maandag 13 februari 2017

Gekookt



Bandroeja


Momenteel bij de Surinaamse toko

Bloemstengels van een Aronskelk
Familie van Taro en Tajer en de vieze Vingerplant

Je eet de Spadix, dat pikje, geel rechtsboven




Pindaolie, ui, knof, lombok (nou ja, Madame Jeanette)...
Masala...
Blokjes tomaat, die pikjes, z/p, laag vuur en deksel...

Prakken zodat die pikjes in korrels uit elkaar beginnen te vallen (eventueel wat kippenbouillon erbij)
Nog wat laten sudderen...

Nog eens prakken tot die pikjes helemaal korrels zijn geworden, en met citroensap op smaak brengen
Als je goed kijkt zie je hierboven die korrels zitten




Mevrouw A. at graag
oude kaas met Amaretto

Ik heb dat uitgeprobeerd, en met oude Zaanlander vond ik het niet spectaculair; met Gruyère corsé was het al beter

Ik moet wel zeggen dat ik eens ga proberen echt goeie Amaretto te vinden want die Disaronno die smaakt me toch wat teveel Tutto quimico

(In een Italiaans dorp tussen Rome en Pescara mochten de kinderen bepaalde snoepjes gerust eten van een winkelierster want die waren Tutti quimico of woorden van gelijke strekking; daar kochten we luiers, alhoewel ze hadden enkel Panolini missura gigante, "Ja  want er is in het dorp nog één jongetje van zes die in zijn broek pist"; ze zaten L. tot in haar oksels)




Groene papaya


Prachtig pitloos bijna

Kleine stukjes door salade, of stoven en dat is ook Surinaams

Gedroogde garnalen weken in heet water

Door de helft, ontpitten, schillen, nog eens door de lengte en blokjes ervan snijden

Reuzel, ui, knof, lombok...
Uitgelekte garnalen erbij...
Papaya...
Tomatenpuree, Light soy en Chinese rijstwijn (ik gebruikte Hua tiao chiew)...

Kan ook met gekookte ham of met zoutvlees

Prachtige zoetige smaak




Eendeleverpâté, Ganzeleverpâté


Uh, niet van Foie gras hoor, en type leverkaas, uit Duitsland, erg goedkoop en heel erg lekker

Duidelijk dat eend sterker smaakt
Bij eend loopt iets van de gal in de lever bij het slachten
Daarom maak ik Balotine van gans, en Terrine van eend
Als we het over Foie gras hebben dan dus

Links gans

Ik moet met mijn slechte ogen eens zo'n augurksnijmesje aanschaffen, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)




Œufs en gelée

Eieren in aspic


Jaaaaaren geleden is dat

Handenwrijvend ging ik aan de slag

Niet het soort met veel gelei, maar het soort dat "vol" zit en met gelei wordt samengehouden




Eieren koken, plakjes
Ik deed het met partjes

Vorm met koud water spoelen, of er plastic inleggen

Blikje Macedoine de légumes uitlekken
(Die suffe Miep Schipper van de Volkskrant denkt dat dat betekent "groenten uit Macedonië")

Gevogeltefond iets warmen
Gelatine weken in koud water (voor 1 liter 12 blaadjes, oftewel 21,5 gram)
Oplossen in de fond en steeds weer met de vingers over de boden en uitknijpen/oplossen want dat wil niet zo in fond uit de super
Het slaat steeds weer neer dus steeds net voor je het toevoegt flink roeren
Op smaak met p/z, citroensap, Worcestershire en witte port
(Van alles iets teveel, want gelatine dempt)




Begin met plakjes tomaat in de vorm

Ei
Macedoine, stripjes gerookte zalm
Fond

Ei
Macedoine, blokjes Jambon blanc
Fond

Ei
Macedoine, zalm etc etc

Goed koelen

Eindelijk kon ik die parels van AH ergens bij serveren
Wit = truffel, zwart = Balsamico
Smaakte er enorm lekker bij
(Momenteel liggen ze in de afprijs)




Roomijs met saltines


Ik weet niet hoe Saltines in het Nederlands heten, maar iedereen kent ze, zie de foto

Je neemt dus de soort + zout

Zie waar ik het idee vandaan heb hier

Heerlijk!

Ook lekker met pindakaas

Zie hier




Ik herinnerde me
die langwerpige koekjes van vroeger,
iets als dit maar steviger, ook met die gaatjes en met vijgenpulp ertussen

Kocht een plak dadelpulp bij de Turk
(Richting 700 gram, € 2,-)

Tsjongejonge wat was dat lekker!

Met Saltines dus!




Vlierbessen waterijs


Lees dit recept als "Hoe maak ik waterijs van vruchtensap"

Stroop maken van 1 deel bruine basterdsuiker en 1 deel water

IJs maken van 3 delen vlierbessensap op 2 delen stroop

Proef of er citroensap bij moet

Het nog lang niet volmaakte ijs na drie kwartier in de vriezer en elk kwartier ff doorroeren
Na een uur of zo is het OK

Gebruik je drank, roer die er dan door als het ijs in de vriezer bijna goed is




Ik proefde ook nog
roomijs met Crème de cassis
Heerlijk

Zie onder

En met Amaretto
Ach...

Maar ja, ik moet echt goede Amaretto vinden...




Ik had trouwens afgelopen nacht een nachtmerrie, dat die Hoeng Hang Pong vegetarische erwtensoep maakte met spekjes van de Miskleunde Slager, vreselijk

Badend in het zweet werd ik wakker

En die Kleynejan stond er bête lachend bij, dat ook nog, met z'n trui verkeerd gewassen, zie hier


Moet je trouwens die nep hieronder zien!

Ze zouden God op hun blote knieën moeten smeken dat Witteman er weer bij zou zijn, de culinaire veenlijken Godverdomme...