met Vialone nano, super crèmig, maar niet geschikt voor ballen dus

Mooie kippenbouillon met saffraan maken
(Ik gebruikte erg veel saffraan; wat saffraan betreft ben ik niet subtiel maar gewoon Van Thiel)

Boter, ui [en stiekem knof]...
Rijst glanzend maken...
Witte wijn en langzaam wegkoken...
Die bouillon scheut voor scheut...

Extra boter, wat Parmezaan, heel fijn gehakte peterselie...

Ik at ernaast tomatensaus met zwarte droge olijven en blokjes Mozzarella erin
(Heel echte Mozzarella, zie hieronder)




Chu hou saus


Blancheer stukken borstlap drie minuten

Pindaolie, gemberwortel, knof, ui, rawit...

Het vlees erin (in blokjes), steranijs, Chinese rietsuiker (als je dat een keer hebt geproefd dan weet je dat je precies dát moet gebruiken), iets water, Chu hou saus (blik; toko)
Langzaam aan de kook, lang laten pruttelen met deksel
Af en toe omroeren

Rijst koken

Groene radijs (betere Chinese toko) in schijven, bij het vlees (als dat gaar is), aan de kook, deksel, vuur uit, 15 minuten...

Aan de kook
Op smaak met oestersaus en Light soy

Bind met maizena




Mihun met paddo's en tofu


Pindaolie, gemberwortel, knof, rawit...

Stukjes Po ku paddo's uit blik (Chinese shiitake zeg maar) (steelaanzet wegsnijden)...

Paddenstoelenfond (het wordt een maaltijdsoep)...

Breng op smaak met Gohan desuyo, Japanse soya-zeewierpasta (spul type Marmite, Oxo, Viandox, Steinpilz Hefebrühe, maar de mooiste van allemaal)

Mihun koken in kippenbouillon

Tofublokjes rauw in de soep warmen

Mihun erdoor (kortgesneden)...




Witrussisch ei

Met rijst in tomatensaus

Wat niet Witrussisch is


Olijfolie, ui, knof en een gebroken gedroogd rood pepertje...

Een blik tomaten erbij (ik gebruikte Italiaanse pruimtomaten; AH)...

Rode wijn, groene olijven...

Proef op zou

Kook rijst

Klop eieren goed, met p/z en bloem
Het moet dik zijn, te dik voor pannenkoeken
Dan klop je er volle melk door, tot een dik beslag

In een vette kleine hoge ovenschotel en in de oven

Het wordt een soort eier-Yorkshire pudding

Maar lekker hoor!





Die Otto Kleynejan (zie hier; alle links hier in een nieuw venster), die was vorige week, zie de Volkskrant, in "ons domein in de Bourgogne"

Dat is waar al het spambezoek aan dit blog vandaag komt

Maar waarschijnlijk heeft hij de pijp aan mij gegeven, nadat hij de zinloosheid van zijn acties heeft ingezien

Had ik hem vanaf het begin al kunnen vertellen...

O ja! Wil u weten waarom Nederland een culinair kutland is?
Zie hier

En zie daarna vooral ook hier!