zondag 6 november 2016

Patatten!




Hachis Parmentier au Riesling
De puree moet nog uitgesmeerd worden...


Veel puree vandaag...



Hachis Parmentier au Riesling


Een Frans comfort food recept
Nogmaals, ik had het er laatst al over: comfort food geeft geen comfort als je het nodig hebt, dat hebben al die Vreugdelozen altijd verkeerd begrepen, het is comfort. An sich.

Maak mooie aardappelpuree van (iets) vastkokende aardappelen, melk, boter, zout, witte peper, nootmuskaat
Stamp het niet tot pap

Bak gehakt kort met knof (geprakt gehakt)

Stoof sjalot in Riesling en laat zowat droogkoken

Kervel en peterselie door het gehakt, p/z, gemberpoeder (Quatre epices moet je gebruiken, maar dat gebruikten we al allemaal, de ingrediënten daarvan, en de kruidnagel liet ik weg)

Vette ovenschotel, gehakt, puree, gesmolten boter, paneermeel, oven

(Als je de oven even opendoet dan ruik je de kervel!)



(Er zit een rare paarse zweem in, maar zo is de kleur van de Hachis precies goed...)


Filosoof


Dat is dus net zoiets, ook Comfort food, en dus ging ik experimenteren met Filosoof met Riesling...

Ach ach ach ach...

Sukadelappen, blokjes, hete boter, schroeien, uit de pan

Spekjes...
Zeer fors niet te fijn gesneden zoete ui en laat die op laag vuur, regelmatig omroerend, lekker een half uurtje stoven

Knof, soepgroenten, kervel, peterselie...

Vlees erbij, Riesling, laurier, tijm, zwarte peperbolletjes...

Ik proefde, ik moest ook wijn bijgieten, pakte witte Côtes du Rhône en dat was een gouden greep, verdomd

Puree als boven

Vlees etc uit de pan, vocht binden met geraspte aardappel...
Vlees etc erdoor

Vette ovenschotel, puree, vlees (uit de pan geschept zodat er wat vocht achterblijft), puree, dat vocht, alu folie, oven, en na een tijdje even die folie eraf



Alle ingrediënten ex wijn


Rumbledethumps

Schotland

Nog een keer puree


Puree als boven

Boter, ui [en knof!]...
Witte kool [en komijn!]...
Witte wijn en bouillon...
Z/p...

Met geraspte Cheddar door de aardappelen

Vette ovenschotel, spul, geraspte Cheddar...

Ik weet niet waarmee die schotten het eten maar ik maakte er Chinees roerei bij
Roereimengsel maar geen melk maar wat olie
Roerei in de wok maken
(Heerlijk!)




Kip met friet en appelmoes is ook Comfort, maar zeker ook, voor mij nog meer:

Kip, rabarbercompôte en gefrituurde aardappelschijfjes

En met Sauce tartare!
Die had ik nog van de Belgische winkel


Kippendijtjes bruinen in boter

Kort gekookte aardappelschijven frituren

Rabarbercompôte uit potje goed koud erbij, en die Sauce tartare...

Ik kon er weer tegen!
Heb 16 stukjes Retteketet en Broekbaard en Huivers gelezen zonder diarree te krijgen!




Lamsnier met kriel en stoofpeer

God God wat kan ik toch geil smerig lekker vreten maken...


Rode wijn, half kaneelstokje (kaneel ja, geen cassia van de supermarkt), rietsuiker...
Peertjes geschild -steeltje eraan laten, kontje eraf- erin...

Kriel heel ietsje koken, afgieten, koudspoelen
Flink boter, laag vuur, heel lang en langzaam...

De schone halve nieren in flink boter sauteren
Uit de pan, goed snel koelen

Sjalot, knof...
P/z, bloem...
Runderbouillon en droge Amontillado en wat Dijon mosterd...

Stukjes nier erin warmen





Dio cane puttana madonna porca miseria wat vreet ik altijd ongelofelijk enorm vies lekker...

Daar kunnen die Watkletstons hertenpotenkauwers een punt aan zuigen...