donderdag 11 augustus 2016

Kookboeken, landen



Aardappelen poffen


Japan, Korea, Vietnam, Amerika, Noorwegen, Tibet


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende, "voor uren leesplezier!"



Japanese and Korean Cooking


1996

Een klein maar serieus Engels boekje
Ik houd niet zo van die boekjes die twee of drie landen bespreken, maar dit is aardig

Je merkt dat er in die tijd nog geen Sushi rijst en zo verkrijgbaar was in Europa
En die Koreaanse "aardappelnoedels" dat is natuurlijk Japchae, mihoen van zoete aardappel

Ze gebruiken wel miso en mirin en zo, maar "vervang door..."
Daarom specificeren ze ook niet wát voor miso je moet gebruiken

Alle Japanse klassiekers, althans de door westerlingen omarmde
Yakitori, Sashimi, Tempura, Teppan yaki, Sukiyaki

Vreemd dat in het Korea deel geen Koreaanse namen vermeld worden
"Geroosterd rundvlees" is het nationaalgerecht Bulgogi



Asperges in zachte kerriesaus
Heerlijk!


Gaan we wat maken?

Ja hoor


Tonkatsu

Gepaneerde plakken varkenslende, gebakken, in plakken, met stripjes nori en Tonkatsu


Shabu shabu

Fondue van bief en tofu in bouillon
Met champignons en zo ook

Lijkt op die Mongoolse fondue


Kip gemarineerd in sake, met citroen en gember

Daarna gestoomd

Met soja-mirin-sesamolie saus


Koreaanse aardappel pannekoekjes

Ik heb nog niet gezocht, maar ongetwijfeld moet dat met zoete aardappel

Aardappel, ui, ei

Dipsaus soja, lente-ui, sesam, knof, wijn (soju natuurlijk) (ik heb een fles, en als de merknaam rood is dan is ie niet koud genoeg om te drinken; moet blauw zijn)


Pannekoeken gemaakt van samen gekookte en gepureerde rijst en erwten

Met veel rauwe groente-julienne en soja dipsaus



Lavendel
Voor in de amandel-citroen-lavendelcake


Vietnamees koken


Een van oorsprong Nederlands boekje

1986

Weinig kruiden en zo; zelfde verhaal als hierboven
Fish sauce gebruiken ze wel
Kon je die toen al kopen??

Geen opmerkingen, behalve dan dat het me stof geeft voor mijn Vlees met Vis kookboek
Hier wordt structureel met varkensvlees en garnalen gekookt


We gaan een paar dingen koken


Taugé met garnalen

Met ui, knof en fish sauce


Kip met knof

Inwrijven binnen buiten  met een mengsel van knof, ve-tsin, p/z
Vier uur

Oven en zelfde mengsel met ook ghee en palmsuiker ("boter en suiker") erover


Witte vis met taotjo

Knof, gember, suiker, selderij


Inktvis zoetzuur

Ui, knof bakken...
Inktvis erbij...
Tomaat, komkommer, azijn, sojasaus, suiker, z/p...
Maizena



 
Complete American Cook Book


1952


Deeg maken (en koekjes bakken) van in de koeling opgesteven eierdooier, boter, room, en  met bloem, zout, suiker, kippenlever
Koude boter erdoor snijden en kneden


Kuit met bacon uit de oven


Hamburgers met mosterd en pindakaas

Aan de ene kant mosterd en bakken
Aan de andere kant pindakaas en bakken

Met rauwe ui


Gehaktbrood met rauwe gerookte ham erdoor
En groene paprika, ui, paneermeel, kruidnagel, tijm, basilicum, nootmuskaat, ei

Vet de wanden van de vorm in en bestrooi met bruine suiker, voordat het vlees erin gaat


Kippenlevertjes door wat poedersuiker halen
Door bloem met z/p
Frituur


Boston Baked Beans

Variaties met en zonder tomaat


Rode bietjesstamp

Met z/p, gesmolten boter, geraspte sinaasappelschil, Noilly Prat (maak ik ervan) en citroensap



Tête de Moine


Wat maken?

Jawel

Alhoewel veel gerechten in de trant zijn van Lamsbout met aubergine, of Mousse van koude kip


Avocado met bevroren tomaat
Die tomaat daar zit tomatenpuree en -sap door, en witte wijn en p/z
Serveer op avocado met waterkers


Beslag van maiskorrels, bloem, p/z, bakpoeder, boter en ei
Frituur balletjes


Gekookte uien in pie-deeg uit de oven


Succotash

Dat hep ik al gemaakt!
Zie een paar dagen geleden, post Beanz!



Thaise kleine aubergine
Erg lekker


Noors Kookboek

Vereniging Nederland - Noorwegen


1990

Hoofdstukken: Syld (haring), Salater, Vafler (wafels; zoete wafels, wat raar dat die hier staan), Supper (soep), Kjøtt (vlees), Fisk, Grønsaker (groenzaken), Lapskaus (stoverij), Desserter, Grøt (pap), Brød, Kaker (cake en zo), Smørbrød, Egg, Jordbær (aardbeien), Øvrige frukter, Juledelikatesser (kerstmisspul), Diverse

En dat hele hoofdstuk Syld (haring), dat hoort natuurlijk niet met ontzoute maatjes maar met verse

O ja! Dat kom je in veel landen tegen!
Kerrie, dat móet met appel
Wat zeg ik, "Dat hóórt met appel!"
Van Spanje tot Noorwegen...


Ik vind de recepten niet erg spectaculair

Ga Potetboller maken

Aardappelpuree, ansjovis, bloem, peterselie, p/z, mosterdpoeder, foelie
Paneer
Bak (of frituur?)



Velderwten met Po ku paddestoelen


Vivre au Tibet: Cuisine, Traditions et Images

Leven in Tibet: keuken, tradities en afbeeldingen


1975

Een erg mooi boek met prachtige foto's
Veel tekst over de keuken, weinig recepten

Boedhisme, geen vlees, maar de praktijk is anders en daar wordt niet omheen gedraaid
Nee, je gaat niet van de honger verrekken als je een eend kan scoren...

"Azijn van Chinese dadels"
Ontbreekt in mijn azijn collectie
Iraanse heb ik wel


Wat maken?

Knoedels van eierdeeg, gevuld met vlees en ui, gember, piment



Morellen op rum


Volgende aflevering zie hier