zaterdag 8 oktober 2016

Kookboeken, landen (20)



Gazpacho manchego



Schotland, Maleisië, Zuid-Holland


Eerste aflevering zie hier (alle links openen hier in een nieuw venster)

Onderaan elke aflevering een link naar de volgende!
Uren leesplezier als je weer eens vlekken in het aangezicht krijgt van Broekbaard of Huivers (ja, of een jeukende hoofdhuid...) (of een beslagen tong!)



Scottish Cooking

1994


Een dun boekje, en ik heb de klassieker Scots Cooking, maar toch: meerdere interessante recepten

Uhh, of er zit havermout in, of reuzel, of beide, dat hep je daar

Ingrediënt Krimmetart?
O ja natuurlijk: Kremetart, Cremor tartari, wijnsteenzuur

Zandgebak met bloem en ook rijstebloem, goh

Bieflappen met champignons, kippenbouillon en whisky gestoofd



Paddo's stoven


Gaan we wat maken?

Jaha!!


Stovies

Lamsvlees, aardappelen, uien...


Rumbledethumbs

Stoof van aardappelen, kool, uien
Met kaas erover


Peterselieboter

Niet echt Schots maar nooit gemaakt
Met citroensap, peper en lente-ui


Finnan Haddie

Haddock (-hier gerookte- schelvis) gestoofd in melk met mosterd en peper


Tweed Kettle

Zalm gepocheerd in visbouillon met witte wijn


Butterscotchtaart

Piedeeg, butterscotch, meringue



Rauwe ham blancheren


Malaysian Hawker Favorites

2001


Hawker food, ook in Singapore, zie hier

Je bezet een tafel, die heeft een nummer, je gaat naar de bierverkoper, Dit en dat voor tafel zoveel, je betaalt, je gaat naar de sateh verkoper etc. Zo stel je een maal samen.

Maar zie ook hier


Ja, veel verschillende soorten mie
Mee, Kway teow, Laksa, Beehoon...

Sommige woorden hetzelfde als in Bahasa, andere niet
Cucur(?) udang(garnaal)
Ik leerde "Maleis" van een Maleisiër dus tot op de dag van vandaag zeg ik dueh (twee) ipv duah, en n'chek ipv toean, dus dan zeggen ze Komt u uit Maleisië?

Het recept van een van mijn favorieten, roedjak zonder fruit, niet zoet, met tofu, klopt exact
Belachan en hae ko: trassi en petis oedang

Ja! Dat je mihoen prachtig -rauw- kunt frituren!
Hahahaha!
Roti planta: roti met margarine
Roti aiskrim: wat denkt u? En van Roti sardin?
"Roti bom: crispy pancake exploded between cupped hands"

Murtabak
Dat is martabak in Indonesië



Proeverij


Gaan we wat maken?

Jaha!!


Savoury Yam Cake

Yam, sjalot, gedroogde garnalen, vijf kruidenpoeder, rijstebloem, tapioca zetmeel


Fish in Banana Leaf

Met assem, chili, kerrie, koenjit
Dip van assem, chili, sjalot, knof, trassi, palmsuiker, limoensap


Spicy Coconut Laksa

Laksa is mihoen van mungbonen, maar ook een gerecht
Olie, kaneel, kerrieblad, kip, sereh, palmsuiker, kouseband, tofoe, kokosmelk, laksa, gele mie, taogé, fruitjes, limoen


Ice kacang

IJs bonen
Dat is schaafijs met adzukibonen
Met zeewiergelei,  mais, rozensiroop, palmsuiker en die spermamelk uit blik



Stevige buitengegroeide paprika stoven


Van Goudse Moppen en Haagse Bluf

"Zuidhollandse streekgerechten en wetenswaardigheden"

1987


Een uitermate saai boekje

Verder geen enkel commentaar


Trof wel twee recepten aan die me interesseerden


Gorkumse zoute bolletjes

Zout deeg met bakpoeder, peper en boter


Spek met peren

Stoofperen met pekelvlees, gebonden met aardappelmeel



Oventomaten met ei erin
(met spekjes en kaas erdoor)
Paprikapoeder erop



Zie de volgende aflevering hier