woensdag 30 augustus 2017

Kookboeken



Jonger dan 2010 drink ik voorlopig nog niet


Confitures, Pâtes de fruits, Fruits confits et Friandises

Yvonne de Blaunac

1993


Een uitstekend werk


Jam van cherimoya en rabarber
Dat lijkt me een uitstekend idee: vet zoet tegenover vet zuur


Gekonfijte abrikozen
Je moet de twee "oren" separeren
Kijk! Gedroogde perzik heet in Spanje Orejón, groot oor


Gekonfijte amandelen
Goh


Gedroogde pruimen op eau-de-vie
Je moet ze wellen in zeer sterk kokend water
Zeer correct!



2009: vroeger dan dat drink ik niet
Daarvoor gaat de wijn hier te snel door de keel


Gaan we wat maken?
Ja!


Jam van paardebloemen
De bloemen dan dus


Kaki-jam met Kirsch
(Kaki dus, geen Sharon fruit)
(Niet hard maar zacht, en niet oranje maar rood)


Watermeloen-jam met Armagnac
Mij lijkt dat daar geleisuiker bij zal moeten ipv kristalsuiker...


Rijstecrème ijs
Citroen, laurier, kaneel, vanille


Gelei van clémentine


Gekonfijte citroen
Maar dan niet zoals Kleynejan dat schrijft, dat is op zout, dat is niet konfijten, dat is Midden-Oosters
Nee, echt konfijten met suiker



2010 is wat meer gezocht
2009 is zachter
Dat hoort beter bij Bordeaux
Niet krachtig maar fijn


Ices and Ice Creams

Agnes B. Marshall

1885


Een fantastisch mooi werk


Vier soorten Custard ice cream
Very rich
Ordinary
Common
Cheap


Brown bread ice
Met Crème de noyeau
(Daar Amaretto voor nemen?)


Cranberry ice cream
Met room en Marasquin


Cucumber ice cream
Met Cognac en citroensap


Orange Marmalade ijs
Een custard ijs


Sorbet, waterijs, heet hier Ice water


De afdeling "Dressed Ice"
Little soufflés of Parmesan and Gruyère (met cayenne)
Iced spinach à la crème (custard ijs)



Pauillac en Saint Estèphe drink ik steeds minder
Het bevalt me steeds minder
Geen idee


Gaan we wat maken?
Ja!


Custard ijs gemaakt van jam
Ik weet nog niet welke jam
Abrikozen denk ik


Appel ijs
Ik heb wel eens appelmoes ijs gemaakt
Moet je een compôte nemen, dan krijg je echt appelmoes ijssmaak
Maar dat appel ijs wat ik ooit in Frankrijk proefde, dat is veel frisser
Hier gaat er kaneel bij (doe ik niet) en citroenrasp en citroensap
Moeten dan wel zoete appels zijn
Misschien maak ik het zonder citroen van zure appels


Dat cranberry ijs, bij nader inzien


Rabarber roomijs



Bevalt me ook steeds minder


Terrines et Patés

Michel Olivier

1982


Ik heb er het een en ander van opgestoken, maar een wow! boek is het zeker niet
Dit is zo'n culinaire veelschrijver alla Kleynejan
Dat is nooit niks


Pain de riz
Een ovenschotel van lagen rijst en spinazie
Béchamel, tomatensaus


Pâté bourbonnais
Raar: bladerdeeg met aardappel erin
Met ui, knof en crème fraiche


Tourte au Cantal
Met verse kaas, crème fraiche, haricots, doppers, wortel
In zanddeeg


Mousse de foie de volailles au Porto
Ik heb dat ooit gemaakt, met Malaga, van de levers van 30 wilde kwartels, like wow man...
Kwam ik in het dorpsrestaurant, stond ze in de keuken die kwartels uit te halen
Ik zeg Wat doe je met de levers (want die lagen tussen de prut)
Niks
Vreemd, hij gebruikt geen room



Ook dit vind ik steeds minder lekker
Net als zuidelijke Médoc


Gaan we iets maken?
Ja


Rillettes van zalm
Half vers half gerookt
Witte wijn, cognac


Kalfsterrine met groene peper
Bedekt met plat gewalste schnitzels


Zwezerik in bladerdeeg
Met champignons en Madera


Terrine van eend met gevogelte lever
Varkensvlees, tijm, Cognac, Madera


Rillons
Grove rillettes
Nooit gemaakt
Varkensvlees, reuzel, marineren in Vouvray, wortel, sjalot




Braden en Stoven in de Römertopf

Eva Exner

1970


Ja want ik kocht zo'n ding


Het is echt 1970
Schapevlees, kalfshart (in pikante saus, en ook gestoofd), varkenspoot


Ook flauwekul
Rode kool of uiensoep in de Römertopf of champignonpastei
Gebraden patrijs: "Neem jonge patrijzen"


De tips bij de goulash zijn goed
Bouillon en rode wijn
Iets wijnazijn
Iets tomatenpuree
Kort voor het opdienen wat kleingesneden tafelzuur erbij
Zure room
Komijn


Gemarineerd staartstuk
Is dat koetsierstuk?


Ik ga er wel wat in maken: haantje in witte wijn
Citroensap, room, champignons, rookspek