woensdag 6 januari 2016

Uit de oude doos



Portugese schapenkaas
Behoorlijk sterk
Je hebt verschillende technieken om schapen- en geitenkaas zacht te houden
Om het niet te erg te laten drogen
Aanzuren bijvoorbeeld (Valencay)
Deze wordt ingepakt in was


Eetclub begin 2008

Een deel van de gerechten is toen al gepubliceerd, maar hier heb ik ze volledig geactualiseerd

Niet alles van dezelfde zitting hoor!



Dikke tomatensoep


Het basisrecept van tomatensaus, en maak het uiteindelijk dik met rauwe rijst. Als die rijst gaar is en het spul is gedikt, dan kan er eventueel nog wat (eerst kort aangebakken) tomatenpuree door, of nog beter paprikapuree (Turkse winkel; je hebt zoet en pikant).

In iets olijfolie niet al te fijn gesneden ui aanbakken, met wat wortel en prei en selderijknol (of later bleekselderij).
Er even later flink geplette knoflook aan toevoegen.

Op laag vuur kruiden erbij; laurier, bonenkruid (liefst van de overblijvende soort, bergbonenkruid), koriander, zoet paprika-poeder, peper, ietsje nootmuskaat, ietsje kruidnagel, redelijk wat peterselie en
bladselderij. Laat na even in het midden van de pan tomatenpuree goed doorwarmen.

Omroeren, en grof gesneden aan de plant gerijpte tomaten erbij (Tasty Tom bv) of gewoon rijpe met ietsje suiker, of gepelde tomaten uit blik. Verse: vroeger was pellen nodig, tegenwoordig niet meer.
Op hoog vuur omroeren.

Na even bouillon erbij, en een flinke scheut rode wijn.
Zacht laten doorpruttelen, prakken, en proeven op zout, peper en suiker.

Met een stevige witte wijn ipv rode smaakt het trouwens ook prima.
Of gewone verse tomaten en Chinese witte wijn.



Époisses


Cravattine met gerookte haring

Vlindertjes zijn dat; "dasjes"


Kook de pasta, giet af en spoel koud.
Roer er wat olijfolie door want anders gaat het plakken.

Bak  in wat olijfolie ui en knof aan, en daar komt dan ietsje later flink vrij fijn gesneden prei bij.
Kruiden met wat iets kruidnagel, wat fijngebroken foelie, wat zwarte peper, wat zoet paprika-poeder, wat oregano, wat basilicum en dat soort dingen. Geen zout.
De prei laten garen met een flinke, zeg maar forse scheut witte wijn erbij.

Dan per persoon een halve gerookte haringfilet in kleine stukjes snijden (eerst met het vel naar beneden tot op dat vel door de lengte snijden en dan dat vel er af trekken).
Die stukjes door de groenten roeren en als het redelijk warm is, de pasta erin opwarmen.

Crème fraiche erdoor roeren.



Pecorino sardo


Bloedworst, stoofpeer, linzen

Limburgs


De stoofpeer in redelijk wat spekvet bakken.
Partjes op z'n kant op laag vuur tot mooi bruin, keren en weer tot mooi bruin, wat de tweede kant veel sneller gaat.
Jus maken!

Linzen (grijze, bruine...) met ui en knof in half runderbouillon half water op laag vuur opzetten op een plaatje, met foelie, komijn en korianderzaad. En z/p. Regelmatig roeren en als nodig wat water toevoegen.
Halverwege het koken een scheut zoetig spul erbij; medium sherry, malaga (dat is het beste), madera, witte port die niet te droog is...

Schijven bloedworst door de bloem, afkloppen, snel op hoog vuur bakken.

Dit is nog lekkerder met bloedpoetes. Dat is bloedworst in veel delen van Limburg, maar in de buurt van Sittard of zo is het een kruising tussen bloedworst en balkenbrei.





Sjieke bitterkoekjes-pudding


Snijd 100 gram bitterkoekjes in stukken, doe ze in een kom en giet er 50 cc zoete witte wijn over, eventueel met wat bruine rum.
Schep er 60 gram abrikozenjam door (snijd eventuele stukjes abrikoos klein).
Schep regelmatig om.

Week 5 blaadjes gelatine volgens de aanwijzingen.

Pers een sinaasappel uit en doe het sap in een kommetje.
Rasp de schil van een onbespoten sinaasappel tot aan het wit, en laat het raspsel steeds direct in het sap vallen; schep regelmatig om.
Voeg nog een halve geperste sinaasappel toe en roer om.
Maak het mengsel warm maar laat het niet koken.
Roer er de uitgeknepen gelatine door.
Laat het mengsel afkoelen maar niet geheel stollen.

Roer 500 gram kwark door de bitterkoekjes, samen met het sap en de rasp.
Sla 120 cc room stijf met wat suiker en spatel de slagroom voorzichtig door het mengsel.

Wrijf een vorm in met wat boter en giet er het mengsel in.
Laat in de koeling opstijven, ongeveer een halve dag.

Houd de vorm in heet water en stort de inhoud op een schotel.
Garneer met fruit en/of slagroom en/of verkruimelde bitterkoekjes.




IJs van gedroogde pruimen


Gebruik pruimen uit blik; die van AH, maar misschien ook andere supers, zijn prima; geen suiker, wel mooi zoet.
Ja, of gooi ontpitte gedroogde pruimen in niet al te veel kokend water, weer aan de kook, vuur uit, acht uur met deksel. Het water moet na een half uur de pruimen nog steeds net bedekken.

Voor vier personen 200 gram uitgelekte en ontpitte en geprakte pruimen. Sap: opdrinken.

Mengen met sap van een halve citroen, 200 cc room, 225 cc volle melk, 1 eigeel.
Breng op smaak zoals je dat doet met die Duitse gedroogde pruimen jam, Holsteiner Pflaumenmus ("Dunkel und wurzig"): iets peper, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom.

Blender, koelen.

IJsmachine...

(AH "Hebt u geen pruimen in blik??" Nee, dat hadden ze niet, maar daar wordt voor gezorgd! Laten ze -minimum- 12 blikken komen. Zijn die pruimen er, dan neem je één blik mee. Twee weken later liggen er negen blikken afgeprijsd.)
(Niet dat ik dat heb gedaan, maar ik heb wel gemerkt dat je het zóu kunnen doen) (Met die pruimen, met escargots...)



Montagnard des Vosges
Je hebt heel matige en heel goede


Vond ergens een oude onafgemaakte puzzel uit de Volkskrant, en daar zat een recept van die Huivers aan vast.

"maar de olie van Yoannis won altijd met twee vingers in de neus"

Ja, Jezus, met vingers in je neus ruik (en proef) je niks...

Wat een raar type, die Huivers
O maar wacht, dat wisten we al...