dinsdag 2 februari 2016

Gekookt
Citron givré, eiersalade, komijnekaaskroketten...

En alles was stuk voor stuk Godsonmogelijk lekker...Citron givré


Neem biologische of althans onbehandelde citroenen (wat ik niet deed) want anders kan je ze niet givreren, berijpen, omdat er dan was op de schil zit. Neem ook niet die mooi gevormde zoals hierboven, want dan kan je de helft van je ijs niet kwijt wegens dikke schil. Neem van die bolle, zonder tutjes op de uiteinden.

Iets van het kontje voor het rechtop staan. Boven rechts sneed ik soms door het vruchtvlees maar dat maakt niet uit want het wordt toch bevroren. Pas dan wel op met uithollen.

Kapje eraf en bewaren. Uithollen met grapefruitmesje (kon ik niet vinden) en meloenboor. Door de zeef drukken. Kapjes en schillen vriezen.

Rasp van een bio (deed ik wel), 250 cc water en 200 gram suiker. Langzaam aan de kook en uitzetten. Koelen, sap erdoor en twee geklopte eiwitten, koelen.

Opnieuw goed mengen, ijsmachine.

Vullen, kapje, vriezer.

Givreren met een givreur.
Friszure abrikozenjam


Goed recept, nieuwe uitvinding, voor van die jam die soms wat wee smaakt; abrikozen, perziken...

Kleinsnijden, mengen met bruine suiker (2 vruchtvlees op 1 suiker aan gewicht), mengen, koel wegzetten.

Elk uur roeren.

Na enkele uren laten staan zonder meer, tot het aan het gisten is (dan verdwijnt op de eerste plaats dat deel van de suikers die het wee doen smaken).

Jam van koken.
Eiersalade


Eieren goed hard koken.

Goede mayo mengen met piccalilly, Tabasco, Worcestershire, fijngesneden zilverui en augurkjes, kappertjes erdoor, groene olijven-stukjes, bieslook, zoet paprikapoeder, knoflookpoeder...

Goed koelen.

O wacht, eieren pellen, stukjes en ook erdoor!

Ik ga nog experimenteren met kerrie en ook met mosterd, met gember...
Kadayif


150 gram boter smelten (beter: ghee), in een ovenschotel, en 325 gram losgetrokken kadayif erdoor werken (of beter: de boter door de kadayif).
Aandrukken.

Flink gebroken amandelen, rauwe pistache, walnoten en hazelnoten erover.
Aandrukken.

100 gram boter smelten.

175 gram losgetrokken kadayif over de noten, en bestrooien met zwart sesamzaad en vers gemalen mahlab (pit-kernen van wilde kersen).
De boter erover gieten (goed verspreid) en aandrukken.

In de oven op 160 graden.

Stroop maken met in volume 2 water op 1 suiker en/of honing.
Koelen, er rozenwater door en limoensap (proef).

Over de gebakken kadayif,

Koelen en porties steken met zo'n hamburger plamuurmes.
Spelt-experimenten


Ik maakte al brioche, bahjee (uien en champignons in beslag) en gebonden champignonsaus (bij een Wagyu burger), alles van speltbloem. In verband met een veelvuldige hier-eter die geen gluten mag. Zoek de recepten op dit blog.

Alles prima; je moet misschien wat meer bloem gebruiken, en bij de brioche zelfs 35% meer.

Nou komijnekaaskroketten met spelt gemaakt.

Flink boter, sjalot, knof...

Speltbloem, peper, melk, Muscadet, lamsbouillon van een blokje (haal van die blokjes bij de Betere Turk en maak er bouillon van en proef; kan heel goed in diverse sauzen; niks lamsig)...

Geraspte belegen komijnekaas en oude, 2 op 1.

Op smaak brengen met fijngewreven komijnzaad, Colman's mosterdpoeder, zwart mosterdzaad.
Er gaat ook redelijk wat peterselie door (was ik vergeten en dacht er net aan na foto maken; daarna nieuwe foto vergeten).

Koelen
Eerste grove vorming en door de speltbloem rollen (zie onder), let er op dat je steeds hetzelfde gewicht neemt; koelen.
Tweede vorming met heel goed geklopt ei en fijn spelt paneermeel (van speltbeschuit bij AH), nou mooi kroketvormig maar ze zijn nog niet even lang; koelen
Derde vorming (zachtjes rollen tot ze mooi rond zijn, en met iets druk als ze te kort zijn) met goed geklopt maar niet opgeklopt eiwit en grof paneermeel, koelen, vriezen.
Ja, of frituren dan dus!
Met spelt is de korst prima van smaak, maar niet mooi knapperig. Dat is wel jammer.
Zal ook wel aan weinig gluten liggen. Ik had wat spelt-paneermeel tekort en had twee kroketten met gewoon paneermeel gemaakt, en daarvan was de korst uitstekend.

De kroket zelf was erg lekker, heel erg lekker, met zo'n bijna vloeibare vulling...
Zie de foto onder.


Ik luister tegenwoordig via internet naar BBC 3. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Heeft het grote voordeel dat je het terug in de tijd kan zetten (schuifbalk) als er iemand begint te zeuren, want zo erg als bij Radio 4 zijn ze niet, maar toch...

Als je op Stations klikt dan heb je een -vooral overdag- enorme hoeveelheid andere zenders, waaronder Radio Classic (zonder dat reclame-gezeik als je het op de normale manier beluistert).
Voor veel zenders moet je, om ze te mogen beluisteren, in de UK wonen, en dan moet je een postcode invullen. Nou, dat doe je dan toch?! Je zoekt op townhall sheffield of birmingham of..., daar klik je op Contact et voilà, een Engelse postcode.