zaterdag 19 maart 2016

Brussel 3Kwartels


Musea en zoIk ontdekte twee weken geleden dat ik een hele zwik stukjes over Brussel vergat te posten. Uit 2010...

Zie het eerste stukje hier (alle links hier in een nieuw venster) en onerin daar de link naar het tweede van twee weken of zo geleden.


Magritte Museum, of Huis of zo, Petits Carmes? Aux Laines?, hoe dan ook, niet te vinden.

Opnieuw naar het Stripmuseum om te zien of die Havelaar - Suske en Wiske strip al leverbaar is. Nee.

Bistro ernaast, perfecte carpaccio tonijn, matig brood erbij.Prei stomen


Marc Sleen Museum aan de overkant, "14.00 uur open", 20 minuten later stond ik nog voor lul op de stoep.

Vergat te vermelden dat ze in die bistro naast het stripmuseum een "Menu Guust Flater" hebben. Nou ja, menu "Gaston la Gaffe" dan. Rolmops met blauwe bessen-saus, gestoofd kalfsvlees met witte chocolade, en Tarte Tatin (een gecarameliseerde appeltaart, normaliter) met witlof. "witloof".
Ze hebben er ook ijs van Kriek (ik maakte ooit sorbet van Kriek; lekker maar nogal -onvermijdbaar- zoet) en ze hebben er ijs van wiltoof-jam. Ook ijs van melkjam en fleur de sel. Toe maar. Melkjam, dat kan. In Portugal heb je melk-likeur.

Kocht "Filei calabrese", ook wel "calabresi". Lijkt erg op die (kortere, en drie maal dubbel gevouwen) Sardinische pasta. En is Campagnole ook niet zoiets?
Kocht ook een steenzout-molen. Heb nu naast elkaar een zeezout-molen, een steenzout-, een Himalayazout- en een zwart zout-molen.Polenta smalzada


Horta-huis of -museum. Hoop gezeur van dat je op de stoep moet blijven staan, binnen mag je geen foto's maken etc.

Palais de Justice. Een enorme, ja waanzinnig grote steenklomp à la Ceaucescu, staat leeg, begint in mekaar te zakken, wat o wat gaan we er mee doen??

Marolles, volkswijk. Geueze met platte kiës en pottekiës (jonge en stinkende verse kaas) op toast met radijs en ui. Enorm lekker.

Weer Geueze Boon, nu deze ook met champagne-kurk. Enorme kracht erop! Ze hadden er (Vossenplein, waar die vlooienmarkt is, en dan dat tentje met dat belommerde terras aan de zuid-oost hoek, bij die fontein) 18 soorten Geueze.

Weer een stuk gelopen. Boulevard Lemonnier en Stalingrad. Arabische buurt. Winkel, Turkse afdeling. Vond waar ik in Noord Nederland al een jaar naar loop te zoeken [maar tegenwoordig bij elke Turk], paprika-puree. Voor paprika-saus en -soep! Die soep met 1/3 (vrij pikante) puree, 1/3 gegrillde paprika (geen Piquillo maar goedkope, blik, Makro) en 1/3 vers. Room erin ook.
Vond er ook een pot met die kleine gele pepperoncini, hier ook niet meer te vinden.Paarse spruitjes


Voor de eerste keer op de Place Sainte Catharine geweest (ook in een lied van Brel over Brussel, naast de Place Brouquère). Erg leuk. Terrasjes, restaurantjes, fantastisch mooie grote friettent (de enige zie ik in Brussel zag). Vlak erbij een pleintje met een waterpartij, omzoomd door zeevruchten-tenten.

Avond. Restaurant Rue de la Fourche. Garnalenkroketten die prima waren, met veel, erg veel grijze garnalen erin. Mixed grill vis. Zalm, heek, scampi (met knof). Vis-velouté saus, mooi. Na, ongevraagd, een Brusselse wafel met ijs, slag, chocolade saus, pfff...

O ja. Naar Brussel en daar veel rondlopen? Bergschoenen mee. De trottoirs zijn er dodelijk voor de voeten. Echt, geloof me. Bergschoenen. Ik trof nooit, waar ook ter wereld, moeilijker trottoirs.Varkensvlees met varkens-fashong