vrijdag 22 april 2016

Duitsland,





Recentelijk aangekochte boeken vandaag
Ken je zien dat ik niet van de straat ben

(Hierboven dat is een cadeautje voor een lief meisje)



want in Duitsland ben ik nou...



Gevulde duiven


Bak gesnipperde ui kort aan in boter.


Maak een niet te droge farce van de afgekoelde ui, rauw ei, wat lauwe melk, peterselie, kleine blokjes rauwe bacon en broodkruim.

Werk er de fijngehakte harten en (geblancheerde) levers door van de duiven en idem de maag, ontvliesd.

Breng op smaak met peper, majoraan, nootmuskaat en iets zout.


Vul duiven (zonder nek of vleugels) met het mengsel en naai ze dicht.

Bind ze op.

Kruid de duiven met zout en peper en bak ze rondom gaar in boter in een hete oven.

Bedruip regelmatig.

Samen met de duif kan groenten worden gebakken: wortel en/of meiraapjes en/of gele knolletjes en/of pastinaak.






Kersentaart, ongebakken

Bettelmann


Maak Maria-koekjes klein en meng met geschaafde amandelen.

Ontpit kersen en kook ze kort in water met suiker.

Vet een cakevorm in en vul laag om laag met koekjes en kersen.

Giet er de tot stroperigheid ingekookte kookvloeistof over, leg een stuk bakpapier op de taart en zet daar een andere cakevorm gevuld met water op.

Laat enkele uren in de ijskast staan.

Serveer met slagroom.





Ja, de boog kan niet altijd cultureel gespannen te zijn...



Rode kool met koriander


Wat spekblokjes langzaam in wat reuzel uitbakken.

Gesnipperde rode kool meebakken, laurier en flink gemalen korianderzaad erbij, peper en zout, en ietsje foelie en kruidnagel.

Met rode wijn en wat rode wijnazijn een half uurtje zacht laten stoven.






Noedels

Noedels, Knödel, Klösse, dumplings, gnocci...

Sommigen zijn er verslaafd aan, anderen vinden het niet te vreten


Basisrecept

Maak een soepel deeg van bloem en water, met wat zout.

Laat een uur, afgedekt, rusten in de koelkast en kneed het na een half uur even door.

Breng flink water met wat zout aan de kook.

Kneed het deeg door, maak er kleine balletjes van (volume dobbelsteen; maak eerst rolletjes en snij in plakjes) en doe die in het water.

Zet op een andere vlam op hoog vuur een warmhoudplaatje.

Roer de noedels goed om; ze mogen niet aan elkaar gaan plakken.

Houd juist aan de kook; als het water van de kook af raakt en weer aan de kook gebracht moet worden gaat dat ten koste van de kwaliteit.

Zet de pan op het heetgestookte plaatje en draai het vuur, als het water weer goed kookt, langzaam steeds iets terug; het water moet -nogmaals- juist aan de kook blijven.

Schraap regelmatig van de bodem van de pan de eventueel aangebakte noedels los.

De noedels mogen wel een half uur koken.

Serveer de noedels in plaats van pasta of aardappelen.

Serveer ze eventueel met een saus, die prima gemaakt kan worden met het kookwater (houd de noedels dan ondertussen warm).

Soms voegt je bakpoeder toe aan het deeg, maar of dat nou zoveel verschil maakt weet ik niet; hoogstens als er vet door het deeg zit?

Oregano erdoor en/of peterselie en wat peper is aan te bevelen.





(Deze uit de bieb!)


Erg Duits is als boven, basisrecept, maar dan met kappertjessaus

Of van half gekookte half rauwe aardappel

Halb Halb; daarvoor heb je een aardappelknijper nodig, een soort maxi-knoflookpers

Of van enkel rauwe aardappel

Serviettenkloß
Een grote noedel, in een doek boven een pan en op een rooster gaargestoomd

Semmelklöße
Gebruik oud brood, geweekt in melk en erg goed uitgeknepen, in plaats van aardappel.
Meng met peterselie en nootmuskaat
Serveer met zuurkool en gerookt varkensvlees (Tiroler Knödel)
Of serveer met gestoofd kalfsvlees

Varieer met gesmolten vet door het deeg, ei, kaas, komijn, kaas plus komijn...

Of bereid ze in de oven met tomatensaus

Specksemmelknödel
Met kleine kaantjes erdoor
Serveer met eend en rode kool

Leberklöße
Een derde bloem, een derde gemalen "Backen" (varkenskopvlees) of anders maar "Gestreiftes" (doorregen) en een derde gemalen lever