maandag 4 januari 2016

Kookboeken, landen (14)



Dat ik vandaag met kookboeken illustreer, dat is toeval
De afbeeldingen hebben niets te maken met de boeken die ik bespreek
Die afbeeldingen, die heb ik nog niet gelezen
Op een na


Brabant, Vlaanderen, Thüringen, Ierland


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Normaal doe ik om en om landen (of regio's dan dus), en een van de andere categorieën: ingrediënt, techniek en algemene kookboeken. Maar ik had van die drie nog niet zoveel en van landen wel. Dus...


Straffe Streekgerechten

Dat is een heel dun boekje, maar je krijgt het gratis, én het is verdomd aardig.
Zie de uitgever hier.

Je krijgt het gratis als je wat bestelt hier, en het is geschreven door Jeroen de Pauw, iemand, dat meldde ik laatst al, waaraan alle Nederlandse culi-kwakers een voorbeeld kunnen nemen.


Wat viel op?

Appel gevuld met bloedworstcrème

Soezen gevuld met mandjeskaas (jonge verse kaas) en met Gueuze-stroop erover

Paprikasoep met Delvaux bier

Gefrituurde slakken met aspergesalade

(Denk u dat men ooit, over ook maar één van dit soort gerechten, wat zal vernemen uit de geborneerde mondjes van Retteketet, Jonas en de Walvis, Smak, Vreugdeloos, Hoepel, Huivers, Kleynst, Kleuter Woutwijk, Broekbaard of Boesje? Dat dacht ik niet...)


Wat gaan we maken?

Alles




Bergs Kookboek

Bergen op Zoom


Over de beroemde Bergse producten errebeesjes, ansjovis en sperries
(aardbeien en asperges)

Het gaat trouwens ook wel over krabben, schelpdieren (mosselen vooral), oesters, kreeft en geep.


Wat viel op?

Dat bij het haringkaken de "arsetjes" moeten blijven zitten.
Dat is de alvleesklier, maar ik denk dat het woord hersentjes betekent.

Ze legden ansjovis in op zout, dus niet met ook olie, en ze gebruikten "slagerszout". Dat is coloroso.
Maar: ze werden gekaakt, heel ingelegd.
Voor "Zoute ansjovis met rauwe witlof" moet je ze fileren en een uur in melk leggen.

Dat ze het wel wisten; asperges kook je in bouillon van de schillen...


Wat gaan we maken?

Er staan ook moderne gerechten in.
Aardbeien met balsamico en gekneusde groene peper marineren.
Serveren met Coburg ham of met oude geitenkaas.

Die witlof
Filetten na die melk marineren met olie, azijn, peper, ui

Asperges in rauwe ham gerold, paneren, frituren.




De Lekkerste Recepten uit de Ouwe Bredasche Keuken

maar dat is nu eens geen historische kring-uitgave, maar een van ouwe hockeymeisjes die een nieuw kunstgrasveld moeten financieren

"Broodje kunstgras"
Tuinkers

"Coupe Brenninkmeijer"
Banaan en advocaat

Advertenties van makelaars en zo


Wat viel (verder) op?

Vijf bladzijnen leuke recepten voor kinderen

Vier pagina's "Koud buffet voor 12 personen"


Wat gaan we maken?

Nou, niet zo veel

Donderdagschotel

Gehakt bakken met z/p en gemberpoeder
Ui toevoegen (dat kan beter voordat je het gehakt in de pan doet, en vergeet de knof niet), en tomaat, paprika, gekookte sperziebonen (mooi; ik ga kouseband of haricots verts gebruiken) en bouillon
Aardappelpuree klassiek
Ovenschaal, puree, spul, puree, gemalen kaas.

Ach...


Dit heb ik al wel gelezen natuurlijk!


An Irish Farmhouse Cookbook


Wat viel op?

Veel uit Amerika geremigreerde recepten (via de post?)
Coffee cake (ga ik eens maken), Cole slaw...

Keurige de hoeveelheden aangegeven!
6 oz. of flour or 175 g. or 5/8 cup

Pannenkoeken met in wijnsaus gegaarde langoust

Kippensoep met selderij ipv prei

Gans gevuld met kruidige aardappelpuree
Kweenie...

Selderijstengels die in stukken worden gestoofd
En de vezels dan? Er staat niet bij dat je die dingen wat moet raspen over de buitenkant


Wat gaan we maken?

Griddle bread
In de pan gebakken bakpoederbrood, met ei en iets suiker

Soesjes gevuld met een farce van lamszwezerik, gekookte ham en paddo's

Tomaten uit de oven, gevuld met een farce van tomaat, aardappel, bieslook, basilicum, iets azijn, z/p

Cake met Guinness, rozijnen en schilletjes

Coffee Cake dus
Met kokos erin hier, maar ik duik eerst even in wat Amerikaanse boeken



Dezelfde auteur als van Pulse
Schrijft heel erg goed
Ik ken de situatie Baskenland - Navarra, en ze beschrijft het perfect


Thüringische Küche

Een stevig standaardwerk zeg maar

Per maand ingedeeld, en wat het elke maand für Gutes gibt


Wat viel op?

Heel veel dingen gemaakt van in de oven of in de pan gebakken aangemaakt aardappelpuree-deeg
Gnocchi-koek zeg maar

En ook veel zeg maar kruising Gnocchi di patate met Semmelklöße
Semmel patate zeg maar

Ook veel baksels van aardappelpuree met aardappelmeel

Roulade met zuurkool erin
Schweinebauchroulade

Deeg (uit de gehaktmolen) van gekookte kipfilet, gevogeltelever en spek, met room, wijn, bloem en gestoofde stukjes ui (en p/z mag ik aannemen)
Vorm, bodem bedekken, gekookte kipfilet, nog een laag deeg

"Die Eier 1 Stunde lang dickschaumig rühren"

Een salade van peer en gebakken gevogeltelever
Op toast

Rodekool-bladeren gevuld met gehakt, gestoofd in rode wijn
Gehakt met paneermeel, knof, melk, peper, ui, peterselie
Op elk koolblad eerst p/z en een dunne plak Schinkenspeck

Spruitjes gebakken met uien en spek
Geroosterd paneermeel erover

Topfbraten met Schweinezunge, Honigkuchen, Innereien und Abfälle (Hertz, Niere, Ohr, Backe en Schwarze [zwoerd])



De hockeydames!


Wat gaan we maken?

Geroosterd brood in de oven met halve gekookte uien erop en spekjes er om heen, met erover room waardoor geprakt ei

De semmel patate

Gehaktballen braden, even grote gekookte uien meebakken
Stoven met room, p/z, mosterd en uienkookwater

Gehakt aanmaken met ansjovis, ui, gemalen spek, ei, groene kruiden. witte wijn, citroenrasp, paneermeel, z/p
Balletjes aanbakken, bouillon erbij en verse kaas...

Een soufflé van ei, spinazie, gehakt en room
Gratineren met kaas

Stoofpeer met aardappel, ui en doorregen in de oven
Met karwij

Rote Grütze
Dat is lang geleden
Dat was nog in de DDR...
Zie hier

Pannenkoek (met flink ei en room erin)
Spekjes bakken
Perenpannenkoeken bakken en met de spekjes bestrooien

Zuurkool met nier en spek

Aardappelpuree mengen met gemalen rauwe sperziebonen, stukjes ui en gebakken spekjes
Bloem, p/z, ovenschotel, oven

Noedels, dumplings, Klöße, met kleine blokjes appel, citroenrasp, boter, melk en zout erin. En bloem natuurlijk.

Serviettenkloß
Zie hier en hier





Zie de volgende aflevering hier