vrijdag 27 januari 2017

Tong



Gerookte tofu, kerriesaus, broccoli



In navolging van de post over hart van gisteren (een hartige post, hahaha, wat ben ik toch geestig!) vandaag tong

Een revitalisatie van een post uit 2008...



Zie de eerste aflevering van deze serie over orgaanvlees en zo hier (alle links hier in een nieuw venster)



Rundertong


Koop een runder- of kalfstong altijd met keelstuk

Hak het keelstuk fijn en trek er bouillon van met alle handel erbij als bij runderbouillon
Schuim af indien nodig

Laat koelen en schep het vet eraf

Zet op met de tong erin en kook gaar in een paar uur
Schuim af indien nodig

De tong is gaar na een uurtje of vier, als makkelijk door de punt geprikt kan worden
Tong ontvellen, vellen aan de hond geven

In schijven gesneden serveren, bv. met Madera saus met rozijnen, de saus gemaakt van de bouillon
Rozijnen weken in de bouillon, roux, bouillon + madera + rozijnen



Zie hoe je snijdt
Rood in ieder geval
Groen eventueel
Afsnijsel bij de rest van het keelstuk


Rundertongrecepten die je voor andere soorten tong ook kan gebruiken


Gekookte tong, koud


Kook rundertong, pel en laat goed koelen.

Serveer op kamertemperatuur in plakken met vinaigrette of met mierikswortelsaus, en met lauwe krieltjes

Smaakt ook prima met gerookte tong; gebruik dan mierikswortelsaus



Tonghamburger

("hamburger")

Zuid-Amerika


Maak beslag van wit maismeel, p/z
Je kan ook half maizena half rood maismeel nemen

Bak in een pannetje formaat schrijf tong een pannenkoek
Leg er snel een schijf tong op, ingesmeerd met pikante saus (laten wij maar sambal gebruiken)
Weer beslag erover, deksel, vuur laag

Als gedraaid kan worden draaien en vuur hoger

Wat ze ook wel doen: twee pannenkoekjes aan een kant bakken, schijf op ene, andere pannenkoek met de ongebakken kant op de schijf



Ook lekker

Gepekelde gerookte tong

Ontzouten, koken



Ach ach ach wat kan ik toch lekker kip stoven...


Kalfstong


Als rundertong, maar korter koken


Maak daar wat fijnere gerechten mee en houd daar bij het koken / bouillon van keelstuk maken rekening mee
 
Smaakt prima in een Blanquette

Gebonden saus maken van bloem, boter, wat kruiden, de kookbouillon en wat witte wijn
(Kook eventueel de bouillon in en daarna nog even met de wijn)(witte Côtes du Rhône!)

Blokjes tong erdoor
En paddo's!

Serveren als Bouchées à la Reine / Vol au vents


Erg lekker ook: koude plakken met Sauce gribiche!



Zo kwam die kip nog goed terecht
Met snijbonen "à la romaine"
Libanees brood
Tkemali


Lamstong


Als kalfstong koken maar nóg korter

Geen keelstuk gebruiken maar lamsbouillon van een blokje (Turk) of maak zelf lamsbouillon
(Maak dan wat meer, meng de rest met kippenbouillon en maak daarmee paella of fideuá of risotto of pilav!)

Gaat het vel er moeilijk af dan gewoon eraan laten zitten

Geitentong: niet het vel eraan laten zitten!
Snijd het er desnoods af, zeker de bovenkant want die is doornbestendig

In blokjes en met niet teveel saus serveren bij tagliatelle of zo
Met waterkerssaus of kappertjessaus...
Gemaakt van de bouillon natuurlijk



Erg lekker is paars gekookte lamstong, Scarlet lambs tongue, maar dat is 40 jaar geleden en ik ben het recept kwijt.

Vond wel dit recept hier (alle links hier in een nieuw venster)




Varkenstong


Koken tussen lams- en kalfstong in

Al of niet het vel eraf

Erg lekker met sinaasappelsaus

Maak als varkenshart met sinaasappelsaus

Recept zie eergisteren



Mwah...


Kabeljauw-tong


Een stuk of acht tongen per persoon, maar het hangt natuurlijk af van de grootte van de vis, en dat kan fors variëren

Wassen, iets drogen

Door bloem met daarin z/p halen

In reuzel omscheppend sauteren tot goudbruin


Zie de volgende aflevering van deze serie over orgaanvlees en zo hier




Spek, truffel en lente-ui
Heerlijk!
Alsof je dagelijks truffel gebruikt!



Misschien ben ik wel helemaal niet zo geestig

Maar een ding

Dat volk wat culinair kwaakt in de Volkskrant en NRC, bij die lui heb ik nog nooit, never nooit, ook maar het geringste sprankje van humor aangetroffen

Nul relativeringsvermogen dus

Vandaar dat "als ze praten komt er stof uit hun mond"


Volgende week de verkiezing van de Culinaire Drol van het Jaar!

In de race zijn Retteketet, Jonas en de Walvis (Jonas Fluit en Kaat Mossel), Smak, Hahabets, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleinst, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Broekbaard, Boesje, Tracheotomie, Meneer Watkletstons en Van Urmen


We gaan er ook een postuum weggeven trouwens
De Postuum Opgewarmde Culinaire Drol van het Jaar

Goh! Wie zou dat worden?

Spannend!!

Mechanicus?
Nee! Ik zeg niks!