donderdag 25 mei 2017

Patatas (3)



Garnalenvisserij
Dank PJ!


Klassieke Spaanse aardappelrecepten


Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)



Pastel de patatas

Aardappelpastei


Maak stevige aardappelpuree en rol die uit op een dubbel vel alu folie

Bedek met plakken rauwe ham

Bedek de ham met aangemaakt gehakt

Maak er een rol van en vet die wat in
Leg in een ovenschotel
Bestrooi met grof geraspte kaas
Bak tot mooi bruin



Varkensmarkt


Patatas a la llanda

Aardappelen in het bakblik


Leg gehalveerde aardappelen in de schil met de snijkant baar beneden op een bakblik waarop een flinke scheut goede olijfolie

Leg er ongepelde knoflooktenen tussen waarin je een snee hebt gemaakt over de bolle kant

Bak tot de aardappelen mooi bruin zijn
Keer ze om en bak ze gaar

Serveer met grof zeezout, mayonaise en aioli



Bouchot mosselen oogsten


Lasaña de patatas

Lasagna van aardappelen

Klassiek Oost Spaans gerecht
Keuken sterk Italiaans beïnvloedt
Ze eten er ook Canelones (gevuld met leverkaas met stukjes kip erdoor)


Maak een lasagne van dunne rauwe aardappelschijfjes, afgewisseld met gekookte ham en dunne plakjes kaas
Gebruik kaas van het type Fontina of Bel paese
Bestrooi de aardappellagen dunnetjes met zout

Eindig met een laag grof geraspte kaas, met wat oregano erdoor

Giet er wat bouillon naast en zet in de oven

Je serveert er Béchamel bij; dat zit er dus niet in




Patatas a la riojana

Aardappelen op de manier van La Rioja


Olijfolie, ui, knof...

Schijfjes chorizo...
P/z en wat ñora-poeder (appelpaprika-poeder; vervang door half pikant half zoet paprikapoeder)
Nog eventjes op laag vuur...

Stukken aardappel erbij, omroeren
Kippenbouillon erover, deksel, zachtjes gaarkoken



Wilde oesters rapen


Patatas con pulpo

Aardappelen met octopus


Kook octopus die diepgevroren is geweest:
Snij de armen in dikke, middendikke en dunne stukken
Kokend zout water: dikke stukken erin
Kookt weer: afgieten
Water met zout aan de kook met de dikke stukken
Kookt: middendikke stukken erbij
Enzovoorts
Kook tot gaar en bewaar het kookwater
Laat koelen en snij de dikke stukken in schijfjes, de middendikke in stukjes

Olijfolie, ui, knof...
Stukken geschilde aardappel (en eventueel wat boter)...
Wat van het kookwater erbij en de aardappelen gaar koken

De octopus erbij opwarmen



Zie de volgende aflevering  hier



Dit zal wel Bergen op Zoom zijn, met de drie A's
Ansjovis, aardbeien en asperges




Bol.com

Geachte heer Van Thiel;
Als u de door u betaalde facturen wilt downloaden, dan moet u klikken op "Facturen betalen".