woensdag 18 januari 2017

Kaas



Doruvael
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Een fijne zachte kaas met een wat nootachtige smaak



Pastinaak-pie met kaas en ansjovis


Voor Loek


Maak bladerdeeg of koop het.

Week uitgelekte ansjovis in melk.

Bak in olijfolie blokjes pastinaak, stukjes ui en knof.
Kruid op laag vuur met peper en groene kruiden.
Voeg wat bouillon toe en laat schijven pastinaak erin garen.

Kook bijna droog en laat koelen.

Beleg bodem en wanden van een ingevette vorm met bladerdeeg; bak wat voor.

Klop eieren met kwark tot een saus-dik mengsel.

Schep de pastinaak op het deeg.
Strooi er gemalen kaas over, brokkels geitenkaas, stukjes ontpitte zwarte olijf en flink stukjes ansjovis.
Beleg met het ei-mengsel.

Bak een half uur op 180 graden.



Heerlijk om aardappelen mee te gratineren
Met kummel erop!



Kaastaart met blauwschimmelkaas


Meng verse kaas met een flinke scheut room, breng op smaak met p/z en roer er uitgeknepen gelatine-blaadjes door.

Vet een puddingvorm in en bestrooi met paneermeel.
Beleg de vorm met dunne plakjes jonge kaas.

Leg op de bodem een laagje van het iets opgesteven verse kaasmengsel, daarop wat dunne plakjes blauwschimmelkaas kaas, dan weer wat verse kaas, dunne plakjes roomkaas, verse kaas, blauwschimmelkaas etc.

Eindig met verse kaas en decoreer met fruit en/of noten.

Laat goed koelen voor het serveren.



Langres
"De Koning der Kazen"
Geen roodschimmel maar wit, met annatto erover
Deuk erin omdat de kaas niet wordt gedraaid



Meiknolletjes met kaas


Louisiana

Voor Vreugdeloos


Schil de knolletjes en kook ze in water met zout gaar; de knolletjes moeten juist onder staan, eventueel in grove stukken gesneden.
Laat ze in een vergiet uitlekken.

Bak ringen ui, gehakte groene Spaanse peper, stukjes bleekselderij en eventueel wat knoflook in boter tot de bleekselderij zacht is.
Maak er met bloem een roux van en laat die roerend redelijk wat kleuren.
Maak er met hete melk een dikke saus van en breng die met zout op smaak.

Roer en flink geraspte kaas door, bijvoorbeeld Cheddar.

Snij de bietjes in grote dobbelstenen, doe in een ingevette ovenschaal, giet er de saus over, bestrooi met paneermeel, leg er vlokjes boter op en gratineer in een hete oven.



Moosbacher
Oostenrijk
Mooie aparte smaak
De enige gatenkaas met gewassen korst



Witte bonen met kaas


Week en kook de bonen; gebruik in ieder geval wat ui, knof, kruidnagel, peterselie en selderijblad in het kookwater.

Bak in wat olijfolie blokjes bacon bruin en bak halverwege ook gesnipperde ui mee.

Roer dit door de uitgelekte bonen en proef op p/z (proef wat bonen samen met een stukje vlees).

Roer er iets gesmolten boter door en wat geraspte kaas (Gruyère of zo)(Appenzeller...)(geen Emmentaler).

Doe in een ovenschotel, bestrooi met flink geraspte kaas en gratineer op 180 graden.



Piave vecchio
Die zou je ook in dat recept hierboven kunnen gebruiken
U begrijpt wat ik bedoel



Stoemp met kaas en noten


Maak Stoemp (stamp met spruitjes in dit geval) en voeg voor het stampen stukken stevige tomaat toe zonder vloeistof, en fijngesneden peterselie.

Werk op de gebruikelijke manier af en werk er flink geraspte kaas door van een stevig smakende soort, en stukjes noot (liefst hazelnoot).

Doe in een ovenschaal, vet de bovenzijde in met gesmolten boter en bestrooi met paneermeel.

Gratineer op 180 graden.



Kaas uit Sylt
Ach, je moet er niet voor gaan omrijden...
Je kán trouwens helemaal niet naar Sylt rijden...