vrijdag 12 februari 2016

Kookboeken, landen (15)



Brussels Airlines

Dank PJ!


Marokko, Noord-Spanje


Eerste aflevering van deze landenserie zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Aan het eind van elke aflevering een link naar de volgende



La Cuisine du Maroc


Een uitstekend kookboek

Ik heb uit de ramsj en zo wat meer (Nederlandstalige) Marokko kookboeken, maar het is allemaal drie keer niks. Het is of geschreven vanuit de Nederlandse culinaire mentaliteit (waarover we onze mond maar zullen houden), of door een Marokkaanse Nederlander (die het allemaal erg goed weet want afkomstig uit Marokko maar die niks weet; in het land van de blinden is Eenoog koning: een Nederlander die de ballen van koken weet verhuist naar Marokko en is dan in ene zelfbenoemd Nederlandse keuken expert), of het is vertaald werk, vertaald door een zich vervelende specialistenvrouw waarvan de man net een orgaan heeft verwijderd uit een uitgeverslichaam.
("Vuurwerk tegen de opstand van de middelmatigheid"; Safranski over Goethe en Schiller)


Wat viel op?

Van alle gerechten een foto en ook nog een mooie foto (uitgeverij Marabout, dus...)

Bietensalade met komijn, goed idee
Inktvis gevuld met rundergehakt en rijst
Aubergine-jam (met "gomme arabique", maar mastiek is natuurlijk veel beter)

Ze koken met (eventueel uit de diepvries) artisjok-bodems, maar ja...
En met "een blikje witte truffels"...



Kuifje kaartspel


Wat gaan we maken?

Zoute koekjes met anijs
Met ook ei, kaas en sesam

Gegrilde paprika
Met knof en citroen en komijn, in Argan olie
Uhh, grillen in de oven, Argan olie er koud over!
(Enige miskleuntje in het boek: ernaast staat exact hetzelfde recept maar dan met olijfolie)

Kip gestoofd met (veel) peterselie
En gepekelde citroen (meegekookt), saffraan, tomaat en groene olijven

Tarwe gekookt als die Spaanse rijst uit de oven
Knoflookbol in het midden

Lamsvlees met kweeperen
En ui, gember, kaneel, saffraan [en knof]

Rundergehakt-balletjes met paarse olijven (die kleine langwerpige)
Ze heten Bundigas en daarvan komt natuurlijk het Spaanse Albondigas
Met weer gepekelde citroen, ui, knof, peterselie, korianderblad, komijn, koenjit, "niora" (Spanje ñora; gedroogde appel-paprika) en saffraan

Pastilla met kip
Zo'n filo-pastei
Met ei, ui [en knof], ctroen (verse), keonjit en saffraan

Gekonfijte clementines



De 1938 Amilcar uit De Krab met de Gouden Scharen



The Food of Northern Spain


Een interessant idee, want het is natuurlijk een andere keuken dan de Moorse rest van Spanje

Zoals de auteur ook duidelijk schrijft, en daarmee Navarra verdelend in het Baskische deel (nou ja, een Baskische taal sprekend) en het Romeins / Moorse zuiden

Uitstekend werk, en die auteur is dan ook Jenny Chandler, die ook het standaard bonenwerk Pulse schreef (waar in het jaar van de boon al die Nederlandse culinaire naaktslakken natuurlijk enorm aan staan te likken)
Ze schreef ook het heel fraaie Cool Kids Cook

Niet bepaald onnozel wat ze over historie en cultuur van Noord-Spanje schrijft


Wat viel  op?

Nauwelijk fouten
Angula, glasaal, is geen young eel maar elver
En het is Pimiento del cristal, niet de cristal (uit glas, niet van glas) (rode gegrilde paprika uit een pot: de beste is Piquillo, de allerbeste Del Cristal)
En Arandanos zijn geen blueberries (bosbessen) maar sloe (sleedoorn)

Kleine tuinboontjes in olie (ook potten), dat ken ik niet

O, zijn flageolets in het Spaans Verdinas, dat wist ik niet




Wat gaan we maken?

Niet zoveel, want ik ken die keuken al erg goed...

Pimientos del piquillo (daar heb je ze weer) gevuld met bloedworst
Met wat ei, ui, knof, iets kleine stukjes groene paprika (lijkt me erg goed combineren met bloedworst), tijm en room
Garneren met pijnboompitten en peterselie
Bedenk dat Spaanse bloedworst (in Noord-Spanje althans) meer type Duitse droge bloedworst is; in Zuid-Spanje is het verse worst, met meestal of ui of rijst erdoor

Spread van groene olijven
Eindelijk een betrouwbaar lijkend recept gevonden
Met komijn, knof, peterselie en sinaasappelrasp





Morgen ga ik verder met Bollywood en de Hanzesteden

Zie hier