zaterdag 28 mei 2016

Kookboeken, landen



Aardappelen, spekjes, uien, knof...
Wat wil je nog meer...



Roemenië, Toscane, Brabant, Frankrijk


Vandaag vier kookboeken waarover ik niet zoveel te vertellen heb. Een omdat het niet veel soeps is, en drie om andere redenen.

Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Onder elke aflevering een link naar de volgende



Roemenië

Reţete [geen schrijffout; rètsEEteh] Culinare Pentru Toţi

Culinaire recepten voor allen


Over dat boek heb ik weinig te vertellen omdat het een Roemeens kookboek is, ik bedoel in het Roemeens geschreven.
Dat lijkt wat op Frans, alhoewel ze wel rare dingen doen. Teatrul is theater-het.

1993, dus van kort na de executie van Ceauşescu.
Er was nog papiergebrek want een deel van het boek is lichtblauw, zonder dat er een relatie is tussen dat blauwe deel en de inhoud.

Preparate din oua zijn eiergerechten

Cartofi, carne de porc, preparate din organe, conserve din fructe.

Al naibii în bucătărie, hahahahahaha!



Ongebakken kruidkoek


Toscane

Tuscan Cuisine


Je struikelt over de Toscaanse kookboeken, en ik weet niet of het aan de Toscaanse keuken ligt of aan de trutten die deze boeken meestal schrijven, maar als je er een hebt gelezen dan A] heb je ze allemaal gelezen en B] ben je nog steeds niet onder de indruk van die keuken.

Op een of andere manier wekt het bij mij ook altijd een gevoel van Wat is hier nou Toscaans aan?

Cecina, een pannenkoek van kikkererwtenmeel
Wat raar, in Spanje is Cecina gedroogd vlees

Pici
Deeg uitrolen, smalle strips van snijden (linguine zeg maar) en die dan tot spaghetti rollen

Ja, af en toe staat er wat speciaals in, maar daar heb je dan weinig aan
Gevulde snoek, pasta met snoek-kuit, gedroogde haring...

Veel recepten hebben hijg- en blaasnamen, en dan blijkt het pasta tomatensaus olijven te zijn of zo



Gestoomde loempia van vis in nori
Heerlijk, maar appetijtelijk is anders


Brabant

Brabantse heerlijkheden


Gepekelde snijbonen worden nog steeds verkocht hoor, en ze zijn niet minder dan verse, maar anders
En Blote billetjes in het gras heb ik nog nooit "in glazen potjes in de winkel" gezien

De eerste drie gerechten: Bloedworstsalade, Zondagse zult, Boerenzult

Mooie oude foto's

Soms geforceerd moderne recepten, soms recepten waar geen touw aan vast te knopen valt

Gekonfijte abrikoosjes??

"Krentebrood werd nog wel eens mee d'n krommen arm naar een pas bevallen vrouw gebracht"
mee d'n krommen erm [zo schrijf je dat] betekent (uit de context blijkt dat ze dat niet weten) dat je met een presentje aankomt

In beslag gefrituurde bloedworst, dat ga ik eens maken!



Nasibitterballetjes maken
Die worden nog ronder gemaakt hoor, voordat ze door het ei gaan


Frankrijk

French Country Cooking

Elizabeth David, 1951


Een heel fraai boek met prachtige illustraties van voedsel- en keukens- en keukenmeiden en markten schilderende oude meesters, maar verder nauwelijks wat over te vertellen want ik ken die gerechten allemaal wel

Ook verscheidene gerechten van bevolkingsgroepen zoals de Armeniërs
Salade arménienne
Champignons, bacon, knof, peterselie, paprika, seldreij, olijfolie, wijn
Alles even bakken en dan de wijn erbij, even sudderen, dan de peterselie, dan koelen

Maar ook een Salade japonaise van Dumas fils
Aardappels en mosselen (Japans?)

Iets Baskisch wat we gaan maken
Elzekaria
Mijn Baskisch is goed, maar pot-oorzaken-de (het moet zijn eltze) doet me geen licht opgaan
Ganzevet, uien, kool, witte bonen, knof, z/p
Misschien dat de titel verwijst naar opkomende winderigheid





Zie de volgende aflevering hier



Een brief tegen Zwarte Piet in NRC

Arnon Grunberg (onze Nationale Neuzelaar), Sylvana Simpsons, Erik van Muiswinkel (tig jaren Zwarte Piet spelen en in ene is dat discriminerend?), Candy Dulfer (bête comme un musicien), Femke Halsema (de pluchen muts), Geert Mak ( / Is een oude zak)...

En dan heb je nog de Vereniging van Verstandblinde Kakelkoppen
Albert Verlinde, Humberto Tan, Tofik Dibi, Isa Hoes, Patrick Kluivert, Paul de Leeuw, Trijntje Oosterhuis, Georgina Verbaan, Peter R. de Vries, Robert Vuijsje, Frans Weisz...
Bien étonnés de se trouver ensemble oftewel die schamen zich nergens voor
Ik hing me nog liever op dan met wie dan ook van dit lijstje samen genoemd te worden in de krant...

(Je ziet er ook duidelijk het wanhopig naar populair zijn spartelen van NRC in...)
(Ja, of denkt u soms dat dat volk hierboven de NRC leest?? Flikker op!)

(Frans Weisz, die heeft een abonnement ja. Vanwege de buurt.)