donderdag 17 maart 2016

Zuurkool



Vandaag weer eens inkopen

Djeroek / Jeruk limo
Je snijdt ze in tweeën en je vaagt ermee over de vis of wat dan ook
Niets meer dan dat



Het kan nog net...



Zuurkool maken


Hieronder het basisrecept.
Het kan natuurlijk ook, met een kleine hoeveelheid, in bijvoorbeeld een grote weckfles.

Gebruik acht kilo witte en/of savoyekool en/of spitskool.

Snijd de kolen in vieren en verwijder de stronken.
Snij of schaaf de kool in dunne reepjes.
Spoel de kool schoon en laat goed uitlekken.
Werk 10 gram zout per kilo door de kool (doe de eerste keer maar 15 gram), twee eetlepels karnemelk, gebroken jeneverbessen en gebroken peperkorrels.

Leg een laag in een goed schoongemaakte Keulse pot (soda!) en druk goed aan met een goed schoongemaakt voorwerp (plankje of zo; soda!); het vocht moet boven de kool komen te staan.
Leg een goed schoongemaakte linnen doek op de kool, daarop een goed schoongemaakt bord en daarop een goed schoongemaakte zware steen.

Dek de pot af met een schone theedoek en zet in een koele maar niet te koude ruimte (10 à 12 graden).
Zet de pot na een week in een koude ruimte (5 à 8 graden).

De eerste maand dient eens per week de witte prut op de kool te worden verwijderd, waarna er weer een schone doek, bord en gewicht op komt. Daarna gebeurt dat eens in de twee weken.

Na zes weken kan de kool al gegeten worden.
Is de kool te zuur dan extra goed afspoelen voor gebruik.



15% wintertruffel...
Ik heb het op twee sneetjes geroosterd brioche achterover geslagen...
Hoe meer ik aan Floriske van Leeuwen dacht, hoe lekkerder het werd...



Zuurkool met appel


Maak als zuurkool maar leg op twee kilo kool 3/4 kilo appelschijfjes (zure appel) tussen de lagen kool.



Zuurkool van rode kool


Zie Zuurkool maken.
Gebruik minder jeneverbessen maar ook korianderzaad.

Stamp de kool met het zout tot vocht vrijkomt.

Voeg per kilo toe: een ui in ringen, een geraspte goudreinet, een laurierblad en twee eetlepels karnemelk.

Meng goed, vul de pot voor vier vijfde enzovoorts.



Eindelijk een mooi grapefruitmesje gevonden
Wisten jullie dat die tegenwoordig erg zeldzaam zijn?



Zuurkool


Er zijn twee methodes.

Een-vijfde deel apart houden, de rest kort koken, en vlak vóór het serveren dat vijfde deel erdoor. Dat is de Libelle methode.
Of: de hele hap erg, erg lang, uren zeg maar stoven. Met reuzel, ui en kruiden en zo. Dat is de Duitse methode.

Ik ben een aanhanger van die tweede methode.

Ik ben geen aanhanger van lang-groenten-koken.
Maar zuurkool, dat is wat anders.

En wat ook wat "anders" is: zuurkool of boerenkool of... kort stoven en ook heel lang stoven.
Dat zijn twee verschillende dingen...





Mooie zuurkool


Verhit reuzel en sauteer er zuurkool in.
Trek met twee vorken de zuurkool los.

Werk er wat gedroogde rode peper door, laurier, gesplitste jeneverbessen en karwij.

Beleg de bodem van een stoofpan met speklappen zonder zwoerd.
De zuurkool erop, forsch witte wijn, langzaam aan de kook en op heel laag vuur uren heel lang laten stoven. Met een deksel dus echt erg laag vuur. Kleinste pitje, laagste stand, twee warmhoudplaatjes en dan heb je die petrolie-flauwekul niet nodig.

Proef regelmatig; na enkele uren krijg je een omslag; dan wordt het zalvig; dan ben je er bijna.
Niet omroeren!

Het spek moet verdwenen zijn, op een enkel stukje vlees na...

Thats it.



Yellow mustard betekent niet-scherpe mosterd
Ook voor kinderen dus, voor op hot dogs
Maar zie Heinz nu...
New York Deli style...
(Beide Jumbo)



Zuurkoolstamp


Bereid de zuurkool zoals hierboven.

Maak aardappelpuree.

Prak de uitgelekte zuurkool door de puree, doe in een ovenschotel, giet er wat van het gezeefde zuurkoolnat over, bekwast met gesmolten boter, bestrooi met paneermeel en gratineer in een oven van 180 graden tot mooi bruin.

Je kunt op de stamppot schijven bloedworst leggen of in de lengte gehalveerde stukken rookworst, beide iets erin gedrukt en ietsje bestreken met wat zonnebloemolie.

Of er spekjes doorheenwerken of stukjes Frankfurter of uitgebakken stukjes chorizo of...

Of dunne schijfjes iets aangebakken droge Groninger worst!
Gebruik dan geen karwij.



Van de -fantastische!- België winkel
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)



Fazant met zuurkool
Elzas


Gebruik geen al te jonge fazant.
Hang de fazant, pluk de fazant en haal hem uit.
Snij in handzame stukken en snij er het vet af.

Bak in een braadpan die in de oven kan in wat boter blokjes rookspek krokant.
Bak de poten, vleugels en rugstukken van de fazant rondom bruin in dezelfde pan.
Voeg zuurkool toe, goed met twee vorken uit elkaar gehaald, jeneverbessen, tijm, kruidnagel en laurier.
Giet er flink witte wijn over en laat op halfhoog vuur de wijn tot ongeveer de helft inkoken.
Zet de pan zonder deksel in een oven op 160 graden en laat een uur of twee staan, af en toe draaiend.

Verwijder vleugels, rugdelen en laurier en zet de oven zonder de pan erin op 190 graden; houd de pan warm op laag vuur en met een deksel.
Leg de gezouten en gepeperde borststukken op een rooster in de oven, ongeveer 20 minuten.
Haal ze uit de oven, snijd in stukken en serveer met de zuurkool, waarin de poten.

Ik eet niet wekelijks fazant, ik zweer het, dus zowat altijd dan klassiekers.
Ook met kastanjepuree en spruiten...



Donderdag ga ik met een bakgek meisje van zeven dit hier maken
Vandaar de aanschaf van die vorm



Soep met zuurkool, rookworst en/of gerookte makreel
Solyanka
Russisch maar ook echt DDR

Search the blog!



Uhh, morgen deel twee!

Zie hier!