vrijdag 5 mei 2017

Knof!



Heerlijk!
Ik moet nog steeds een toepassing in een nagerecht bedenken...



Ajo Blanco

Witte knoflook
Ook wel witte gazpacho
Koude soep dus

Week een ons oud witbrood zonder korst in koud water.

Maal een ons ontvelde amandelen, twee tenen knoflook en wat zout.

Knijp het brood uit en werk door het gemalen spul; je krijgt een dikke prut.

In de blender of met een mixer 100 ml goede Spaanse of Portugese olijfolie erdoor werken, als maak je mayonaise.
Idem 50 ml witte wijnazijn.
Klop er een liter ijskoud water door.

Werk door een draaizeef op fijne plaat.
Koel goed.

Serveer met amandelen en koude blauwe druiven.



Bressaola


Knoflooksoep

Frankrijk


Snij knoftenen in schijfjes en bak ze bruin in ganzenvet
Maak er een roux van en daarvan soep, met gevogeltebouillon
Laat 10 minuten koken zonder deksel

Haal door de draaizeef (de knof moet vermalen worden)

Bind met eigeel waardoorheen per eigeel een koffielepel witte wijnazijn geklopt is

Leg sneden boerenbrood op soepborden, giet er de soep over en laat enkele minuten staan vóór het serveren



Veel mensen beginnen te braken als ze uit hun kommetje met hun stokjes hiervan wat naar hun mond willen brengen...
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)



Paprika met knoflook

Baskisch


Blaker rode paprika`s in een vlam tot ze zwart zijn.

Pel ze en snij ze in grove strips (vang het vocht op; zeef het vocht).

Leg ze in een schaal en giet er flink olijfolie over; laat minimaal een dag op een koele plek staan.

Bak ze snel met flink gesnipperde knof op hoog vuur, in de aanhangende olie. Voeg op laag vuur het vocht toe.

Bestrooi met pikant paprikapoeder en serveer direct, met stokbrood.



Hele mooie kleine gele uien van Jumbo
Ga ze lang en langzaam stoven
Iets met coquilles en rijstpasta...
(Ach ach ach, wat ben ik culinair toch enorm onderlegd...)



Ingelegde knoflook

Rusland


Gebruik hele, verse knoflookbollen, met een stuk steel er nog aan.

Leg de bollen in pekel (60 gram zout op een liter water) en zorg dat ze onderstaan.

Houd ze twee weken in de pekel.


Variant: gebruik bietensap in plaats van water.



Prachtige Jambon blanc



Knoflookolie

Alliolio

Spanje


In flink olijfolie zeer flink knof, grof gesnipperd.

Flink gehakte peterselie erbij en/of korianderblad, en een scheut citroensap.

Zet weg op een koele plek.

Regelmatig omroeren en dan is het na zo´n halve dag wel op smaak.

Bij opengebakken schelpjes, garnalen, krab, kreeft...



Volgende aflevering zie hier



Dat is natuurlijk geen harissa
Dat is saus gemaakt met harissa
Maar prima spul hoor
Fors heet



O ja!

Het commentaar van Juppé op die Macron - Le Pen discussie is fenomenaal

Zie hier

Die man had president moeten worden...



O ja!

Femke Halsema spreekt zich (ook) uit tegen Geen Stijl

Die stiekeme trut wil enkel scoren en cashen...

Zie de achterbakse doos hier



O ja!

Woensdag 21.35 uur De Nieuwe Garde

De nieuwe culinaire mongool!




Die Mestreechse vertaling is wat beter, wat leuker dan de originele

Ik heb ook de Groningse vertaling
Valt tegen



O ja!

Alonso Indy testing zie hier
Zie vanaf 3.30

Super interessant als je er verstand van hebt
Totaal oninteressant als je er geen verstand van hebt