zaterdag 18 februari 2017

Madeleines





Marcel Proust



Voor het eerst bewegende beelden waar Proust op staat!

De gasten arriveren op een huwelijksfeest, 1904

Het huwelijk van Proust’s vriend Armand de Guiche met Elaine Greffulhe, dochter van Gravin Greffulhe

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Proust op 0.36


Tijd voor Madeleines!




Maar ja, wat moet ik daar nou over schrijven, als alles er al over is gezegd?!

Zie hier!


Et bientôt, machinalement, accablé par la morne journée et la perspective d'un triste lendemain, je portai à mes lèvres une cuillerée du thé où j'avais laissé s'amollir un morceau de madeleine. Mais à l'instant même où la gorgée mêlée des miettes du gâteau toucha mon palais, je tressaillis, attentif à ce qui se passait d'extraordinaire en moi. Un plaisir délicieux m'avait envahi, isolé, sans la notion de sa cause.





Nou ja, over twee dingen schreef ik nog niet


Magdalenas

Spaanse Madeleines dus

Ik geef hier de ingrediënten, de rest moet duidelijk zijn als je de eerste link hebt bekeken, of een normaal Madeleines recept ernaast legt

3 eieren
200 gr suiker
70 ml melk (oei)
200 ml zachte olijfolie (oei!)
250 gram patisseriebloem
Zout
8 gram bakpoeder
Citroenrasp en/of kaneel


Trouwens, die Spaanse, die zijn altijd gewoon zo hoor






Madeleines met amandelmeel


De ingrediënten weer

2 eieren
100 gram suiker 50/50 rietsuiker
Echte vanillesuiker
100 gram patisseriebloem
40 gram amandelmeel
½ zakje gedroogde gist
120 gram licht gezouten boter (of dus ongezouten en wat zout, maar met licht gezouten boter werkt het toch ietsje mooier)



Industrialisatie


Er bestaan natuurlijk veel variaties op Madeleines

Een springt er uit, ik bedoel: kom je dikwijls tegen

Madeleines au chocolat


Maak het Franse standaarddeeg, maar wel met iets melk

150 gram patisseriebloem
125 boter
150 suiker
 "2 grote eieren" (2½ gewoon ei of koop die Jan van Schaffelaar eieren bij een winkel van de Superunie, zie hier) (Uitstekende wijn ook voor sympathieke prijzen; Château David Bordeau Superieur, Viña Collada Rioja, Côtes du Rhône Villages...)
2 eetlepels melk
1 theelepel bakpoeder

Deeg maken, 50 gram gesmolten couverture erdoor, goed koelen etc.



Wat meer industrialisatie


Een keer heb ik
hartige Madeleines
gemaakt

Mwah

Deeg hetzelfde in principe
Geen suiker, wel wat z/p

Parmezaan door het deeg

Vulling van gerookte zalm en dille



Super industrialisatie
Dit bedrijf overigens probeert momenteel middels crowdfunding een failissement voor te blijven