zaterdag 21 januari 2017

Kookboeken: ingrediënten



Vandaag maar weer eens inkopen

Gedroogde bundelzwammetjes



Mini Kookboekje Smarties

Hahahahaha!


Voor kinderen natuurlijk, en dan vind ik veel zaken vreemd en gevaarlijk

Vreemd: het is een Belgisch boekje; zouden die Belse kinderen weten wat een Meringue is?
"Tartelettes met Lemon curd"
Kinderen meringues laten spuiten...

Gevaarlijk: Au bain Marie koken, karamel maken

En een rondje van gesmolten chocolade maken op bakpapier en daar dan een stokje insteken en zo een lolly maken, dat lukt natuurlijk niet

En om de vijf recepten worden er kleurstoffen gebruikt...



Gaan we wat maken?

Ik ga hun variant van karamellen maken eens uitproberen
Lijkt op die in Het verdriet van België, dacht ik
Maar daar doen ze er wat azijn door



(Let wel: Smaak garnalen)


al het beste uit de 1ste nationale receptenwedstrijd belgische kip

Uit de tijd dat zonder hoofdletter schrijven in de mode was (1983)


Het winnende recept is Mousseline van Kip op bedje van fijne groenten

(Ik handhaaf de spelling)
Kipfilet, gekookte en gerookte ham, eiwit, room, knolselder, wortel, prei, champignons, Vermouth, kippebouillon, boter en kervel

Kip ontbenen, in vier mooie stukken verdelen, en deze vullen en dichtprikken "met olijfstokjes"
Het is allemaal nogal omslachtig

"Wij bereiden de spijs voor de pootbekleding als volgt"
"Het bovenste gedeelte van de kippenbout in tegeltjes snijden"
"kippewitten" (filets)

Braadkip "Sylvain"
Recept van S. Jossaert

Hoela-kip
Met bloedpens en appelsienen

"Voetselderrasp uit blik"



Gaan we wat maken?


Kip met Gueuze

Boter, ui, wortel
Bloem
Gueuze en tafelbier (pils 3%) en p/z en 10 minuten sudderen
Kipstukken, p/z, in boter sauteren
Stoven in de saus




Honderd Kaasgerechten

Van Wittop Koning, 1926


Ze maakt soesjesdeeg in melk, en werkt er dan kaas en eieren door voor kaasballetjes
Die ze kookt, maar in een ander recept in een ander recept op een bakplaat spuit

"Kardonzen met kaas"
Goh, dat ze vroeger al kardoen gebruikten, ja, of toen nog
Nu alleen bij de betere Turk

Ze paneert  kaasplakken
Dat lijkt op kaassoufflé maar dat is veeleer Beignets de Vinzel
(Dikwijls wordt Malakoff de fromage zo genoemd, maar dat is wat anders; dat is gefrituurd op een schijfje brood)

"Dien de kaasfondue voor op geroosterd brood of op 'crackers'."

Welsh Rarebit zonder bier...



Erg lekker!
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Die Nipa, of Atap palm plant je in de regentijd daar waar je een huis gaat bouwen. Je oogst en droogt de bladeren en dat wordt de dakbedekking


Gaan we wat maken?

Jaha!!!


Eiergnocchi
Met kaas erdoor en erover

Gebakken gnocchi

Bloemkoolpudding
Puree door Béchamel met kaas en eieren Au bain Marie

Tomatenbroodjes
Tomatenpuree, kaas, room pruttelen
Op toast

Œufs à l'Imperatrice d'Autriche
Boter, ui...
Geraspte kaas erover, eieren breken, geraspte kaas, oven

Zwitsersche eieren
Ovenschotel, boter, kaas, eieren breken, p/z, room, kaas, oven
Geroosterd brood

Omelette à la savoyarde
(In tegenstelling tot Kleynejan weet zij wel dat dat niet met een hoofdletter wordt geschreven)
Een Tortilla de patatas zeg maar, met kaas erdoor

Balletjes van geraspte kaas, ei, Worcestershire en broodkruim maken
Frituren
"Schik ze op een schaaltje waarover eerst een vingerdoekje is geplooid"



Shanghai paksoy
Van die kleintjes
Ik kocht ze laatst ook gedroogd


Mehlspeisen aus Östenreich

Ik ga er nauwelijks wat uit maken, maar technisch heb ik er erg veel van geleerd


Ongelofelijk veel soorten deeg, en zeker niet enkel voor gebak
Germteig, Plunderteig, Butterteig, Mürbteig, Erdäpfelteig en ga zo maar door
Omelet-Teig, Brandteig, Strudelteig, Biskuitteig, Backpulverteig...

Powidltascherln
Knoedels met kwetsenjam erin

Een heel hoofdstuk over Strudel!

Taaitaai met chocolade erdoor
Kocht ik toevallig vorige week in Bremen

Äpfel im Schlafrock
Zie hier
Vergelijk met Negro en camisón, neger in nachthemd, zie hier

Quittenkäse, Membrillo, dikke kweeperengelei
Met geleisuiker...
Misschien dat zo mijn Quittenbrot eindelijk eens een keer lukt...
Kijk, in kweepeer zit meer dan genoeg gelei voor membrillo, maar Quittenbrot is nóg een stuk steviger



Gaan we wat maken?

Mwah...

Een vreemde omelet van een soort Béchamel.eierdeeg...



Gerookte sprot uit Letland of zo
Super klein en super lekker


Matjes


Een fantastisch mooi tijdschrift, bijlage van de Weser Kurier (goeie krant trouwens), 140 bladzijden, € 5,-

Hier zijn sprotten groter dan sardel, en zo ken ik ze ook, uit de Klieler Bocht

Veel verhalen over een typisch Nederlands product, en geen enkel foutje te vinden
Kom daar hier eens om...



En o ja!

Amerika heeft een patjepeeër als president
Maar ach, naast Pooh Tin en Hu Lang...
(Een leukere dan die Hu Lang was die Hu Dan; "Hoe dan?" -"Hu Dan is een Chinees")



En o ja!

Ik bedacht in ene In Afghanistan en zo daar eten ze veel kikkererwten
Je zal Godverdomme maar een forse scheet laten als je in zo'n boerka loopt!



Ik had geen gratenpincet want dat dacht ik niet nodig te hebben
Maar nou was ik laatst met een stoombokking bezig...
Ik dacht Meteen een gratenpincet aanschaffen
Je kan er (brede bek) meerdere graatjes tegelijk mee uittrekken