woensdag 3 mei 2017

Rijst!




Ik heb niet zoveel soorten rijst gebruikt, als wel erg aardige dingen gemaakt



Gevulde puntpaprika


Olijfolie, ui, knof, peper...

Het grootste deel met wat zout door rauw HOH gehakt werken

Gekookte rijst erdoor werken

Je hebt een Spaans gerecht waarin je gewone paprika's vult met idem, maar met rauwe rijst
Daar gaat bouillon over, oven (rechtopstaand, of halve op hun rug), maar dat moet je dikwijls gemaakt hebben om precies te weten hoeveel bouillon, hoe lang in de oven, hoe warm
Het recept staat in 1080 Recetas de Cocina, een door Nederlandse culinaire veenlijken regelmatig verguisd boek

Bij de rest van het gehakt witte wijn en bouillon en laten versauzen

Puntpaprika opensnijden, uithalen, vullen, opbinden

In de saus in de oven garen

Serveren met Sriracha of met Sambal djeroek asli (die dunne)




Coq au vin, maar dan Russisch


Ghee, hoeden van kastanjechampignons in stevige schijven, ff bakken, uit de pan

Idem met mooie stukken kip
Ik gebruikte poten

Ui, knof, champignonstelen...
Rozemarijn (vers!)...
Bloem...
Flink volle rode wijn, wat water, Oxo of zo, peper, laurier...
De kip erin gaar stoven

Kip uit de pan
Champignonhoeden in de pan
Flamberen met Armagnac (hoort met Russische cognac maar dat is af te raden als u een fijne smaak hebt)
Binden met een mengsel van Smetana en wat eigeel
Kip terug

(Ik schreef een tijdje geleden dat je een soort korst krijgt als je met Smetana gratineert; als je er eigeel doorwerkt, dan gebeurt dat niet, vreemd genoeg...)

Serveer met gekookte rijst




Spinazie omelet


Olijfolie, ui, knof, zwarte peper...
Wat bloem erdoor...
Bouillon, Fino, Oxo of zo...

Diepvries spinazie in de magnetron (kort!)...
Wat geraspte belegen Goudse erdoor, wat heel kleine blokjes Zeeuws spek of zo...
Room, p/z, tijm...

Losgeklopt ei erdoor (enkel ietsje geklopt!; geel en wit moeten nog separaat zijn)

Rijst koken

Omelet bakken

Serveren met de saus




Kaber kabertoe


Maak dit gerecht niet als "gevulde omelet"
Het is veel lekkerder zoals hieronder

Week gedroogde garnalen

Sperzie kop kont, stukjes, koud water een tijdje

Pinda-olie, stukjes goed afgegoten sperzie...
Kippenbouillon...
Uit de pan

Ontvelde kip in ghee bakken
Koelen, en in stukjes
Pinda-olie, trasi...
Ui, knof, lombok, komijn, korianderzaad (vers gemalen of geplet)...

Stukjes kip kort in meebakken
Koenjit erbij en de afgegoten garnalen meebakken
Wat droge kokos meebakken...
Ketjap medja, wat rijstwijn (geen blanke soort), kip garen...

Mihun koken in die kippenbouillon (met wat extra water en zout eventueel)...

Sperzie bij de kip

Ei goed kloppen en zo'n grote platte omelet bakken
Die oprollen en in schijfjes (= linten) snijden

Hieronder mét de fijngesneden mihoen erdoor en de omelet
Niks gevuld, alles door mekaar




Tikka masala


Super klassiek
In Engeland een paar keer gegeten
Nooit gemaakt

Bak ontvelde kip in ghee
Koel en in stukjes
Bak heel kort nog even op en uit de pan

Tikka massla pasta maken
Blender, forsch knof, gemberwortel, rode peper zonder zaad (maar redelijk wat dan), komijn, korianderzaad, koenjit, garam masala (geen Surinaamse!), cardamom en wat pinda-olie

Pinda-olie, ui, knof...
Vrij lang op laag vuur

Die pasta erbij, nog wat grof gesneden verse rode peper zonder pitjes...
Tomatenpuree...
Kippenbouillon, deksel, zachtjes laten stoven

Meng chutney of pickles met yoghurt

Kook rijst (die heel dunne heel lange!)

Kip warmen in de saus
Diepvries doperwten warmen in de saus




Burp!