woensdag 27 april 2016

Kookboeken



Inkopen Duitsland (2) vandaag

Bentheimer Moppen
Enorm lekker
Lijken op Polvorones


Kookboeken op ingrediënten

Zuurkool, asperges, eieren...


Zuurkool, recepten en tips

"Deze folder wordt u aangeboden door Kramer's Krautboy"
"Vanouds de meest complete zuurkoolmakers"

Begin 90er jaren


"Scharwoude, centrum van de Nederlandse koolcultuur"
Vanwege de zeelucht

Borrelhapje
Zuurkool uit elkaar trekken, paprika, augurk en crème fraiche, en dat in lapjes gekookte ham wikkelen
Kweenie

Bladerdeeg-zuurkooltaart met ui

Zuurkool-kerrie schotel
Daar heb je het weer
Bij wat meer conservatieve supers (bv. de leden van de Superunie) verkopen ze kerrie-zuurkool
Moet ik nog steeds eens proeven

Wijnzuurkool met visfilets
Ik zoek al jaren het recept van Wanneperveense visschotel
Met griet is dat



Halb halb dat is bloem en half gekookte aardappel half rauwe
(Met zuurkool!)


De Asperge

"Alles over de [voornamelijk witte] asperge, de bereiding én de lekkerste recepten"

Maggi, 2006


Een werkelijk heel aardig boekje

Meerdere pasta recepten met asperges, warme salades zeg maar
Met gekookte ham, met broccoli, met zalm, met oude kaas...

Bladerdeegtaartje met groene asperges en jonge kaas

Kijk, volgende week komt een meisje van zeven, uhh, bijna acht, hier kippensoep maken, en ik ga dan iets met asperges met zalm maken. Bladerdeegtaart uit de oven dacht ik, met roomsaus en zo, en gesauteerde warm gerookte zalm ernaast, maar ja, glutenvrij moet het zijn, en bestaat dat in bladerdeeg? En pasta kan natuurlijk ook prima, met wat guanciale, nee, beter wat pancetta ook erbij, maar ja, die speltproducten dat is lijkt me enkel die macaroni, prima in bolognese, maar met die asperges...
We zullen zien zei de blinde

Als na koos ze ijs van witte chocolade
"Met frambozen"
Dat ijs hebben we eergisteren gemaakt
Was meteen een les vanillevla maken



Een soort Rettich


Recepten voor eiergerechten

"Van de Propaganda Commissie uit de N. P. F."

Eind 30er jaren
Maar wat die NPF is, dat blijft duister
O wacht! Nederlandsche Pluimvee Federatie


Een interessant boekje, verdomd
Zoete roereieren met turfjes, Zoete eiergelei ("een voedzaam smakelijk nagerecht, vaak heel geschikt voor een zieke"), Rabarber met schuimkop

O! Ook een afdeling "Bereiding van kippen"

En "Het inmaken van eieren"
Waterglas, Garantol, Kalkeieren



Heerlijk was het bij die zelfgemaakte vanillevla...


Mosterd

"Het veldgewas met duizend mysteriën"

1988


Cromesquis van kaas
Cromesquis kom je weinig tegen in Nederlandse kookboeken, maar ja, daar hebben Retteketet, Jonas en de Walvis (Jonas Fluit), Smak, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynst, Mossel (dat is De Walvis, maar goed), Kleuter Woutwijk, Broekbaard, Boesje, Meneer Watkletstons noch Van Urmen ooit over gehoord...
In mijn volgende kroketten-aflevering ga ik uitgebreid op Cromesquis in
Het recept hier lijkt erg veel op Malakoff de fromage, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Gaan we wat maken?

Jawel

* Telor kerry kling
Boter, ui, knof, mosterd...
Bouillon, maizena, kokosmelk...
Over halve hardgekookte eieren, met fruitjes

* Stamppot van stokvis
Met ook rijst erdoor en melk en mosterd

* Gehakt met appel en mosterd
Oud witbrood in melk weken
Uitknijpen, gehakt mee aanmaken
Boter, ui...
Door gehakt met mosterd en zout
Burgers, door de bloem, bakken met ook appelschijven
Mosterd in het braadvet, wat bouillon, gebonden saus




Morgen maak ik dit af
Kip, pompoen en gans...



O ja!
Ik sprak een liberale moslim
Die zei dat naar varkensvlees kíjken wel mocht