donderdag 28 april 2016

Nog eens kookboeken



Deel 2 van de inkopen in Duitsland, afgelopen weekend

Heerlijk tarwe-roggebrood


Kookboeken op ingrediënten (2)

Kip, gans, pompoen


The Chicken Parts Cookbook

Een kipkookboek, en dan dus ingedeeld in filets, poten, drumsticks etc.

1996 New York

Beetje bij mekaar geraapt...


Stirfried filet met Snow peas, amandelen en Plum sauce
Geen slecht idee
Amandelen moet natuurlijk kemiri zijn

Linzen koken en dan room erbij
Bah!

"Leg wat limoenplakjes op de kip, elkaar overlappend zoals Alain Senderens dat zou doen"
Flikker op slingeraap (Charles Pierce)

Kip met tomaat en venkel
Bah!

Hé! Een recept met rosé!
Die zijn zeldzaam
Zweedse mayonaise, mijn turbotin met prei en champignons in rosé...
Kip met Parijse wortels hier
Met ui, knof, tijm, laurier, p/z en Worcestershire




Gaan we wat maken?

Nou, via via kreeg ik wat ideeën


Met die kip met kemiri ga ik wat experimenteren

Blend pompoenzaad, ui, knof, epazote, tomaat, geweekte gedroogde pepers (Ancho) en het weekwater
Met kippenbouillon en tomatenpuree aan de kook en 5 minuten pruttelen
Suiker, z/p
Met kip dan dus serveren

Kipcurry met aubergine
Dat gaan we proberen



Westfaalse gerookte ham
Heel licht gerookt, heel mooi, heel zoet


Raar

Nooit hoorde je over die boeken De Gans en De Pompoen, uit eind 90er jaren, en in ene zie je ze hier en daar op Marktplaats etc.

Is oorspronkelijk een Italiaanse serie



De Gans


Erg veel gelul cq vertaald door een zich vervelend specialistenvrouwtje wat het broodpoppetjes maken moe was, en die uitgever moest net aan z'n prostaat geopereerd worden enzovoorts

"Ganzenworst komt niet voor in Joodse gemeenschappen elders in de wereld [dan Italië]"
Maar dat is dus helemaal geen "worst", dat is cou d'oie farci
Dat maakt elke jood...

"witte bresaolaworst"

Ganzenhammetjes, Prosciuttino
"Na het zouten moet de huid rondom het vlees weer gekookt worden"
Lazer op trut! (Annemiek van der Veen)

Ganzenborst gelardeerd met San Daniele ham
"Wind de plakken ham om het vlees heen"
Dat heet barderen ja, ontzagwekkende truus

"Verwijder de botten uit de ganzennek"
"Vul de halzen met een pollepel"
"Gebruik 600 gram distels"
"Stamp het geraamte van de kreeften fijn"

Die mislukte doos moet zelf fijngestampt worden
Tussen de distels en met een pollepel
En wat we dan gaan vullen, daarover zal ik maar niet in details treden, Annemiek




Gaan we wat maken?

Na uitgebreide correcties wel iets ja

Maisbeignets met gerookte gans (gerookte Annemiek)

Hé! Dat is choux deeg van mais!
Dat gaan we proberen

Dat mens zelf heeft er gene ene fuck van begrepen
Die maakt kookdeeg, "bedek de bodem van de ovenschaal met het beslag ["beslag"!] en haal de schaal uit de oven als het bruin begint te worden. Zo krijgt u heel dunne laagjes deeg", cursivering van mij...

Godgod waar is die ontsnapt...




De Pompoen


Geraspte pompoen door met bloem, geraspte kaas, zout, nootmuskaat en saffraan geklopt eiwit
Dat als quenelles frituren
Kweenie
We hebben wel een andere vertaaltster gelukkig
Maar ja...

Pompoen-gnocchi
Je moet gare pompoen met flink water opzetten
Gelul dus

Pompoenrisotto
Pompoen gekookt met schil, prima
Kook de rijst met de pompoen en koude bouillon
Kweenie

Gnocchi van pompoen en bonen
"Laat het twee uur koken"

"kapoenbouillon"

Tuiles maken van gemalen Parmezaan (er staat geraspte maar dat bestaat niet), dat kan niet
Van geraspte Pecorino, dat kan prima



Heerlijk!


Gaan we wat maken?

Nou ja, als we goed corrigeren...

Varkensvlees stoven met pompoen
Eerst stoven (met witte wijn), later pas pompoen erbij dan wel dan dus

Pompoen-spinazierol had ik genoteerd
Toch maar niet
Ik lijk wel zo'n Volkskrant of NRC type...

Pompoenplakjes gepaneerd bakken
Beleggen met Mozzarella, gekookte ham, salie, plakje pompoen
Ovenschaal
Nou ja, met de ingrediënten zal ik eens gaan spelen

Pompoenplakjes met ansjovis in de oven
Kunnen we wat mee doen

Pumpkin pie met Provolone
Prima, maar ook met wat (kalfs?)vlees



Zuur!
Waw!


Kocht vandaag perziken!

De lente komt
De winter is voorbij,
Heb dank daarvoor
O Communistische Partij!

Meestal zijnde eerste (altijd bij AH) lekker frisse Pêches blanches, maar dit waren gewone, gele, maar erg aromatisch en toch ook fris, erg lekker