zondag 29 januari 2017

Poten



Nog niet gelezen



Na hart en tong vandaag poten



Zie de eerste aflevering van deze serie over orgaanvlees en zo hier (alle links hier in een nieuw venster)



Na het uitpluizen van vier varkenspoten voor de erwtensoep (het kookvocht ervan vooral want vlees zit er nauwelijks in) kwam ik op dit idee

Ontbreken die erg lekkere Chinese eenden- en kippenpootjes
Geen idee hoe je die maakt
Ik eet ze graag bij de echte Chinees



Gevulde varkenspoten

Frankrijk


Kook varkenspoten, die in de lengte opengespleten zijn, in water met verse salie en zout tot ze bijna uit elkaar beginnen te vallen.

Haal de botjes eruit en een deel van het vlees.
Hak het vlees fijn en meng met stukjes rauwe foie gras, rauwe maar ontvliesde zwezerik en stukjes rauwe kip.
Vul daarmee de pootjes en bind ze dicht.

Kook zachtjes een minuut of 20 in bouillon.



Het kookboek van de Surinaamse Huishoudschool
Uitstekend boekwerk!


Linzen met varkenspoot

Frankrijk


Kook varkenspoten die in de lengte opengespleten zijn in water met verse salie en zout tot ze uit elkaar beginnen te vallen

Af laten koelen, vet eraf scheppen, botjes uit de poten en die poten grof gehakt terug

Linzen erbij, wortel, ui, knof, z/p, laurier, zie maar

En dan die linzen daarin koken natuurlijk, met een scheut Banyuls



Een werkelijk enorm goed boek



Lamsbotjes met pens

Spanje


Iets voor de echte liefhebber
Hier is de poot enkel de drager

Koop lamsbotjes uit de poot, van ongeveer 10 cm lang
Koop verder de dunne darm en maak die goed schoon (of door de Marokkaanse slager laten doen)

Maak van elk botje met de darm iets wat eruit ziet als een klos vliegertouw

Kook kort in goed hete bouillon

Eet zo (afkluiven), met die bouillon, of laat ze goed uitlekken en frituur ze kort




Varkenspoten met rode kool

Engeland


Kook de pootjes zoals bij Linzen met varkenspoot

Serveer met rode kool




Lamspoten

Frankrijk


Zet de schoongemaakte pootjes op met koud water en de ingrediënten van een court-bouillon
Zodra het water kookt dit afschuimen
Laat een uur of anderhalf zacht doorkoken

Laat koelen, giet af en bewaar het kookwater; zeef dit indien nodig en breng aan de kook

Trek de botjes uit de poten (wat niet meer zo goed gaat als ze volledig zijn afgekoeld)

Maak een saus van boter, bloem en het kookwater

Bak de pootjes op in boter

Werk wat boter en wat room door de saus en serveer bij de pootjes



Lang naar gezocht
Fantastisch!
Italy had ik al, America zoek ik nog
Geen enkele Nederlandse culischrijver die ooit iets van Root heeft gelezen natuurlijk...


Lamspoten

Spaans



Kook de pootjes als hierboven, bewaar een kopje van het kookwater, en haal de botten uit de poten

Bak de poten in wat olijfolie met ui en knof

Voeg op laag vuur half pikant half zoet paprikapoeder toe (of Spaans paprikapoeder, Ñora; dat is dus geen pimentón!), wat in witte wijn geweekte saffraan met het weekwater en geprakte tomaat
Kruid met p/z, laurier en kruidnagel
Laat roerend aan de kook komen, giet er een scheut witte wijn bij, laat weer aan de kook komen en laat zonder deksel op half-hoog vuur staan en wat inkoken

Hak pijnboompitten en amandelen fijn met knoflook en peterselie
Leng aan met het kookvocht en voeg toe aan de saus

Proef op p/z en laat een kwartiertje op laag vuur staan zonder deksel
Paneer de pootjes en frituur ze

Serveer met de saus


Variant

Frituur de pootjes en laat ze dan dat laatste kwartiertje in de saus liggen


Burp...


Zie de volgende aflevering van deze serie over orgaanvlees en zo hier
 





Mooi trouwens

Zie hieronder het bezoek van de laatste 30 dagen

Toch 900 per dag...

Leuk trouwens: die Kleynejan en die Snuivers die zitten met rode koppen, een hand op het gecraqueleerde toetsenbord, een hand in het verlepte kruis, mij te spammen terwijl Google Analytics zich daar geen reet van aantrekt, hahahahaha!
Dat zie je als je de Google Analytics statistieken naast de (onbetrouwbare) van Blogspot legt

De culinaire dubbel losers...

De culinaire lullewassers...

De aanbidders van het opgewarmde lijk van De Dikke...

Woehahahahahahahahaha!




O ja!

Die ontzagwekkende suffe doos Yvet Retteketet schreef vandaag in de Volkskrant over Spinazie... Ben je dan van de pot gerukt of ben je dan niet van de pot gerukt?

 Duidelijk: zeer zeker niet zelf gemaakt, want er ís geen spinazie...

"Gratin van zoete aardappel en spinazie"

Duidelijk: zonder enig nadenken recepten jatten (zoek op sweet potato spinach en het recept staat bovenaan)

Die Volkskrant, dat wordt wel steeds een grotere klootkrant...
Dat zakt niet alleen culinair de diepte in...

Maar ja, wie merkt dat...
We wonen in een culinair mongolenland waar Hamersmaak en Jonas Fluit en Broekbaard en Vreugdeloos, Hoepel, Kleynejan en Watkletstons minister zijn

En niet te vergeten Petra Mossel...



Varkenspoten en schapenpoten!
Hahahahahaha!
Wat ben ik toch culinair en cultureel onderlegd!
Hahahahahahahaha!



Maakte vanavond Truite en papillote op Badense manier, Forelle im Kräuterhemd, en daar smaakte een Château Moncontour uitstekend bij, waw...