woensdag 13 januari 2016

Diner



Dit zijn die hammen van Borkum
Zie gisteren hier (alle links hier in een nieuw venster)

De foto's zijn van mijn voorproeven de dag ervoor


Ham, Harzer kaas, Tilsit, Williams peren

Twee keer kaas, maar dat moest



Die hammen, daar hoef ik het dus niet over te hebben


Die toastjes, die moesten gluten-vrij zijn, en deze bracht ik mee uit Duitsland

Van aardappel en mais

Prima smaak, harder dan normaal, maar wel eindigend in een soort mond vol kruim...




Harzer kaassaus


Je kan het ook als fondue eten

Harzer kaas in is Duitsland in elke super te koop, hier nergens
Maar je kan het maken van elke kaas, waar je voor fondue ei door doet
Luxemburgse Kachkiës (hier helemáál niet te koop), Comté (overal te koop), Fontina (in kaaszaken te vinden)

Voor  twee personen (ik kookte voor vier)

400 cc witte wijn met flink geplet gehakt knoflook heel langzaam laten inkoken tot de helft

100 gram kaas in stukjes er in oplossen

60 gram boter met redelijk wat geplet karwijzaad laten sudderen een minuut of 10

Op laag vuur beetje bij beetje die kaas-knof erdoor werken (niet denken dat het fout gaat; het komt goed)
Laten pruttelen, regelmatig roerend, tot het wat meer kleur krijgt

Peterselie erdoor

Van het vuur af stuk voor stuk vier eieren erdoor kloppen

Op smaak met peper

Warmen op een plaatje, roerend, om wat te dikken; warm houden


Uitjes in foie gras-vet smoren
Dat heb je al gedaan natuurlijk


Aardappelen koken
Dat heb je al gedaan natuurlijk

Ik gebruikte naamloze Duitse Rattes(?), of waren het Corne de gatte?




Tilsit


Want dat moest dus

Twee keer kaas

Van sterke Tilsit moet je houden (ik wel), net als van die Harzer trouwens (ik wel, en gelukkig die lui ook, maar dat wist ik al)

Nooit Harzer of Tilsit serveren aan mensen die het niet kennen




Poire Hélène


Niks Belle Hélène

Die peren worden enorm vlekkerig in een dag of zo, maar geschild zijn ze weer blank-wit als dijen van Hollandse maagden waar Araben en Nafrikanen niet af kunnen blijven

Melk laten trekken met een gesplitst vanillestokje

Partjes peer, ontklokhuisd, erin pocheren (niet te lang)
(Peer erg moeilijk te bewerken; super glad, floept uit je vingers steeds)

Van de melk met flink couverture / kookchocolade saus maken

Peertjes warm piepen en serveren met de saus