zondag 1 mei 2016

Aardappelen!




Met waterkers, zalm, chorizo, Reblochon...



Mooi verhaal, Loek

Die peterselie is gefrituurd, pladijs = schol (niet dat jij dat niet weet) en die aardbeien, dat zijn ananas-aardbeien (AH heeft ze soms).

Pladijs in Oostende zie de video hier (alle links hier in een nieuw venster)
"Hoe komt da, die rode puuntjes?" "Ikweenie, tis gelaak n chinees scheel ies"



Aardappelen, eieren, Gruyère en waterkers uit de oven


Een recept van Wilbrink / Telegraaf, de enige leesbare Nederlandse culischrijver

Ietsje aangepast

Aardappelschijfjes (vastkokende!) half gaar koken

Boter, spekjes, ui, knof...
Aardappel...
Grof gehakte steeltjes waterkers...
Waterkersblad...

Ovenschaal, Gruyère
Eieren met Crème fraiche en zwarte peper mixen en erover
Oven




Kriel met chorizo en paprika


Dat wordt hier elk jaar een keer gemaakt

Kriel door de helft of 1/4, flink mooie olijfolie, oven

Kleine stukjes droge chorizo erbij (of later grotere stukken gebakken verse)

Olijfolie, witte ui, knof, gebroken gedroogde rode peper of Espelette...
Rode en groene paprika grof gesneden erdoor en flink peterselie (ik deed het er later op het bord over maar dat is toch minder)...
Witte wijn en snel inkoken met mild paprikapoeder erbij

Halve zwarte olijven erdoor (droge soort), door die ovenschotel, grofzout erover, terug in de oven





Puree met zalmburgers en boerenkool


Aardappelen (iets bloemig kokende) koken en stevige puree maken

Reuzel, ui, knof, niet te scherpe Spaanse peper, peterselie, venkelzaad...
Houd hiervan de helft apart met al het vet

De andere helft met geprakte zalm (uit blik natuurlijk) door de puree
Burgers vormen en door de bloem halen (waarschijnlijk zit er genoeg zout door, via de zalm)

In de apart gehouden helft de boerenkool roerbakken
Gaar stoven met witte wijn en/of bouillon
Op smaak brengen met sojasaus

Burgers bakken





Tartiflette


Dat had ik nog nooit gehad!
Nog net gegeten voordat ik zou worden uitgestoten in de buitenste duisternis, daar waar geween zal zijn en gekners van tanden!

Ook weer van Wilbrink en ook aangepast

Blokjes aardappel (vastkokende natuurlijk) half gaar koken, afgieten, koudspoelen

Boter, spekjes...
Vrij veel ui, knof...
Aardappelen erdoor, witte peper, wat gebroken rode peper zonder zaadjes, nootmuskaat

Ovenschaal, witte wijn-roommengsel erover
Stukken over het plat gesneden Reblochon erop (korst naar boven), oven (15 minuten 180°, 5 minuten 160°)

Wilbrink haalt tussen die twee ovensessies de korst weg, ik eet na de tweede sessie juichend eerst die korst op!

Uhh, er moet wel wat groen naast...
Doe maar gesauteerde kort in witte wijn/bouillon gestoofde peultjes



Die korstige korst!


Stoomkriel met burgers en shiitake


Die stoomkriel dat was zo'n plastic zakje van AH voor in de magnetron
Is helemaal niks

Verder heb ik geëxperimenteerd met heel wat soorten versgemalen peper en "peper" over die burgers, waarover later

Rundergehakt aanmaken met zout (ik niet met peper ivm die versgemalen pepers)
Burgers vormen die vrij plat moeten zijn want je bakt ze heel kort want anders worden ze (rund) droog

Shiitake ontstelen, hoeden in tweeën of drieën, in zonnebloemolie sauteren, uit de pan

Boter, sjalot, verse knof tenen (dus niet superverse want die kan je niet onttenen)...
Flamberen met Armagnac
Kalfsfond, Malaga, wat inkoken, proeven (wat Worcestershire?)

Kriel stomen (dat werd dus kriel kort koken en bakken)

Shiitake in de saus

Burgers kort op heel hoog vuur bakken