maandag 16 januari 2017

Patisserie en zo



Böttcherstrasse, Bremen
Moeilijk te fotograferen want het is erg smal en de bebouwing is hoog
En omhoog fotograferend heb je storing van de helle lucht in dat donkere straatje



Net terug uit Duitsland nóg maar een keer taart en zo...



Whiskytaart


Roer vier eieren met 200 gram suiker smeuïg.

Werk er naar smaak citroenrasp en whisky door, dan 120 gram losgeroerde boter, 300 gram patisseriebloem en de daarvoor benodigde hoeveelheid bakpoeder. Dat wil zeggen als je 10 gram bakpoeder nodig hebt, dan neem je 7 gram plus 5 gram backing soda, zoiets.

Bak in een ingevette vorm in de oven een minuut of 45 op 180 graden.





Toscaanse kaasballetjes


Meng 500 gram Ricotta met 350 gram goed uitgelekte geblancheerde spinazie, en kruid met nootmuskaat.

Kneed er een rauw ei door, maak balletjes en pocheer die in kokend licht gezouten water.

Serveer met boter waarin verse salie licht is gebakken, en met Parmezaan.





Taart met kweeperengelei


Maak of koop kweeperengelei (Membrillo, bij de Spaanse winkel of bij de betere kaaswinkel).

Rol bladerdeeg uit tot twee dunne lappen, rond of vierkant.

Leg een lap op bakpapier op een bakplaat.
Bedek tot een centimeter van de rand met Crème pâtissière.
Beleg met dunne plakjes kweeperengelei.
Maak de rand nat met water en leg de tweede lap op de eerste.
Druk met een vork de randen goed op elkaar.

Bij deze taart wordt het oppervlak niet met geklopt ei bestreken maar met losgeklopt eiwit (niet stijfgeklopt).

Prik wat gaatjes in de taart en bak een half uur op 160 graden.




Neger in nachthemd

Negro en camisón
Spanje


Rooster 100 gram amandelen en 100 gram hazelnoten en laat ze afkoelen.
Klop 200 gram suiker fluwelig met vier eierdooiers.

Meng 200 gram geraspte couverture, met 200 gram boter.
Roer de twee mengsels door elkaar.

Prak de noten en roer ze door het mengsel.

Klop vier eiwitten goed stijf (met wat wijnsteenzuur eventueel) en spatel die door de massa.

Bak in een springvorm bekleed met aluminiumfolie drie kwartier op 150 graden.

Serveer met slagroom oftewel het nachthemd.




Kweeperen-snoepjes

Quittenbrot
Duitsland


Leg ongepelde kweeperen een uur in een oven op 170 graden.

Laat ze schrikken en schil ze.
Snij ze in vieren, snij het klokhuis eruit en eventuele zwarte plekken.
Schaaf ze fijn en pureer ze met wat suiker en wat (echte!) vanillesuiker.

Breng de puree in een sauspan aan de kook en laat vier minuten doorkoken, eventueel met iets water erbij.

Leg bakpapier op een bakplaat en giet daar de puree op; kies de maat zo dat u een duimdikke laag krijgt.
Laat enkele dagen drogen; pas op vliegen.

Snij de plak in reepjes en die in ruitjes.
Haal door basterdsuiker en eet.

Of bewaar, maar ze mogen niet op elkaar liggen.




Frambozen-soufflé


Prak in een sauspan een kop frambozen met twee eetlepels suiker en sinaasappelrasp naar smaak.

Breng aan de kook, steeds prakkend en roerend.
Bind met maizena, aangemaakt met citroensap.

Haal van het vuur en roer er twee eetlepels eau de vie door, liefst van frambozen.
Roer en een halve kop gehalveerde frambozen door en laat afkoelen.

Vet een soufflé-vorm in en bestrooi de bodem en de wand met suiker.
Klop vijf eigelen (op kamertemperatuur) met wijnsteenzuur stijf; werk er daarna drie eetlepels suiker door.
Roer het frambozenmengsel goed om en maak het smeuïg met ongeveer eenvierde van het eiwit.
Spatel het dan voorzichtig door de rest van het eiwit.

Bak de soufflé au bain Marie bij 170 graden tot de bovenzijde stevig is (ongeveer een klein half uur).





Toegift

Mädchen halt die Röcke fest,
wenn die Winde blasen
das es nichts erblicken läst
für Studentennasen
Denn Studenten sind ja so,
sehen sowas gerne
schauen sie nicht ins Studium
schauen sie in die Ferne

Deine Mutti hat gesagt,
einen Kuss in Ehren,
kann man einem Studio,
nimmermehr verwehren.
Und was deine Mutti sagt,
musst du treu behalten,
Küssen ist für junge Leut
Zuschaun für die Alten