maandag 3 oktober 2016

Andere koolhydraten




Tortas, boekweit, maismeel, zoete aardappel, soesjes


Vroeger had je het in de professionele keuken, als je het had over koolhydraten niet zijnde aardappel, rijst, pasta of bonen, wel over "PPP"
Pie Pizza Pannekoek



Tortas


Dat is de sefardische matze
Zie hierboven
Ongedesemd brood voor Gazpacho manchego
Maak je niet druk om de vorm van de uit de pastamachine gedraaide plakjes, dat maakt niks uit

Lang laten drogen

Je hebt een dunne saus, je brokkelt er die tortas in, dat zuigt zich vol en de saus wordt dik

Je maakt het met wat dan ook, vlees en/of vis, maar pas op: geen varken of lam ("want dat is vet", maar de ware reden is natuurlijk oorspronkelijk Leviticus)




Ik maakte het met een konijnenrug, zie hierboven, en met gewone tortas, en een paar dagen geleden met spelt tortas en stoofkip
Dat kan, met spelt, maar die moet je echt goed dun maken (tarwe-tortas grootste opening pastamachine; met spelt de helft)

Stoofkippenpoten vel eraf (vel opslaan in de vriezer en als je genoeg hebt kippenvet eruit bakken)

Rondom aanbraden in kippenvet

Eventueel wat vet afgieten, kippenbouillon erbij, peperkorrels, laurier...

Uit de pan, koelen, in tweeën (drumstick en rest)

Olijfolie, ui, knof...
Soepgroente, peterselie...
Tomatenpuree...
Tomatenspul uit een pak, groene kruiden, pikant paprikapoeder...

Dan steeds de saus met bouillon te dun maken, stukken tortas erin en een stuk kip...




Boekweit


Boekweit-risotto, werkelijk heerlijk en uiterst simpel
Met paddosaus en omelet

Boekweit wassen tot het water helder blijft en vier uur weken

Gaar koken met zout, laurier en versgemalen korianderzaad
Afgieten

Olijfolie, ui, knof, een halve jalapeño zonder zaadjes en zaadlijsten (voor u dan)...
Paddostelen...
Paddohoeden, runderbouillon...

Omelet met wat room erdoor maken...

Boekweit door de paddo's

Veel lekkerder dan die farro of die parelgort risotto van Retteketet




Maismeel en zoete aardappel


Pastel com diabo dentro
Pastei met de duivel erin
Kaap Verdische Eilanden

Zoete aardappel schillen en koken met wat zout
Pureren, en met geel ("rood") maismeel en nog wat zout deeg maken
Balletjes

Palmolie, ui, knof en Malagueta pepers (ook wel Piripiri pepers, en geen Melegueta dus)...
Paprikastukjes, bouillon, snel inkoken
Stukjes rauwe tonijn erbij...
Breng op smaak met wat fijne azijn (ik gebruikte Japanse appelazijn)

Zo'n balletje in je hand, platdrukken, tonijn etc erop, dichtvouwen, schijfje van maken (lukt niet echt mooi)
Bak in palmolie




Soesjes


Soesjes gevuld met kaas, en uien met honing

Soesjes recept Holtkamp, uien Wilbrink

Olijfolie, ui, knof, peper...
Koel

Niet te grote gele uien schillen
Boter smelten, p/z en gemberpoeder
Neutrale honing erbij (klaverhoning gebruikte ik) en wat fijne azijn (duindoorn gebruikte ik)

Uien in folie pakken, overgoten met de boter
Oven (210°, 20 minuten)

100 cc volle melk, 100 cc water, 100 gram boter aan de kook
100 gram patisseriebloem er in ene in van het vuur af
Fors roeren, en op lager vuur roerend laten garen

Een voor een 4? eieren erdoor tot spuitzakdikte
Spuitzak, ronde mond, kleine bolletjes op bakplaat
(En toen kon ik Godverdegodver de spuitzak niet vinden; uitgeleend; maar ja koken = problemen oplossen; vormde ze met twee lepels als quenelles)

15 tot 20 minuten in de oven op 210°

Wat koelen, zo'n doorzichtige Bic met zo'n blauw dopje er onderin steken, rondhalen en zo de soesjes uithollen

Kaasmengsel geprakte Mozzarella, geraspte Gruyère, gemalen harde Schabziger
Vullen (met spuitzak... Dus kaas gewoon erop, klaar)
Oven