dinsdag 6 september 2016

Kookboeken, algemeen



Bimi


Dagkookboek


Sylvia Witteman besprak het ooit
Ik bestelde het net na de krant gelezen te hebben, 30+ stuks te vinden, kreeg het twee dagen later in huis, zag dat het deel 3 was, ging op zoek naar deel 1: geen enkel exemplaar meer
"De kracht van het geschreven woord" mailde ik Sylvia

365 dagmenu's waarvan van een soms twee het recepten worden gegeven
Ingedeeld naar seizoen

Mijn deel 3 is uit 1982

Ragoût van ossestaart
Twee uur stoven
Hoho!

Kruidnagelpoeder
Ik kan het niet dikwijls genoeg zeggen: gebruik / koop nooit kruidnagelpoeder
Gebruik altijd heel, eventueel vers gehakt met een wiebelmes, hoe heet dat, demi lune

Garnalenkroketten met kerrie erdoor?

1 blikje gaffelbitter
Ja, toen kon je dat nog kopen...

Kalfstong in zachte kerriesaus
Hé...


Ga ik iets maken?

Kaasfondue van oude Goudse (of zo) met bier, mosterdpoeder en Worcestershire



Cantharellen stoven in Sake met Mirin
En sjalot en knof...


Kookboek NCB

Noordbrabantse Christelijke Boerenbond

1984


"naar verkiezing een klein blikje champignons"

Bigaradesaus
"Bij eend en waterwild"
O ja, die saus was ik helemaal vergeten
Trouwens, wat is waterwild ex eend anders dan taling?

Wienerschnitzel
Dat kom je zelden tegen, een tot in de puntjes, ook wat garnituur betreft, perfect recept

Poulet à la Picasso
Dat is niet met fruitcocktail uit blik maar met tomatenpuree en champignons
In tegenstelling tot Zeetong Picasso is dit wel een klassiek Frans recept
Wortel, bouillon, Madera, nootmuskaat
Met fleurons

Stamppot van aardappelen, tomaten en uien
Kweenie...

Coupe poire Hélène
Kijk! Zo hoort het!
Niks Belle!


Gaan we wat maken?

Melon frappé
Netmeloen en rode port

Die Bigaradesaus

Stamppot van rode kool
Met appels, "vet of boter" en azijn en suiker



Fideuá met asperges
Paella van Oost-Spaanse pasta 


Restaurant "Madras"

"Herinneringen aan restaurant Madras Hengelo 1960 - 1980"


Uhh, dat restaurant heeft niks met de Indiase keuken te maken voor alle duidelijkheid

Het restaurant werd gedreven door Oom Willy, en in 1991 werd de Dikke Willem Club opgericht, die uiteindelijk voor dit boekje zorgde

Het receptenregister telt 12½ dicht beschreven pagina's

Je struikelt over de schrijffouten
Pealla, Bagna Cuada,Sabayonne, Anchoyade, Sauce Gribisch (griebussaus?), pâté à frire...


Gaan we iets maken?

Glasblazersharing

Zure haring marineren met water, suiker, ui, wortel, gember, mierikswortel, piment, mosterdzaad, laurier
Marinade an de kook, koelen, stukjes haring erin, 3 dagen koel



Limburgse kaas, Rommedou


Scheepsgerechten

Ondertitel "Chefkoks aan het water"


Recepten van koks van tenten aan het water

Zonder jaar (1990 of zo?)

Een kapot-vormgegeven lor met flauwekul recepten

Yvette van Boven aan het water, zeg maar, ook qua illustraties

Eén, zegge en schrijve één interessant recept
Gebakken Hollandse nieuwe met kapprtjes, peterselie en knoflook-kriel ("knoflookaardappeltjes" natuurlijk weer)



Mais-tarwe knoedels
Lekker!
Geel maismeel (geen polenta!)


Koken op stand

De autobiografie van Antoon Jansen, die in alle grote tenten gekookt heeft, en ook op Het Loo e.d.
Brinkman, Statendam, Des Indes, Royal, ambassades,


Werkte van 1927 tot 1983 (in 1978 was hij al 65)

Roomijs met bourbon

Pâté chaud, warmwaterdeeg
Huhh?
O wacht het staat er in
Kook 250 melk met 50 bloem en 50 suiker
Het kan ook zonder suiker, als rand rond een vleesschotel of zo

"IJs daar houd ik niet zo van, dat is altijd zo koud"
-"Het ijs van Jansen is niet koud"
"Dat maakte ik van enkel slagroom, eieren en likeur, of [ipv de likeur] vanillekoekjes of chocolade"

Kreeftensoep met slagroombroodjes?
Gateau Lemarque?


Gaan we wat maken?

Speculaas
Een heel degelijk recept lijkt het
Zeeuws bloem...

Côte de Bœuf en croute de sel
Hij maakt het zoutdeeg met water en bloem, ipv eiwit
Dat zal veel minder zoutsmaak inkapselen dan eiwit!



Mosselen gekookt met zoete ui
Voor Mosselen met minneola


Aan tafel met Roald Dahl


Ontiegelijke shit

Veel verhalen met aanwezigheid van beroemdheden en zo, je kent dat wel

"Onlangs bracht Rosie een paar patrijzen mee terug van een weekendje bij haar ouders. Omdat ze al een tijdje gehangen hadden besloten we ze dezelfde avond nog te eten."
Of je Huivers of Kleinst aan de telefoon hebt

"Curtis stond op en begeleidde zich aan de piano bij het lied 'Cockerels and Muscles, Alive Alive-oh"
Cockles ja! Mussels ja! Alive-ho ja!

Quenelles van snoek maken met die snoek door soezendeeg te werken??
Het idee!

De recepten zijn of overgepende klassiekers, of flauwekul
Flauwekul: tomaten-gelatinerand

"Giet de saus over de gehaktballetjes. Zorg dat de balletjes niet kapot gaan"
Ongetwijfeld vertaald door de zich vervelende vrouw van een hartchirurg die net de directeur van uitgeverij Fontein had geopereerd

Ossenstaart
"Haal het vet en het kraakbeen eraf"
Sic...



Deeg voor nasiballen
Nasi-bitterballen trouwens, een vondst!
Je ziet het niet, maar de rijst (ketan) is vochtig genoeg daarvoor