vrijdag 23 september 2016

Zes mooie recepten



Zoutevis, bacalao, opbakken


Piccalilly

USA


Snij komkommer, grote uien en groene pepers (6 op 2 op 1 in gewicht) in kleine stukjes, de pepers met of zonder pitjes.
Strooi er (uitgaande van twee komkommers) 1/4 kop pekelzout over (coloroso, kleurzout), meng goed en laat twee uur staan.
Werk er ietsje water door, suiker, gekneusd mosterdzaad en idem selderijzaad.



Camembert uit de oven, opgebakken tomaatjes en Ciabatta


Perentaart

Normandië
Tourte normande aux poires

Schil 500 gram harde maar rijpe handperen, snijd in plakjes, doe in een kom en giet er vijf eetlepels Calvados bij.
Roer er ietsje peper door en 60 gram suiker.
Laat een uur op een koele plek staan en roer regelmatig om.
Maak kruimeldeeg.
Maak van het deeg en de uitgelekte peren (bewaar het vocht) een pie; strooi, voordat u het deksel aanbrengt, nog wat suiker over de peren en zorg voor een gaatje in het deksel.
Bak drie kwartier op 200 graden.
Kook het vocht in en werk er, van het vuur af, een scheut room door.
Giet dit mengsel door het gaatje, en beweeg de taart zodat het mengsel zich tussen de peren werkt.
Laat de taart bijna helemaal afkoelen.



Updrögt Bohnen, geweekt
(Ik zie nog een stengeltje zitten linksonder!)


Rijst met champagne

Mag ook met droge prikwijn
Risotto-achtig gerecht


Bak fijngesneden sjalot met iets knof in boter.
Bak Surinaamse of Amerikaanse rijst mee, dus geen risottorijst.
Voeg op laag vuur champagne toe, z/p en roer goed om.
Op hoog vuur, roerend, steeds een scheut warme gevogeltebouillon erbij en laten droogkoken.
Doorgaan tot de rijst gaar is.

Laat even rusten, roer er wat room door en laat weer even rusten.



Verse goji bessen
Heerlijk voor saus bij varkensvlees
Wel al die steeltjes eraf...


Thibetaans knoedelgerecht

Koop de knoedels bij een Fair Trade winkel.
Gerstknoedels.


Bak stukjes kip in olie goed rondom aan en haal ze uit de pan.
Fruit grofgesneden ui in dezelfde olie, doe er daarna knof bij en zodra de knof iets is aangebakken ook stukjes paprika.
Kruid met p/z, en eventueel wat komijn en/of korianderzaad en/of gember.
Voeg flink kippenbouillon toe.
Laat aan de kook komen en laat zacht doorkoken.

Breek de knoedels in drieën en leg ze drie minuten in kokend water met wat zout; laat goed doorkoken.
Giet af en spoel koud.

Laat ze verder garen in de bouillon; roer regelmatig om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.

Als de knoedels gaar zijn de kip toevoegen, selderijblad en eventueel blokjes gekookt rund of lamsvlees.

Proef op p/z.



Half verse knof
Net niet echt gedroogd
Blancheren en vijf maal zoveel gebruiken als normaal


Appel-bonen salsa


Schil en snijd appel in blokjes; hussel de blokjes steeds direct in een kom door flink citroensap.

Maak er salsa van (in de blender dus) met gekookte goed uitgelekte zwarte bonen, flink kleingesneden geblancheerde rode pepertjes, korianderblad en limoen- en sinaasappelsap.

Koel goed.

Serveer bij kip of vis.



Okra


Eierkoek

Dit is de klassieke manier. Dit is dus geen Génoise uit de oven.


Klop zes eierdooiers met zes soeplepels melk  en twee afgestreken soeplepels bloem goed door elkaar, met wat zout.

Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.

Bak in een koekenpan een grote of enkele kleine eierkoeken, op een heet plaatje op half hoog vuur, tot de onderkant goudbruin is en de bovenkant droog.