zaterdag 30 januari 2016

Koken uit de krant



Trouw


Ik had wat proefabonnementen, onder andere het AD

Zie voor de recepten uit AD hier (alle links hier in een nieuw venster)



Van 22/12 tot en met 30/12 Trouw, waarvan vandaag het eerste deel



Varkenshaas met knoflooksaus

Ze roostert de hazen in de oven.
Prima, dat terugklappen van het puntje en opbinden (geen prikker mevrouw) om een compact ding te krijgen. Maar ik braad het altijd eerst even kort aan in hete boter. Dan schroeit het snel dicht terwijl het in de oven moet opwarmen, zwetend en vocht verliezend.

Die saus is sudderen van knof, lente-ui en Spaanse peper in water, soy, rijstazijn (daarvan heb je 50 soorten; gebruik hier zwarte), suiker (gebruik palmsuiker) en chili-olie (flauwekul). Lijkt me niks. Er gebeurt verder niks mee.


Bij De Blauwe Blazer was mijn varkenshaas met Cheddar een topper.

Opbinden (touwtje zit op 1/3 van het uiteinde), rondom bakken, de rug opensnijden tot het touwtje, openklappen, op de gril (met de snijkant naar beneden natuurlijk)
Zachtjes gratineren met Elizabeth Cheddar op het snijvlak


Portsaus met gember

Fruit wat stukjes rookspek in boter.
Fruit in de boter daarna ook sjalot, knoflook en verse gemberwortel.
Kruid met witte peper, versgeraspt gemberpoeder en iets selderijzout.

Giet er op laag vuur wat gembersiroop bij en redelijk wat witte port.
Laat snel inkoken.

Sla room, iets gembersiroop en wat boter tot een prut en bind daarmee de saus.

Proef op p/z.




Spiesjes, sperzie en saus

Ja, het staat er allemaal wat ingewikkelder maar het komt op hetzelfde neer

Pasta maken/malen van rookspek, venkelzaad, peterselie, majoraan, peper, kaneel

Schnitzels zouten en mee inwrijven
Dus beter zout door die pasta

Oprollen, op spiezen
Boter, bakken, oven, garen

Boter, kort gekookte sperzie, ui, salie, rozemarijn, peper en "versieren met rijpe vijgen"

Saus: amandelpoeder, wittebroodkruim, venkelzaad (alweer), kalfsfond, wijnazijn met walnoot-aroma, zout blenden

Ik weet het allemaal niet, al dat uitsloofgedoe


Beter

Die schnitzels daar kan ik nog inkomen maar zonder die kaneel dan

Die sperzie juist eerst bakken (in olie) en dan garen met die kalfsbouillon met rozemarijn en p/z
Saus krijg je dan vanzelf

Pasta erbij bestrooid met gehakte geroosterde noten (pijnboom, amandel, desnoods walnoot)

Vijgen als toetje met chocolade-ijs of -saus, of vooraf met San Daniele




"Onverwachte gasten aan de kerstdis"

Wat is dat nou voor onzin?

En om in zo`n geval "de zenuwen weg te nemen: doe extra boodschappen en voeg extra gangen aan het kerstmenu toe, een soepje tussen het voor- en het hoofdgerecht, een extra bijgerecht bij het hoofdgerecht en een kaasplankje vóór het dessert"
"Maak bietenpuree met knoflook, p/z, oregano, olijfolie, zoete sherryazijn [huhh?] en geitenkaas"

Maar pas op: "Maak van ingrediënten die u makkelijk kunt bewaren, mochten zich geen onverwachte gasten melden"

"Als u voor de zekerheid nóg een extra gang in reserve wilt hebben, denk dan aan een grote bonbon bij de after-dinner-koffie"

En vreet die zelf op "mochten zich geen onverwachte gasten melden" zou ik zeggen


Krieltjes met bietjes en casselerrib

Kook bietjes gaar, bewaar het kookwater, en pel de bietjes.
Kook krieltjes driekwart gaar.

Bak in een grote koekenpan in iets boter met iets olie redelijk dikke plakken casselerrib enigszins bruin (helemaal mooi bruin lukt niet, door het water in het zout in het vlees) aan beide kanten. Haal uit de pan en houd apart.

Bak in een stoofpan in wat olie ui en knof.
Kruid op laag vuur met kruidnagel, foelie, peper en iets komijn.
Voeg op hoog vuur een scheut van het kookwater van de bietjes toe en een scheut bouillon. Laat inkoken.

Voeg stukjes casselerrib toe, laat aan de kook komen, voeg de bietjes in blokjes toe, laat weer aan de kook komen en proef op z/p. Houd juist warm op laag vuur.
Tegelijkertijd:
Maak flink boter heet in dezelfde koekenpan als die waarin de casselerrib is gebakken en bak de krieltjes goudbruin.
Haal uit de pan en maak jus in de pan.

Serveer de krieltjes met het vlees in de bietjes-saus en met de jus.




Gebakken bloemkool met koriander

Dat is bloemkoolroosjes bakken, dan wat water erbij en gaar stoven

Daarna kan er "van alles door dat ik lekker vind: noten, kruiden, kaas, krokant broodkruim"

Die koriander dat is mayo met korianderblad en -stelen uit de blender
Mayo, koriander, groen pepertje, knof, witte wijn

"Met rijst, couscous, meergranenbrood of aardappelpuree (met een spiegelei!) is het wat mij betreft een volledige maaltijd"


Bloemkool

* Spekjes, stukjes stronk en ui en knof aanbakken, bouillon en bier erbij en p/z, roosjes in gaarkoken met schijfjes rookworst op het laatst

* Met kerrie

* Kwart bloemkool stomen en severen bij bacalao met oogboontjes en verse knoflooktenen

* Bloemkool met olijven (search the blog)

* Verder opflikkeren met je bloemkool


Volgende aflevering zie  hier




We hadden het nog over het gedram van Wakker Dier en van die varkens in nood

Iemand kwam met citaten uit een EO interview met Marianne Tieme, dat wil je niet geloven

Het oorspronkelijke plan van God met de wereld lag heel ver weg van de dood, de reden ook waarom Adam en Eva vegetariër waren. Pas na de zondeval ging de mens vlees eten en puur om het plezier dieren doden

Nou jullie weer...

Wie heeft die ontsnapte gek in de Kamer gekozen??



Zie de volgende aflevering hier