maandag 16 mei 2016

Kookboeken algemeen



Tartiflette in wording


70er jaren...



Gezond en lekker eten

AH

Ondertitel Recepten en dagmenu's ontleend aan het AH voedingswaardeinformatie-systeem

We schrijven 1973, zeg maar
AH zelf schrijft op de website In 1973 geeft Albert Heijn een krant uit waarin van 64 routine-artikelen (yoghurt, melk, brood etc.) de voedingswaarde per portie stond. Op de artikelen van het huismerk staat de tekst 'dit artikel is opgenomen in het voedingswaarde-informatiesysteem van Albert Heijn.' Hiermee is Albert Heijn de eerste winkelketen die consumenten op grootschalige manier op de hoogte stelt van de voedingswaarde van levensmiddelen. Het voedingswaarde informatiesysteem werd samen met het Voorlichtingsbureau voor de Voeding samengesteld.

Een enorme partij tabellen met grammen, caloriën, punten en vitamines
Lunch
1 kop tomatensoep, 2 sneetjes bruinbrood met roerei, 2 kopjes koffie met 1/8 liter melk en suiker
22 g eiwitten, 62 g koolhydraat, 24 g vet, 545 kcal
Punten
Eiwit 3,5, vit A 2, vit B1 3, vit B2 2,5, vit C nop, kalk 3, ijzer 5.

Tongsalade met gerookte ossentong
Dat verkochten ze toen nog
Verder aardappel, sperzie, mandarijn uit blik, azijn, mandarijnsap, p/z

Nergens knof, en gember natuurlijk altijd bolletjes

Vier porties saucijsjes gebraden in 10 gram margarine...
Vier porties bloemkool afgemaakt met 15 gram geraspte kaas...

Tomaten vullen.
Zet het kapje er scheef op.

Chili con carne met capucijners
Voorwaar een uitstekend idee (maar beter nog met velderwten)

Goh, ze hadden al avocado's
Toch 43 jaar geleden...
En je had al wel BBQ maar nog geen BBQ saus

Tussendoortje
Bloemkoolroosjes met kruidendip
1 glas sherry



Eieren van wilde ganzen koken


Ik vond ook nog een oude
Schijf van Vijf

Ouder dan 1973, want er moest levertraan geslikt worden, ook door de a.s. moeder

Wie dienen iedere dag boter of gevitamineerde margarine te gebruiken

Elke dag melk, dat mag geloof ik ook niet meer (Dagelijks melk voor elk)

En dat is wel goed: elke dag vlees of vis of ei of peulvruchten, en dan ook geregeld elk van deze producten

Ze hebben ook nog de folders Pak ook eens een mals maatje en Minder kiespijn door een goede voeding



Kerstomaat uit blik
Op pizza veel lekkerder dan verse


De vrolijke keuken

Philip Mechanicus en (illustraties) Judith ten Bosch
1977

Voor kinderen
Een ontzettend flauw boekje, en dat vond een meisje van 8 ook

Aardbeiensoep
Koude dan dus
Dat is Australisch

Twee aardige dingen
Rauwe aardappelblokjes in boter bruinen, ei en p/z erbij, "boerenomelet"
Dat kennen we wel, maar kinderen niet
En kip cola

Trouwens ik bestelde het en kreeg eerst iets heel anders
De Vrolijke Keuken met hoofdletters nu
Firma Stokvis en zonen (huishoudelijke apparatuur)
Ook uit de 70er jaren
Verhaaltjes, huishoudelijke beslommeringen, van Annie M G, Miezen Bouhuys en Bouwman, Carmiggelt, Eerdmans, Henriëtte van Eijk, Elias, Leonard Huizinga, Henri Knap...
Heel erg leuk

(Die Miezen deed me denken aan Kent u de Three Women? Wim Kan, Wim Ibo en Wim Sonneveld)



Kippenkaantjes


Een boekje zonder kaft, van
SEB,
ook huishoudelijke artikelen maar meer richting pannen en koffiemolens ipv ijskasten en radio's

Dit boekje over koken met de snelkookpan

Dat doe ik nooit, maar je krijgt wel ideeën want, dat vergat ik te melden, een degelijk Frans kookboek is het
Trouwens veel dingen zijn er met de haren bijgesleept; pâté uit de snelkookpan...
Eind jaren 70

Pâté vert, groene pâté
Een pâté van kalf of gevogelte of konijn in koolbladeren in varkensnet
Gaan we doen! En niet in de snelkookpan natuurlijk...
Door dat vlees zit spinazie en zuring en peterselie en kervel, en ook ui, knof, ei, p/z

Cœur de bœuf en matelote, soepig gestoofd runderhart
(Bij AH bij het rundvlees, "Dierenvoeding" maar het is prima te eten)
Ui, rose wijn, bouillon, champignons, aardappelen

Cœur de veau farci, gevuld kalfshart
Hart vullen met worstvlees, peterselie, p/z
Dicht, in spek binden, bruinen in boter
Boter, ui, wortel, witte wijn, bouquet garni, p/z...
Hart erin gaar stoven

Zoete uien gevuld met tapenade
Ui uithollen
Hak rauwe ham, het interieur van de uien, paneermeel, zwarte tapenade, olijfolie, peterselie
Vullen, kapje vastzetten, garen in bouillon



Knof stoven
Lekker man...


Bakken en braden met Barbie

Ondanks de titel gewoon een algemeen kookboekje maar dan voor bakvissen zoals dat heette (speelden die met Barbies?)

Geschreven 1958, Nederlandse vertaling 1966

Nederlandse bewerking Mies Bouhuys

Met een naschrift van het Nederlands Voorlichtingsbureau voor de Voeding en tien Moederdagrecepten verzorgd door het Nederlands Zuivelbureau

Doe een schoon schort voor om geen vlekken op je jurk te krijgen. Bind je haar op, zodat het niet voor je ogen of door het eten sliert!
Dat boekje zou Yvette van Boven moeten lezen... Moet je dit hier zien, gadverdamme, beuwark...
"Duurzaam koken met Van Boven"
Woehahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!

Pindakaas-avonturen
Ze hadden afgesproken om hun huiswerk in de keuken te maken. Naast hen stond een kan melk en een schaal koekjes. Ken schoof zijn geschiedenisboek weg, nam een koekje en zei: "Weet je wat het met vrouwen is..."

Bob en Daphne gaan culi...



Koken met koenjit...



Morgen deel 2!