woensdag 14 september 2016

Alweer geen aardappelen of zo




en ook geen rijst of pasta of bonen



Updrögt Bohnen

Met roerei en zoete ui

Oost-Fries

Te koop hier (alle links openen hier in een nieuw venster)
Foto boven: weken; onder: geweekt gekookt)


Dat zijn geen bonen, dat zijn gedroogde speziebonen
Nou ja, er zitten boontjes in maar het meeste is peul
En dat eet als koolhydraat

Hierboven zie je dat ik de steeltjes vergeten was eraf te halen, maar dat heb ik hersteld

Knip de bonen in tweeën of drieën
Week een nacht in water
Giet af

Aan de kook in schoon water met spekjes
Zout, als die spekjes dat niet zijn (het heeft veel zout nodig)
90 minuten sudderen
Afgieten en eventueel iets kookwater in de pan laten om het op te kunnen warmen

Boter, zoete ui, knof, zwarte peper...
Wat droge Amontillado en wat Viandox (of zo)...

Maak als het wat is ingekookt daarin een roerei

Het is een acquired taste, die Updrögt Bohne
Misschien dat het daarom veelal als aardappelstamp gegeten wordt
Gaan we proberen




Ciabatta

Met gedroogde vijgen, oventomaatjes, Camembert

Een wat aangepast recept van Wilbrink, Telegraaf


Gedroogde vijgen zonder het steeltje acht uur op kamertemperatuur weken in half Fino half Minneola-sap
Regelmatig omroeren
(Enorm lekker is dat)

Olijfolie, ui, knof...
In een ingevette ovenschotel zoete kleine tomaatjes
Die ui etc. erdoor husselen met rozemarijn en selderijzout
Oven

Een mooie goed rijpe Camembert in een alufolie bakje (bovenkant vrij laten)
Bovenkant kruislings insnijden
10 minuten in de oven
Korst verwijderen
Tijm en vers gemalen Tasmaanse peper erover

Vijgen in stripjes gesneden als bijgerecht




Pizza

Opleukpizza met ui, ansjovis en Tilsit


Pizza Margherita

Stukken sterke Tilsit
Stukjes ansjovis ertussen
Erover stukjes ui en knof die door goede olijfolie gehaald zijn
Pepertjes idem
Stukjes groene olijf

Oven

Tsja, de pizza was te lekker...




Dangmyeon

Koreaanse mihoen van zoete aardappel

Met Shiitake en TVP


TVP (sojaballetjes; Textured Vegetable Protein) koken tot eetbaar
Ruikt in het begin als hondenbrokken maar dat gaat eraf

Afgieten, uitspreiden, uitdampen
Opbakken in pindaolie
Uit de pan

Pindaolie, ui, knof, gemberwortel...
Water, Thais visblokje (toko), Ikan teri (die gedroogde visjes van de toko)...
Op smaak met Doenjang (Koreaanse miso; zie onder) en Gochujang (Koreaanse sambal)

Dangmyeon koken met wat zout

Stukken Shiitake-hoed erin opwarmen...
TVP erin opwarmen...




Bloem

Met geitenkaas, ei en sugar snaps

Ziegernudeln, Tirol


Sugarsnaps kop kont (en meteen draden eraf trekken)
In tweeën en een half uur in koud water
Afgieten, droogdeppen

Werk 400 gram zachte witte geitenkaas door drie eieren
Werk er 100 gram geraspte sterk smakende geitenkaas door, en z/p en wat Worcestershire (voegde ik toe aan het recept uit Tiroler Bäuerinnen Kochen)
Maak er met bloem een slap deeg van
Geen stevig deeg want dan smaakt het enkel naar bloem

Boter, sjalot, knof...
Sugar snaps...
Wat bouillon, wat peper...

Maak van het deeg op een met bloem bestoven plank platte burgers of dikke pannenkoeken
(Of een soort worst of kleine balkjes, dat zie je ook)
Bak die in reuzel bruin, draai, bruin