zondag 4 september 2016

Italië (15)




Abruzzo


Aflevering 1 zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)

Onder elke aflevering een link naar de volgende


Het ligt aan zee, en er wordt gevist natuurlijk, maar de kuststreek is erg smal en er staat hoge rotsen tot in het zeewater

Er wordt veel rode peper gebruikt (net als in Calabria), en overal gaat olijfolie over




Lokale producten


Pasta van harde tarwe
Van het noorden komend begint hier het gebruik van harde tarwe, en er wordt relatief veel droge pasta geproduceerd (vooral voor export), vanwege de goede waterkwaliteit
Het graan komt uit Basilicata, maar ze malen het zelf

Veel pastagerechten heten alla dit of dat, maar bijna altijd slaat dat op de manier waarop de pasta is gemaakt
Zie een (maccheroni al) rintrocilo hier, het effect is natuurlijk zowat gelijk als werken met die chitarra, zie hieronde
En alla ceppa dat is om een dikke naald gewikkeld, die opgerolde plakjes

Veel crêpes

Aardappelen en mais
Linzen, witte bonen en kikkererwten

Tomaten

Vis, maar enkel aan de kust, op forel en paling na

Schapenvlees en lamsvlees
Speenvarken

Kalkoen

Gerookte ham uit Aquila
Worst van varkenslever

Kaas

Pecorino abruzzese en Scamorza
Amandelen

Druiven (ook voor consumptie)

Rode pepers dus, maar ook maanzaad en wilde tijm
Saffraan (de enige plek in Italië)

Olijven

Suikerbieten

Wijn
Montepulciano d'Abruzzo



Maccheroni alla chitarra
Geserveerd met ragù


Lokale gerechten


Gemengde salade met tonijn en ansjovis
Meestal snijbonen, courget, tomaat en ui

Artisjokken met Scamorza

Polenta van kikkererwtenmeel
Polenta van farro

Inktvis gevuld met garnalen

Forel met tomaat gestoofd
Forel uit de oven met knof, peterselie en kappertjes

Ravioli met ham en kaas gevuld

Bouillon met kardoen en gehaktballetjes

Gestoofde geitenbout
Zuiggeitjes

Kip met olijven

Wild konijn
Patrijs met ham



Porchetta op de lokale manier


Panarda

Een feestmaaltijd met 30 tot 60 gangen


Virtù

Zes kookpotten
1 Droge bonen
2 Verse bonen en bladgroenten en venkel
3 Stoof van stukken ham en varken
4 Gebakken spek met uien en knof
5 Pasta
6 Gehaktballen

Steeds na enige tijd:
4 naar 1 plus kruiden
3 ontbenen en ook naar 1
2 naar 1 plus tomaat
5 naar 1
6 naar 1

Zie hieronder




Zie de volgende aflevering hier